Deputatul USR, Cristina Rizea a făcut o postare pe pagina sa de socializare în care își exprimă nemulțumirea față de domeniul Sănătății, în special de infrastructura spitalicească, fiind de părere că aceasta se construiește cu specialiști în domeniu, nu cu funcționari publici.
”Spre deosebire de premierul Florin Cîțu, care, prins de febra alegerilor interne, uită de proiectele asumate prin programul comun de guvernare, Ministrul Ioana Mihăilă își face treaba cu profesionalism și decență. Înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii de Sănătate (ANDIS), despre care Florin Cîțu se face că nu știe (Program guvernare, pag 165 https://gov.ro/…/pag…/Program_de_guvernare_2020_2024.pdf), este rezultatul consultărilor tehnice repetate cu Comisia Europeană și unul din punctele scrise în programul de guvernare al coaliției care l-am desemnat premier.În ultimele decenii, statul român s-a obișnuit să construiască puțin și de cele mai multe ori prost. Am ajuns astfel în situația de a nu avea niciun spital public important construit, de a avea unități sanitare publice care nu primesc sau primesc foarte greu avizele de funcționare pentru că nu îndeplinesc standardele în domeniu.
Construirea unui spital modern este o operațiune complexă. E nevoie de arhitecți, manageri de proiect, ingineri capabili să gestioneze bine, repede, și în bugetul alocat, proiecte de o asemenea anvergură. Ministerul Sănătății, în structurile sa actuală, nu are acești specialiști pentru că nimeni, în 30 de ani, nu a considerat, probabil, că ei sunt necesari. Așa a ajuns România să nu miște nimic pentru spitalele regionale, deși în 2014 a avut la dispoziție bani europeni pentru ele. Mai mult, în 2019, Ministerul Sănătății a returnat la bugetul de stat cea mai mare sumă din istoria sa, 1,4 miliarde de lei(în loc să-i investească), în timp ce spitalele regionale nu au avansat deloc.
ANDIS înlocuiește două direcții ineficiente din Ministerul Sănătății, iar înființarea și funcționarea sa vor fi finanțate prin PNRR. ANDIS are ca scop să gestioneze construcția proiectelor de infrastructură spitalicească ale Ministerului Sănătății, dar și să ofere consultanță tehnică specializată pentru proiectele similare ale autorităților locale, dacă aceștia o solicită. Agenția va deveni complet autonomă față de asistența tehnică internațională după 2026 și este garanția că proiectele spitalelor publice construite din fonduri europene se vor derula la timp și că banii vor fi cheltuiți transparent și eficient”, se arată în postarea deputatului Cristina Rizea.
L.M.