Detalii din mega-dosarul primului laborator clandestin de produse anabolizante din România, cu legături și în Constanța: mai multe persoane au fost arestate

0
2103

Procurorii DIICOT au efectuat, în data de 29 martie 2023, 15 percheziții domiciliare, pe raza județelor Iași, Bacău, București, Constanța și Sibiu, în vederea destructurării unui grup infracțional organizat, specializat în fabricarea și comercializarea în spațiul Uniunii Europene de substanțe anabolizante. Unsprezece persoane au fost arestate preventiv, fiind vorba despre Alexandru Şengenc, Viorel Cristian, Alexandru Robert Todireanu, Eugen Matiş, Gabriel Corneschi, Ionuţ Cristian Enciu, Alexandr Creţu, Dumitru Creţu, Ion Medveţchii, Sorin Brighidin și Ion Bejenari.

Toate cele unsprezece persoane au fost arestate preventiv în data 30.03.2023, în două dosare separate, de către Tribunalul Iași. Mandatul este valabil 30 de zile, începând cu data de 30.03.2023 şi până la data de 28.04.2023, inclusiv.

Precizăm că, în urma celor 37 de percheziții efectuate în România și în Republica Moldova, au fost descoperite și ridicate 340.000 de comprimate ce conțineau diverse substanțe, 20.000 de flacoane cu doze multiple de substanțe, 28.000 de fiole, 433 de seringi, 8.500 de etichete, 6,5 kilograme de pulberi active, 46 litri de substanțe active lichide și 100 kilograme de celuloză microcristalină. De asemenea, au fost ridicate sumele de 47.000 de euro, 42.000 de lei, 193.000 de lei moldovenești, 15.800 de dolari americani, precum și opt ceasuri de lux, două cristale, posibil pietre prețioase, cinci autoturisme, două portofele de criptomonede offline, 25 telefoane mobile și 17 carduri bancare.

Din activități a rezultat faptul că grupul infracțional a avut pe stoc produse și substanțe active suficiente pentru producerea a peste un milion de doze de anabolizante (sub formă de comprimate, fiole, flacoane sau pulberi).

În cauză s-a reținut că mai mulți cetățeni cu dublă cetățenie română/moldovenească au constituit, în a doua jumătate a anului 2021, un grup infracțional organizat specializat în fabricarea de produse ce conțin substanțe dopante cu grad de mare risc. Grupul infracțional organizat a fost condus de un inculpat absolvent al Facultății de Farmacie din Republica Moldova.

Profitând de modificările aduse Legii nr. 104/2008, în anul 2021, grupul infracțional organizat și-a intensificat activitatea infracțională, sens în care a înființat un laborator clandestin de fabricare a produselor ce conțin substanțe dopante cu grad de mare risc, pe raza județului Bacău.

Precursorii necesari fabricării produselor ceconțineau substanțe dopante cu grad de mare risc au fost introduși în România prin intermediul unor colete expediate din China. După primirea substanței active, membrii grupului infracțional au fabricat produsele în laboratorul clandestin, după care au expediat produsele finite consumatorilor de astfel de substanțe de pe teritoriul României și al Uniunii Europene.

Din actele de urmărire penală rezultă faptul că, începând cu a doua jumătate a anului 2021, membrii grupului infracțional a expediat colete în urma cărora au obținut suma de cel puțin 1.000.000 de euro, sumă care a fost investită în bunuri aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul BCCO Iași, BCCO București, BCCO Constanța, SCCO Sibiu și IPJ Hunedoara – Serviciul Acțiuni Speciale, precum și al jandarmilor din cadrul IKK Iași, Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei, Brigada Mobilă de Jandarmi și IJJ Constanța.

La activități au participat și polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă Constanța și Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.

Liliana BELCIUG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.