Cum explică Grup Servicii Petroliere plângerea penală care îi vizează pe angajaţii “răzvrătiţi” de pe patforma Uranus

0
815

Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa a anunţat, în data de 6 aprilie, că instrumentează un dosar cu privire la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, prev. de art. 352 al. 2 Cod penal, în cauza înregistrată la 06.04.2020 ca urmare a plângerii formulate de o persoană juridică. Este vorba despre angajaţi ai Grup Servicii Petroliere, care au refuzat să coboare de pe o platform a companiei, ameninţând chiar şi cu sinuciderea dacă nu îşi primesc salariile. În replica, GSP a precizat că “răzvrătiţii” pe platformă au fost instigaţi de doi dintre colegi să creadă că nu vor fi plătiţi, pentru că au fost rechemaţi la ţărm. Motivul “rechemării”, susţine GSP: suspiciunea de coronavirus.

Iată cum explică Grup Servicii Petroliere situaţia la care s-a ajuns: „În plină criză de pandemie, pe data de 26 martie, am avut îmbarcat pe elicopter primul caz de suspect Covid 19. Este vorba despre un colaborator al unei firme partenere, care venea din Germania. Zborul cu 10 persoane a fost blocat, respectând normele interne și legislația în vigoare. Din păcate, blocarea zborului a atras după sine suspendarea operațiunii de stimulare sondă, la data la care era programată. Ulterior, pe fondul agravării crizei din piața petrolului (prețul barilului în cădere liberă) clientul a decis să suspende activitatea platformei și să o mute la port până în luna mai.

Acest anunț a dat ocazia a doi angajați să instige și să agite spiritele unei părți a echipajului, folosind exagerări și zvonuri cu privire la plata salariilor, pe fondul suspendării contractului, despre care am menționat mai sus. Din totalul de aproximativ 60 de membri ai echipajului, 17 au decis să nu mai lucreze la pregătirea platformei și să blocheze total activitatea. Gestul poate fi catalogat ca iresponsabil, mai ales din perspectiva situației de urgență.

Compania a decis evacuarea platformei pentru că în data de 31 martie, un angajat a manifestat simptome specifice COVID – 19, inclusiv febră de 38-39 de grade. Fiind suspect de COVID 19, legea și procedurile ne obligă să evacuăm de la bord atât persoana suspectă, cât și persoanele cu care a intrat în contact.

Aici, practic, ajungem în prima situație de pericol iminent: refuzul unor angajați de a se conforma cu procedurile de prevenție a infectării cu COVID-19. Rețineți că numai 4 persoane din acest grup au decis să părăsească platforma după discuții de ore întregi.

Revenind în prezent, sâmbătă platforma a ajuns în port, luni, 6 aprilie, fiind planificate lucrările de dezinfecţie la bord.

 Cu excepția unei persoane, cei 17 membri ai echipajului au refuzat inițial să coboare. Din nou, în opinia noastră, abuziv. După refuzul semnării de primire a notificărilor trimise la începutul lunii aprilie, notificările au fost transmise, prin casa de avocatură la domiciliul acestora. 

Important este că însă că astăzi, 7 aprilie a.c., platforma este evacuată în vederea derulării acțiunilor de dezinfecție”.

De cealaltă parte, doi dintre cei care s-au aflat pe platforma Uranus au declarat, pentru Focus Press, că era firesc să aibă temeri legate de plata salariilor, având în vedere „istoricul Grup Servicii Petroliere”: „Nu ar fi prima dată când nu ar plăti salariile la timp; sunt oameni care spun că şi-au recuperat banii şi după un an”. „Plângerea la Parchet e o răzbunare, după părerea mea”, a mai precizat unul dintre bărbaţi.

A.C.

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.