Consilierii locali constănțeni vor vota, luni, 31 octombrie a.c, proiectul de hotărâre pentru modificarea normelor financiare aprobate prin HCL nr. 490/2021, privind înființarea Clubului Sportiv Municipal (CSM) Constanța. Este vorba de acordarea de premii sportivilor clubului local.
În referatul de aprobare al proiectului de hotărâre se precizează că, în urma unei hotărâri de guvern, prin care au fost modificate normele financiare, se impune modificarea acestora și pentru activitatea sportivă a CSM Constanța.
„Prin Hotărârea de Guvern nr. 1.097/2022, s-au modificat normele financiare pentru activitatea sportivă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.477/2007. Raportat la modificările legislative survenite, se impune modificarea normelor financiare pentru activitatea sportivă a Clubului Sportiv Municipal Constanța, prevăzute în Anexa 4 la Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 490/2021“, conform documentului.
Iată care sunt modificările propuse de CSM Constanța, pentru hotărârea Consiliului Local prin care a fost înfiinţat:
„Pentru stimularea performanțelor la jocurile sportive, în cadrul etapelor competițiilor sportive interne de nivel național de juniori, tineret/cadeți se impune modificarea art. 27 alin. (1) și adăugarea lit. c) la art. 27 alin.(1), care va avea următorul conținut:
Art. 27 (1) La jocurile sportive, în cadrul etapelor competițiilor sportive interne de nivel național de seniori, juniori, tineret/cadeți, CSMC poate acorda premii/recompense astfel:
a) un premiu/ o recompensă de până la 900 de lei/sportiv pentru meciurile câștigate în primul eșalon valoric al competiției;
b) un premiu/ o recompensă de până la 600 de lei/sportiv pentru meciurile câștigate în al doilea eșalon valoric al competiției;
c) un premiu/ o recompensă de până la 500 de lei/sportiv pentru clasarea pe locurile 1-3 în cadrul campionatelor naționale și Cupa României de juniori/tineret/cadeți.
Cum arăta, inițial, articolul 27, alin.1 din cadrul HCL nr.490/2021:
„La jocurile sportive, în cadrul etapelor competițiilor sportive interne de nivel național de seniori, CSMC poate acorda premii/recompense astfel: a) un premiu/ o recompensă de până la 900 de lei/sportiv pentru meciurile câștigate în primul eșalon valoric al competiției;
b) un premiu/ o recompensă de până la 600 de lei/sportiv pentru meciurile câștigate în al doilea eșalon valoric al competiției“.
Iată aici la ce hotărâre a Guvernului face referire CSM Constanța, de la articolele 25, respectiv 32.
În urmă cu o lună, în cadrul unui interviu acordat pentru Focus Press, viceprimarul Ionuț Rusu susținea că banii alocați de Primăria Constanța pentru Clubul Sportiv Municipal (CSM), până la sfârșitul acestui an, sunt insuficienți. Această declarație venea după ce directorul CSM Constanța, Andrei Talpeș, spunea, tot în cadrul unui interviu acordat Focus Press, că pentru sport ar fi nevoie de un buget nelimitat.
Citește mai multe aici: Viceprimarul Ionuț Rusu dorește mai mulți bani pentru CSM Constanța – focuspress.ro
Detalii despre CSM Constanța
Bugetul Clubului Sportiv Municipal (CSM) Constanța este de circa 2 milioane de euro, până la sfârșitul anului 2022. Clubul Sportiv Municipal Constanța este o instituție de drept public, cu personalitate juridică și se află în subordinea Consiliului Local Constanța.
Pentru început, Clubului Sportiv Municipal Constanța i-a fost alocată suma de 100.000 de lei, în vederea constituirii capitalului social. Andrei Talpeș a declarat, apoi, pentru Focus Press, pe 25 august a.c., că bugetul CSM Constanța este de aproximativ 2 milioane de euro.
„Bugetul Clubului Sportiv Municipal Constanța este administrat cu respectarea legislației în vigoare și este finanțat din subvenții de la bugetul local și de la bugetul de stat, și din venituri proprii“, se arată în proiectul de hotărâre adoptat în Consiliul Local Constanța la sfârșitul anului 2021.
Detalii despre directorul CSM Constanța
Andrei Talpeș, directorul Clubului Sportiv Municipal Constanța, a transmis, pe 22 septembrie a.c., la solicitarea Focus Press, CV-ul său, care conține șase pagini. În urma parcurgerii acestuia, am putut observa câteva neconcordanțe.
Deși în CV-ul redactat de Andrei Talpeș, el precizează că a fost consilier juridic încă din anul 2007, la RAJA S.A., timp de zece ani, actualul director al CSM Constanța a obținut diploma de licență în Drept abia în anul 2013, la Universitatea Ecologică din București.
Totodată, în CV scrie că Talpeș a obținut diploma de master la Universitatea „Spiru Haret“ din Constanța, în anul 2009, în cadrul programului „Dreptul Afacerilor în Context European“.
Citește mai multe aici: EXCLUSIV. Situație bizară în privința directorului CSM Constanța: Consilier juridic și masterand, fără diplomă de licență? – focuspress.ro
Andrei Talpeș, singurul candidat înscris, a promovat concursul pentru ocuparea postului de director al Clubului Sportiv Municipal Constanța. Acesta a obținut un punctaj de 9,55 la proba unică de susținere a proiectului de management și a fost declarat admis. Vezi aici.
Petruț IACOB
Citește și: