Cum a scăpat un magazin, acuzat că funcționa fără autorizație sanitar-veterinară, de amenda de 100.000 de lei

2
3869
Foto cu rol ilustrativ

O societate comercială, care administrează un magazin, a fost sancționată de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Constanța cu 100.000 de lei pentru că a fost împiedicată să efectueze o acțiune de control și pentru că magazinul funcționa fără autorizație sanitar-veterinară. Însă, în instanță, pe fond, societatea a câștigat pe motiv că agentul constatator nu a individualizat în mod concret sancţiunea, pentru fiecare faptă reţinută în sarcina petentei.

Decizia a fost luată de Judecătoria Medgidia, la data de 21 noiembrie a.c.: „Admite plângerea contravenţională formulată de petenta A.E.S. SRL, în contradictoriu cu intimata DSVSA Constanţa. Anulează procesul-verbal de contravenţie seria CT nr. 00616/26.07.2022, întocmit de intimată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicarea hotărârii. Apelul se depune la Judecătoria Medgidia, sub sancţiunea nulităţii“, potrivit minutei judecătorești.

În cauză urmează să se judece apelul.

Precizăm că, la data de 26.07.2022, a fost întocmit procesul-verbal de contravenţie contestat în cauză de petentă.

Din cuprinsul acestuia, rezultă că agentul constatator a reţinut în sarcina firmei săvârşirea a două contravenţii, respectiv refuzul de a permite agentului constatator să efectueze controlul sanitar şi desfăşurarea activităţii fără a deţine autorizaţie sanitar-veterinară.

Din cuprinsul aceluiaşi înscris, rezultă că agentul constatator a aplicat petentei sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 100.000 de lei, fără a individualiza cuantumul amenzii pentru fiecare din cele două fapte contravenţionale reţinute în sarcina petentei. Acesta a fost și motivul pentru care instanța a decis anularea procesului-verbal.

Sub aspectul legalităţii procesului-verbal, instanţa reţine că acesta a fost întocmit cu respectarea dispozițiilor prevăzute de art. 16 şi 17 din OG 2/2001, cuprinzând toate menţiunile prevăzute de lege sub sancţiunea nulităţii absolute. Instanţa mai reţine, de asemenea, şi împrejurarea că faptelor reţinute în sarcina petentei li s-a dat o corectă încadrare juridică. (…) Astfel, având în vedere dispozițiile legale mai sus enunţate, întrucât agentul constatator nu a individualizat în mod concret sancţiunea pentru fiecare faptă reţinută în sarcina petentei, instanţa apreciază că procesul-verbal contestat nu-şi poate atinge scopul prevăzut de lege, neputând fi pus ulterior în executare şi, totodată, nu permite instanţei să exercite controlul de legalitate asupra actului sancţionator“, potrivit instanței.

Precizăm că este vorba de un magazin din Siliștea, iar firma are ca obiect de activitate „Comerț cu ridicata nespecializat, de produse alimentare, băuturi și tutun“.

Liliana BELCIUG

2 COMENTARII

  1. Vai ce descoperire au putut să facă.Mearga in toate satele și comunele limitrofe și vor descoperi minuni,de la așa zisele magazine la șoproane neigienizate, marfă de aruncat la gunoi nicidecum la raft pentru vânzare,mizeria la ea acasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.