Cum au încercat mai multe firme din Constanța să fraudeze ajutorul de stat pentru șomajul tehnic

0
801
Inspectoratul Teritorial de Munca

Mai multe firme din Constanța au încercat să își mărească veniturile prin contribuția financiară a statului, apelând la diferite tertipuri. Ele au fost însă descoperite de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța care, pentru a face verificări pe această linie, a cerut sprijin Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța.

Sute de cazuri suspecte ale unor angajatori care vor să obțină plata de la stat pentru șomajul tehnic sunt înregistrate de Agențiile județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, printre care și la Constanța. Cele mai multe probleme derivă din OUG 32/2020, care a relaxat masiv condițiile de acordare a acestui sprijin din OUG 30/2020, adică primul act prin care guvernul a reglementat sprijinul pentru companiile aflate în dificultate.

Pentru ca situația să se rezolve, a apărut Ordinul.1317 din 26 august al Ministrului Muncii care a fost emis în vederea realizării la termen a activității de procesare a documentelor transmise Agențiilor Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă de către anumiți angajatori. Deci din 26 august și până la încetarea stării de alertă Inspecția Muncii, prin Inspectoratele Teritoriale de Muncă. este obligată să sprijine AJOFM prin delegarea personalului propriu în vederea efectuării unor activități în termenele prevăzute de lege.

Directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanța, Eugen Bola, a precizat pentru Focus Press cum vor fi efectuate controalele și cum au încercat anumite societăți să fraudeze statul.

Este vorba despre verificarea agenților economici care au solicitat sprijin financiar de la Guvern și asigură acel 41,5% din salarii. Noi vom trece la o verificare a acestor societăți după ce primim solicitările de la AJOFM în sensul că vom verifica tabelul nominal cu salariații, salariații care trebuie să aibe un minim de 15 zile de contract suspendat. S-au înregistrat mai multe situații anormale, în sensul că mai mulți agenți economici au încercat să păcălească statul. Anumite societăți au vrut să obțină sume de bani necuvenite. De exemplu, de la o anumită dată urmau să comunice la AJOFM persoanele cărora le-a fost suspendat contractul pentru că a fost încetată activitatea. Cu o zi înainte de a intra în vigoare încetarea activității firmei salariile au fost majorate de la 2230 de lei la 5.500. Astfel cei 75%, banii suportați de guvern, erau raportați la o cifră de două ori mai mare. În această situație noi vom trece la verificarea înscrisurilor pe care le-au comunicat și vom efectua o confruntare a situațiilor transmise de agenții economici și situația consemnată în REVISAL”, a declarat Eugen Bola.

Principalele metode prin care unii angajatori au încearcat să obțină ilegal ajutorul de stat

Unele firme au suspendat rectroactiv contractele de muncă. Chiar dacă acest lucru se soldează cu o amendă pentru că nu a fost comunicată către sistemul REVISAL cu o zi înainte de data efectivă a suspendării, angajatorii au preferat să riște plata amenzii dar să primească sprijinul pentru șomajul tehnic.

Alte societăți au angajat în grabă rude sau prieteni și imediat i-au trimis în șomaj tehnic, cerând sprijin de la stat. Alți angajatori au majorat nejustificat salariul celor cu venituri mici chiar înainte de suspendarea contractelor de muncă și apoi au aplicat pentru ajutor pentru a obține o indemnizație mai mare.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.