Inevitabil vine un moment în viața fiecăruia dintre noi când trebuie să alegem pe cineva care să aibă grijă de copiii noștri. Avem posibilitatea să ducem copiii la creșe, la grădinițe, îi putem lăsa cu bunicii sau suntem nevoiți să căutăm o bonă. Este dificil să alegem bona potrivită, adică pe cineva care să devină parte a familiei, să aibă grijă de darurile cele mai de preț ale noastre, însă nu este imposibil de găsit, doar că este necesar să ținem cont de anumite aspecte atunci când vrem să facem marele pas în direcția aceasta și să nu ne pripim.
Psihologul Alexandra Alexandrescu, profesor și consilier școlar al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) din Constanța, ne-a relatat, în cadrul unui interviu Focus Press, ce avem de făcut pentru alegerea bonei potrivite.
„Inevitabil vine un moment în viață în care mămica trebuie să revină la muncă, presupunând că alege să aibă o carieră, pentru că sunt și femei care aleg să fie casnice și să rămână alături de copii. Cele mai multe femei aleg să revină la muncă și acela este momentul în care foarte multe familii își pun problema de angajare a unei bone și nu de a duce copilul la creșă sau la grădiniță. De multe ori familiile fac aceste alegeri pentru motivele personale. Ce înseamnă o bonă? Familia respectivă ar trebui să-și definească foarte clar ce așteptări are de la acea persoană referitoare la chestiunile administrative. Își doresc o bonă internă, care să locuiască în casă sau o bonă care să aibă un program fix. Poate sunt familii care au nevoie doar de câteva ore de o bonă sau program complet„, a declarat, pentru Focus Press, psihologul Alexandra Alexandrescu.
Bona, prin definiție, presupune doar grijă față de copil: activități educative, hrănit, adormit, tot ceea ce înseamnă îngrijirea unui copil. „Însă, există familii în care ideea de bonă presupune și ceva activități casnice și nu puține sunt situațiile acestea. De aceea, de multe ori, sunt puse în balanță cele două. Ce ar fi mai bine? Să se ocupe bona numai de copil sau să aibă grijă și prin casă. De aici poate să denatureze puțin discuția și să existe reproșuri sau neînțelegeri. De aceea este bine ca familia să-și definească așteptările și dorințele pe care le are de la o bonă. Alegerea unei bone este o chestiune personală. Nu există o bonă care să se potrivească tuturor”, susține psihologul Alexandra Alexandrescu.
Mai multe amănunte în video interviul Focus Press!
Alexandra VASILE