Cum a încercat o femeie să-și scape fratele recidivist de pușcărie: „Nu e adevărat ce am zis, dar Poliția a zis că-mi ia copilul“

0
1237
Foto cu rol ilustrativ

Elvis Curte este cunoscut cu antecedente penale, atât în România, cât și în străinătate, mai ales în Germania. A mai fost condamnat, iar ulterior fusese trimis în judecată pentru tâlhărie calificată. Era acuzat că a sustras un telefon mobil și a agresat victima. Sora lui, în primă fază, a declarat că a cumpărat un telefon de la fratele ei, apoi, în fața instanței, și-a schimbat declarația, spunând că a fost nevoită să declare acele aspecte întrucât a fost amenințată de Poliție că DGASPC îi va lua copilul și că, de fapt, ea cumpărase telefonul prin intermediul OLX. Judecătorii au stabilit că nu este adevărată partea cu amenințarea din partea Poliției. Elvis a fost condamnat la 3 ani de închisoare.

Elvis Curte a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, pe 14 iunie 2022, decizia rămânând definitivă la Curtea de Apel Constanța, pe 16.03.2023, atunci când i-a fost respins apelul.

Bărbatul a fost trimis în judecată pentru tâlhărie calificată, fiind vorba de faptul că a sustras un telefon mobil și a agresat victima. Audiat în calitate de inculpat, acesta nu a recunoscut săvârșirea faptei, arătând că, în data respectivă, se afla în afara țării, unde lucra la negru, la niște tarabe cu legume pe stradă, asigurând paza acestora atât ziua, cât și noaptea.

Se observă, însă, că declarația inculpatului nu se coroborează cu niciun mijloc de probă administrat în cauză, fiind contrazis de declarația persoanei vătămate (care l-a și recunoscut din fotografii), de faptul că telefonul a fost găsit la domiciliul acestuia, iar în memoria telefonului a fost identificată o fotografie realizată cu telefonul sustras, în care inculpatul apare în locuința sa, a doua zi după săvârșirea faptei, cât și de declarația martorei (sora lui – n.r.) din faza de urmărire penală, care a arătat că a cumpărat telefonul, la începutul lunii august 2018, de la fratele său. Relevante sunt și discuțiile telefonice purtate de o persoană din penitenciar cu inculpatul, astfel cum s-a detaliat deja. Inculpatul nu a făcut dovada că s-ar fi aflat pe teritoriul Franței în perioada de început a lunii august 2018, iar fotografia în care apare inculpatul în domiciliul său din Constanța, a doua zi după săvârșirea faptei, contrazice în mod categoric susținerea sa“, potrivit instanței de judecată.

Sora inculpatului a dat două declarații diferite

În cauză au avut loc percheziții domiciliare, telefonul în cauză fiind găsit la domiciliul lui Elvis Curte, acolo unde locuiește și sora lui. Anchetatorii au stabilit, în urma interceptărilor, că telefonul era folosit de ea. Astfel, femeia a declarat că l-a cumpărat de la fratele ei, dar că nu știa că e furat. Apoi, în fața instanței, și-a schimbat declarația, dând vina pe Poliție.

Cu privire la declarația martorei din fața instanței, se observă că justificarea acesteia pentru schimbarea radicală a celor arătate la urmărire penală a reprezentat-o faptul că ar fi fost amenințată de organele de poliție, cu luarea copilului său de către DGASPC, în cazul în care nu ar oferi declarații care să-l incrimineze pe inculpat. Afirmația sa nu a fost dovedită cu niciun mijloc de probă, aceasta arătând că nu a formulat plângere penală cu privire la amenințări din cauza unor probleme de sănătate, probleme care, de altfel, nu au fost dovedite“, au mai precizat judecătorii în ședința de judecată.

Liliana BELCIUG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.