Cum să scăpăm de obezitate și ce înseamnă un stil de viață sănătos? Dr. Loti Popescu: “Ceaiurile pentru slăbit pot să aibă așa numitul efect yo-yo”

0
859

Obezitatea este una dintre cele mai mari provocări ale sănătății publice din secolul XXI. Prevalența sa s-a triplat în multe țări din regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din anii 1980, iar numărul persoanelor afectate continuă să crească într-un ritm alarmant, atrage atenția Centrul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății din România. În plus față de provocarea diferitelor dizabilități fizice și a problemelor psihologice, excesul de greutate crește drastic riscul unei persoane de a dezvolta o serie de boli, inclusiv bolile cardiovasculare, cancerul și diabetul zaharat. În Regiunea Europeană, unul din trei copii de 11 ani este obez și 60% dintre copiii cu supragreutate înainte de pubertate vor fi adulți tineri obezi, conform ultimei Analize de situație ZEIO din 2019.

Numărul de persoane supraponderale și obeze a crescut în ultimii ani și mulți oameni consideră că este din ce în ce mai greu să se mențină o greutate “normală” într-un mediu actual în mare parte obezogenic. Acest mediu se întinde de la ratele de alăptare scăzute, la dificultăți în accesarea geografică sau financiară a ingredientelor unei diete sănătoase, la abundența și comercializarea de alimente procesate și neindicate unui stil de viață sănătos, la alegerile de planificare urbană. OMS recunoaște că, în acest secol, obezitatea are o prevalență egală sau mai mare comparativ cu malnutriția și bolile infecțioase. De aceea, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, în 2025 peste 50% din populația lumii va fi obeză. Obezitatea este, așadar, o boală cronică, având o prevalență foarte mare și care afectează bărbați și femei de toate rasele și vârstele. Preobezitatea și obezitatea sunt probleme importante de sănătate publică și au nevoie de o strategie comună, ce include promovarea obiceiurilor alimentare sănătoase și a unui stil de viață mai activ, precum și tratament și îngrijiri corespunzătoare. Medicul Loti Popescu, Master European Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, coordonator judeţean al Biroului de Programe şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa militează pentru un stil de viață sănătos. Lipsa alimentației la sân, în primul an de viață, este o cauză importantă care dă multe cazuri de obezitate, a accentuat medicul Loti Popescu. Incidența obezității este mare, iar cauzele sunt multiple. Obezitatea este o problemă de sănătate publică și o problemă gravă prin complicațiile pe care le dă, iar complicațiile duc la decesul persoanei obeze. Care sunt cauzele obezității și ce boli determină această afecțiune? Cum putem combate obezitatea în rândul copiilor și în cazul adulților? Cât de eficiente sunt ceaiurile care „ne ajută să slăbim” și ce riscăm dacă le consumăm după “sfaturi” neavizate? Cum putem slăbi în mod eficient fără să acumulăm din nou kilogramele pierdute  după ce am terminat de ținut o dietă? Care ar fi avantajele și riscurile unei operații de micșorare a stomacului? Care sunt modalitățile sănătoase de detoxifiere a organismului și când sunt recomandate? Ce efecte benefice are postul terapeutic,  postul negru? Ce înseamnă un stil de viață sănătos? La toate aceste întrebări am primit răspuns, în cadrul unui interviu Focus Press, de la medicul Loti Popescu.

Dr. Loti Popescu, reprezentantul Ministerului Sănătății în teritoriu

Reporter: Vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre activitatea pe care o desfășurați la Direcția de Sănătate Publică din Constanța.

Dr. Loti Popescu: Când ați spus reprezentantul Ministerului Sănătății în teritoriu deodată m-am simțit așa de importantă și mai mult decât atât responsabilă. La Direcția Județeană de Sănătate Publică eu coordonez un program național. Sunt coordonatorul județean al acestui Program de promovarea Sănătății și de Educație pentru Sănătate. În afara acestei activități desigur că interesele mele sunt mult mai largi și cuprind medicina din punct de vedere holistic, psihoterapia, comunicarea, pentru că toate au ca beneficiu menținerea sănătății. De fapt, acesta este scopul. Contează întotdeauna mai puțin cât a muncit un medic, contează doar rezultatele muncii lui și asta înseamnă în beneficiul pacienților. 

Rep.: Obezitatea reprezintă o problemă în România. Care ar fi cauzele obezității și ce boli determină această afecțiune?

Dr. Loti Popescu: Dacă v-aș spune că obezitatea alături de diabetul zaharat este declarată pandemie mondială v-ar mira? Obezitatea a cuprins un număr mare de persoane, incidența ei este mare, iar cauzele sunt multiple. Suntem obezi atunci când kilogramele pe care le avem nu corespund raportului între înălțime și greutate. Există tot felul de tabele. Există calculat și indicele de masă corporală care trebuie respectat. Obezitatea nu este numai o problemă legată de aspectul estetic, pentru că auzim adesea că fiecare se simte bine în pielea lui așa cum este. Obezitatea, pentru că noi discutăm aici acest subiect, este o problemă de sănătate publică și o problemă gravă prin complicațiile pe care le dă.

Complicațiile duc, mai repede sau mai încet, la decesul persoanei respective. De aceea, obezitatea este în discuție și din acest motiv trebuie să avem tot felul de mijloace alopate sau mai puțin alopate din cadrul medicinei alternative complementare care să ne ajute să nu mai fim obezi. Să vorbim despre cauze. Lipsa alimentației la sân, în primul an de viață, este o cauză importantă care dă multe cazuri de obezitate. De asemenea, ar trebuie să vorbim despre educația mamei și despre ceea ce face mama în timpul sarcinii: ce mănâncă ea, cum se odihnește, dacă face mișcare sau nu, ce gânduri are, ce emoții are și în funcție de asta vom vorbi și despre sănătatea fătului, a nou-născutului ulterior și a viitorului adult. Sănătatea mamei, educația ei, alăptarea la sân în primul an de viață, intervin factorii emoționali, mișcarea, absența ei, sedentarismul sunt cauzele obezității. Vedem în zilele noastre că sedentarismul este din ce în ce mai prezent. Când vorbim despre alimentație sănătoasă atunci vorbim în principal despre respectarea piramidei alimentelor așa cum apare ea. Lumea o poate găsi peste tot dacă intră pe Internet. Vorbesc aici despre piramida de la Universitatea Hardvard, aflată în vigoare. Ce este această piramidă a alimentației? Putem să dezvoltăm foarte mult. Piramida alimentației este de fapt o secțiune, prezentată ca un triunghi, care are la bază alimentele pe care trebuie să le avem foarte frecvent în alimentație și cu cât ne ducem mai spre vârf sunt alimentele pe care trebuie să le mâncăm mai puțin. Simplificând piramida alimentelor aflăm ce trebuie să mâncăm și cât trebuie să mâncăm. Dacă ne uităm fără să detaliem prea mult la această piramidă, în vârful ei avem zaharuri și grăsimi saturate și la baza piramidei avem apă, fructe și legume și mișcare. Prin urmare, cu cât ne apropiem mai mult de acest model ideal cu atât din punct de vedere alimentar sănătatea noastră este mai bună. În afară de asta există grupe alimentare. Vorbim despre cantități, vorbim despre momentul când mâncăm, despre asocierea alimentelor. Dar, așa pe scurt, asta este cu alimentația când vorbim despre obezitate. Orice schimbare în acest aspect al piramidei, cum ar fi excesul de dulciuri, excesul de grăsimi saturate, chiar și excesul de proteine, creează probleme de sănătate. Excesul de dulciuri și excesul de grăsimi saturate întotdeauna au legătură cu obezitatea. Ar trebuie să vorbim și despre cauzele emoționale. Cauzele emoționale se reflectă sau vin de fapt din tulburările pe care noi le trăim, din șocurile emoționale, din fricile noastre, din angoase, din anxietăți, din furiile noastre. Este vorba de un lanț întreg care pleacă de la sistemul nervos central și care atinge sistemul endocrin și în acel moment al dezechilibrelor. Întregul nostru metabolism este dat peste cap și prin urmare putem să ne trezim că avem multe kilograme în plus. Mai este o problemă care se dezbate foarte mult în zilele noastre, respectiv problema detoxifierii. Există curente întregi, trenduri legate de detoxifiere și există bineînțeles și opozanți ai acestei mișcări care spun că nu este nevoie de niciun fel de detoxifiere. Atunci o să spunem că adevărul este undeva la mijloc și aș vrea să vă întreb mașina dumneavoastră, fie că este de spălat, fie că este orice mașină, este curățată? Nu o curățați?

Rep.: Desigur!

Dr. L.P.: Desigur! Atunci ar trebui să curățăm și corpul nostru. Asta este detoxifierea. Detoxifierea nu se face în fiecare zi, ci în niște perioade și nu trebuie să le prelungim. Detoxifierea se face supravegheat, cu metode clasice, dar organismul nostru trebuie curățat. Ce credeți că se întâmplă dacă noi nu-l curățăm niciodată până la 50 de ani?

Rep.: Apar problemele de sănătate.

Dr. L.P.: Și pentru că vorbim despre probleme de sănătate, problemele legate de obezitate sunt colesterolul mare. Când zicem hipercolesterolemia ne gândim că acest colesterol se depune pe pereții arterelor și asta înseamnă accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic, ateroscleroză. Ce mai facem cu grăsimea aceasta? Grăsimea ne împiedică să ne mișcăm. În afară de bolile cardiovasculare pe care le dă obezitatea mai sunt și alte probleme de sănătate cum ar fi sindromul metabolic, diabetul zaharat. Toate au la rândul lor complicații. Unele duc la deces imediat așa cum este accidentul vascular cerebral, dacă este o zonă mare sau infarctul miocardic. Altele amputează viața pacientului și omul sănătos devine bolnav, adică pacient, și va trebui să respecte o foarte mare perioadă de timp până la sfârșitul vieții lui anumite reguli pe care dacă le-ar fi respectat înainte nu s-ar fi ajuns aici.

Rep.: Cum putem combate obezitatea în rândul copiilor și în cazul adulților?

Dr. L.P.: Dacă vorbim despre copii ei sunt produsul mamelor lor. Copiii sunt produsul familiei din care fac parte. De aceea, de foarte multe ori se spune că obezitatea are și factori genetici și ați văzut că eu m-am ferit să-i pomenesc. Factorii genetici au o pondere foarte mică în comparație cu stilul de viață dacă părinții sunt obezi, supraponderali – o treaptă înainte de obezitate, dacă bunicii au fost la fel și au încurajat anumite comportamente alimentare și la copilul lor. Prin urmare, educația nescrisă pe care copilul a primit-o în familie este aceea de a mânca anumite alimente care nu sunt tocmai sănătoase de a nu respecta asocierile dintre alimente.


Rep.: Cât de eficiente sunt ceaiurile care „ne ajută să slăbim” și ce riscăm dacă le cunsumăm după sfaturi” neavizate?

Dr. L.P.: Sunt foarte multe situații, pentru că societatea noastră s-a transformat foarte mult și trăim într-o societate liberă și comercială și atunci toată lumea comercializează de toate. „Ceaiurile pentru slăbit” sunt, dacă respectă compoziția, niște ceaiuri doar cu plante. Într-o anumită asociere sau pe o anumită perioadă de timp ele pot să accelereze metabolismul. De fapt, acesta este scopul lor și să ardă grăsimile. Realitatea este că despre aceste ceaiuri la pliculețe, nevăzând noi plantele sau neculegându-le noi, nu putem să știm care este compoziția lor. Se poate întâmpla ca ele să aibă compoziția care este scrisă, comercianții să fie onești și lucrurile să meargă bine. Problema cu aceste ceaiuri pentru slăbit este că ele nu trebuie consumate pe perioade lungi de timp, ci în anumite perioade: 7 zile, 20 de zile, 30 de zile, dar trebuie să avem garanția că acel produs nu este un produs toxic. Dacă plantele au fost culese, cum ar fi mușețelul, de pe marginea drumului atunci acele plante sunt cu toxine și avem noi destule toxine în interior și mai venim cu toxinele respective, poate să fie destul plumb de pe marginea drumului și să nu știm, de fapt, ce bem. Acesta este un risc de toxicitate.  Alt risc este legat de faptul că persoanele care folosesc ceai pentru slăbit sau pentru alte probleme așteaptă o vindecare miraculoasă. De fapt, aceste persoane își închipuie că dacă vor consuma un anumit produs o lungă perioadă de timp lucrurile se vor rezolva. Obezitatea este cauza unui complex de factori și prin urmare trebuie acționat pe fiecare dintre ei. Trebuie identificați factorii și apoi se acționează asupra lor. Ceaiurile pentru slăbit pot să aibă așa numitul efect yo-yo. Efectul yo-yo înseamnă ca și la diete. Am ținut o dietă, am băut ceaiurile respective prin niște fonomene de deshidratare ulterioară, de eliminarea substanțelor. Am reușit să slăbesc niște kilograme, dar eu nu am schimbat mentalitatea și am aceleași obiceiuri alimentare. Prin urmare, când am încheiat această cură de ceaiuri de slăbit sau o dietă pe care mi-am propus-o și în momentul acela mănânc la fel cum mâncam înainte atunci kilogramele pe care le depunem vor fi mai mari, mai multe decât la început.

Rep.: Există un marketing agresiv în privința acestor ceaiuri pentru slăbit. Care sunt riscurile la pliculeț? Ați menționat partea aceasta de toxicitate, dar cum ne dăm seama că este un ceai toxic pentru organismul nostru?

Dr. L.P.: Răspunsul corect este nu ne dăm seama. Există firme acreditate și avizate și de Ministerul Sănătății, unele sunt avizate și de Ministerul Agriculturii, pentru că este vorba de plante, și atunci mergem pe firmele înalt certificate care au un înalt grad de credibilitate. Mai este problema unor ceaiuri care pot să producă deshidratări mari. Atunci când lumea vrea să slăbească folosește anumite plante și mă gândesc acum la ceaiul de crușin, o plantă foarte bună pe o scurtă perioadă de timp. Nu putem să luăm acest ceai pe perioade mai mari de timp fiindcă nu vom face altceva decât să irităm mucoasele și nu ne dorim asta. Este vorba despre foarte multe plante care riscă din prieteni să devină dușmani, pentru faptul că nu au fost culese corespunzător sau în perioada corespunzătoare sau nu au fost depozitate corespunzător ori nu au fost curățate corespunzător și riscul este mai mare. Ce vreau eu să spun este că tot ce se leagă de obezitate nu se rezolvă doar cu aceste ceaiuri, ci se rezolvă cu un stil de viață pe care nu-l ținem 7 zile sau 30 de zile, îl ținem toată viața.  Riscurile pot să fie mari ca și la ceaiurile la pliculeț și suplimentele trebuie să vină de la niște firme certificate, pentru că nefiind înalt autorizate ele nu au credibilitate. Nu pot să cumpăr ceva ce nu știu că este. Așa o să-mi spuneți că bunicii noștri culegeau gălbenele, mușețel, mentă și de toate. Da, dar le culegeau din grădina proprie și nu cred că exista atâta poluare. Așa cum am dat eu exemplu, dacă plantele sunt undeva la un drum poluat, riscăm să ne intoxicăm chiar și cu metale grele de la un banal ceai. Efectele intoxicațiilor cu metale grele fac subiectul unor lungi dezbateri și dau grave probleme de sănătate.

Rep.: Cum ar fi?

Dr. L.P.: Intoxicația cu metale grele tulbură sistemul nervos central și dă o suită de tulburări neurologice cum ar fi pierderea echilibrului, tremurături, uneori pot fi și transpirații. De la intoxicația cu metale grele suferă și ficatul și nu mai poate să facă față. Odată ce suferă ficatul vor suferi și rinichii, pentru că sunt filtrul celălalt. Orice manifestare legată de ficat, rinichi și manifestări la nivelul pielii pot să arate o intoxicare cu metale grele. Cred că se știe, dar am să repet eu acum, există niște emonctorii, niște zone, organe, prin care corpul nostru elimină substanțele nefolositoare – deșeurile. Ficatul, rinichii, plămânii, pielea, sistemul limfatic și orice modificare la nivelul pielii, iritații care nu mai trec, tot felul de eczeme, dacă nu găsim o cauză imediată a problemei trebuie să ne gândim la o intoxicare cu metale grele. Un corp intoxicat cu metale grele are un ficat intoxicat. Ficatul lucrează cu sânge și vorbim de sânge intoxicat. Sângele lucrează în tot corpul. Ar putea să apară efecte peste tot în organism.  Dar, pentru că anumite metale au tropism pentru anumite organe, putem să găsim aceste manifestări la ficat, la rinichi, la nivelul sistemului nervos central.

Rep.: Ce efecte nedorite pot induce așa-zisele produse naturiste pentru imunitatea organismului în cazul copiilor și în cazul adulților?

Dr. L.P.: În primul rând copiii trebuie să ia cu o mare precauție aceste tipuri de suplimente. Nu în ultimul rând ar trebui să știm cu toții că imunoterapicele, substanțele care asigură imunitatea organismului, se găsesc în fructele crude și în legumele crude. Dincolo de toate suplimentele, fructele și legumele crude reprezintă un factor important pentru creșterea imunității noastre. Dar niciodată mâncate în asociere cu mâncarea și niciodată mâncate ca desert, ci numai dimineața și la distanță altă mâncare, cu pauză. Fructele nu trebuie asociate cu alte mâncăruri. Fructele  se digeră foarte rapid, mâncarea cealaltă se digeră mai mult. O friptură se digeră în 4-5 ore. Fructele se digeră în 30 de minute. Dacă le amestecăm nu se întâmplă altceva decât o fermentare. Carnea stagnează în colon, intră în putrefacție, nu reușește să se elimine și de aici intervin alte probleme. Dacă vorbim despre imunitate se știe că 70-80 la sută din imunitatea noastră se află în colon, în intestine – intestinul subțire și intestinul gros. Și vorbim atunci de flora existentă în colon, de flora bună, de flora patogenă și există o luptă între ele. Trebuie să câștige flora bună ca să avem o imunitate bună. Poate că ar trebui spus că fructele și legumele și-au mai pierdut din conținutul de vitamine și de minerale. Noi de aceea consumăm fructe și legume crude, pentru vitamine, enzime, minerale, pentru oligoelemente, antioxidanți care să se bată cu radicalii liberi. Au mai pierdut și din cauza solului. Solul nu mai este ce era odată. Tot felul de substanțe chimice folosite în agricultură au făcut ca fructele și legumele să nu aibă aceeași cantitate de vitamine și de minerale și atunci de aceea a apărut necesitatea suplimentării. Există o necesitate a suplimentării problema este ca suplimentele să fie înalt certificate. 

Rep.: Înțeleg de la dvs. că fructele și legumele se consumă dimineața, în prima parte a zilei? 

Dr. L.P.: Da, dimineața, în prima parte a zilei, fructe și legume și nimic altceva. Fructele și legumele asigură și energia. Sunt ușoare pentru organism. Corpul nu mai are nevoie să mănânce dulce. Oricine ne ascultă acum ar trebui să aibă această experiență. Am auzit de foarte multe ori și circulă această idee că fructele sunt foarte dulci și că îi încurcă pe cei care au diabet zaharat. Nu este deloc așa, dar asta necesită o discuție mai amplă. Însă, cine vrea să se documenteze există foarte multe surse de unde oamenii pot afla. Fructele și legume, fructele în mod special, sunt un factor important și pentru femeile care își doresc să procreeze, un factor important pentru fertilitate, imunitate, energie și pentru starea noastră de bine. 

Rep.: Există persoane care aleg să recurgă la operații pentru micșorarea stomacului. Care are ar fi avantajele și riscurile unei astfel de operații?

Dr. L.P.: Avantajele sunt reprezentate de faptul că stomacul devenit mai mic vom mânca mai puțin. Dezavantajele sunt legate de faptul că aceste persoane vor trebui să-și supravegheze cu mare precizie și exactitate toată dieta din acel moment pe tot parcursul vieții. Se știe că persoanele care au fost supuse unei intervenții chirurgicale de rezecție gastrică, rezecție parțială, mănâncă la început anumite alimente sau. Au o dietă cu totul specială. Dacă s-a ajuns în această situație în care a fost nevoie de rezecție gastrică parțială atunci înseamnă că aceea a fost soluția cea mai bună. Lumea medicală știe că asemenea intervenție nu se face decât dacă este neapărat necesar. Dacă s-au încercat toate căile până atunci sau omul are un număr foarte mare de kilograme și nu le mai poate da jos sub nicio formă dacă respectă anumite reguli. Legat de acest subiect am văzut un documentar de ceva vreme referitor la această intervenție chirurgicală făcută în Statele Unite și “candidații” la această intervenție chirurgicală erau supuși unor testări. Lor li se propunea să slăbească în mod supravegheat un număr mare de kilograme ca să fie antrenați să poată respectă ulterior și ca intervenția care se face și care este foarte laborioasa, să fie mai ușoară. Era vorba aici și de o cooperare între pacient și medic așa cum ar trebui să fie peste tot în toate tipurile de terapii. 

Rep.: Ține mai mult de voință în cazul acesta? Cei care recurg la această metodă sunt oarecum cei care nu reușesc să țină o dietă prescrisă de un medic? 

Dr. L.P.: Poate că sunt și cazuri disperate care au scăpat frâiele și care au depășit kilogramele. Îmi vine în minte cazul unui persoane pe care o știu și care a recurs la o astfel de intervenție, pentru că depășise cu mult kilogramele și a spus că serviciul și tot ce făcea nu-i permitea să respecte anumite reguli și că va mai atent după ce face intervenția. A făcut intervenția și acum văd că este bine. M-ați întrebat despre dezavantaje. Ele sunt legate întotdeauna de intervenția chirurgicală, dezavantaje și riscuri ca la orice intervenție chirurgicală și riscuri și dezavantaje legate de pacient și de viața lui ulterioară. Există și avantajul de a scăpa de kilogramele multe pe care le-a acumulat în timp. De fapt, este o metodă foarte radicală mai ales pentru cei care doresc acum să scape de kilograme doar că acele kilograme s-au așezat în timp și cinstit ar fi să scăpăm de ele în timp. 

Rep.: Care sunt modalitățile sănătoase de detoxifiere a organismului și când sunt recomandate?


Dr. L.P.:
Detoxifierea poate să fie făcută ca un post. Depinde ce vrem să obținem. Dacă avem toxine legate de produși de excreție ai virușilor,  ai bacteriilor, ai paraziților, ciuperci, atunci trebuie să le eliminăm pentru că toate aceste organisme au niște produși, excreție, ei mănâncă și ei și elimină și ei ca și noi. Produșii lor de excreție sunt toxici. Corpurile lor sunt toxice și noi suntem gazdele lor pentru ei și atunci ei trebuie să fie eliminați. Cum facem detoxifierea? Poate că trebuie să scăpăm întâi de viermișori, de viermi de toate felurile mai mari sau mai mici și trebuie să urmăm niște procedee clasice de deparazitare, să eliminăm paraziții. Asta se poate face și cu medicație alopată și se poate face și cu medicație naturistă. Fiecare pacient știe exact ce își dorește. Eliminarea paraziților este doar un moment incipient în acest proces de detoxifiere. Putem să avem zile în care să nu mâncăm și să bem doar apă. Dacă putem să bem doar apă este foarte bine. Asta este o formă de detoxifiere. Putem să avem trei zile sau o zi de post cu apă. Atunci corpul este forțat să curețe. Putem să avem zile, o săptămână, trei zile, o zi, depinde cum putem și cum vrem să ne antrenăm corpul, numai cu fructe așa vestita dietă fructariană. Putem să mâncăm doar fructe. Ele ajută la eliminarea de mucus, mucusul care se face din alimentația care dă inflamație. Fructele sunt antiinflamatorii. Alimentația care dă inflamație este pâinea, lactatele și brânzeturile, cărnița,  ouăle și toate sunt generatoare de mucus. Mai sunt alte câteva, dar să nu ne întristăm. 

Rep.: Care ar fi efectele benefice ale postului terapeutic,  postul negru? Recent Cezar Elisei a ajuns la Constanța după ce a parcurs foarte mulți kilometri pe jos, consumând doar apă și a și scris o carte în sensul acesta. 

Dr. L.P.: Postul terapeutic, postul negru sau postul intermitent, să avem ore din zi în care să nu mâncăm nimic și să nu bem nici apă, de exemplu 12-16 ore, dar asta necesită mult antrenament. Necesită supraveghere medicală. Nu se face pur și simplu așa de la sine. Postul forțează organismul să lucreze, forțează organismul să-și lepede deșeurile, forțează organismul să-și consume din grăsimea acumulată în plus. Întotdeauna în aceste situații este ideal să putem să bem apă, pentru că eliminarea deșeurilor trebuie să se facă de la început pânâ la sfârșit. Dacă noi mobilizăm deșeurile șinele nu au apa să fie eliminate atunci facem mai mult rău decât bine, pentru că ele se stochează pe undeva și atunci avem probleme de edeme, de umflarea picioarelor, mâinilor, de reacții bulversante cum ar fi confuzie, amețeală, palpitații.  Palpitațiile sunt o manifestare specifică în intoxicarea cu metale grele, pentru că am vorbit despre asta. O altă metodă foarte importantă și ușor de făcut este clisma. Clisma mai ales în perioadele în care vrem să curăță organismul clisma curăță colonul.  Clisma se poate face în servicii speciale și atunci ea se numește hidrocolonoterapie și constă în spălarea colonului, fiind făcută de personal specializat sau ne putem face noi clismă acasă cu ceai de gălbenele, cu ceai de mușețel și ne trebuie un irigator și lucrurile sunt foarte simple. 

Rep.: Cum putem slăbi în mod eficient fără să acumulăm din nou kilogramele pierdute după ce am terminat de ținut o dietă?

Dr. L.P.: Ca să ne ferim de o dietă în plus și ca să ne menținem sănătoși kilogramele în plus nu ar fi ceva foarte grav dacă ele ne-ar lăsa cu sănătatea în regulă. Ce ar trebui să facem? Ar trebui să avem vestitul stil de viață sănătos. Stilul de viață sănătos a devenit așa în ultimii ani o lozincă. Această lozincă se află pe buzele tuturor. Stilul de viață sănătos înseamnă odihnă, mișcare, alimentație sănătoasă, gânduri frumoase, bune și folositoare, renunțarea la emoțiile care strică echilibrul. Ce ar trebui să facem? Să dormim 8 ore pe noapte, să nu intră în conflicte, pentru că nu avem de ce, să știm să ne gestionăm emoțiile atunci când apar, pentru că emoții ca frica,  furia, îngrijorarea pot să fie stocate în diferite zone din corpul nostru și ele contribuie la marea masă de toxine de care trebuie să ne detoxifiem și să mâncăm sănătos. Ce înseamnă să mâncăm sănătos? Înseamnă să avem carbohidrați puțini, grăsimi de bună calitate,  dulce din fructe. Să avem grijă mare la brânzeturi și lactate. Să știți că o cantitate mare de calciu se găsește în fructe și legume. În fructele și legumele crude se găsește o mare cantitate de calciu și să avem mare atenție la consumul de proteină animală. Consumul de proteină animală nu trebuie să fie în exces niciodată, pentru că asta înseamnă forțarea rinichilor. Există diete bazate numai pe proteine. Acolo trebuie multă apă, trebuie medic dacă o persoană vrea să țină acea dietă și mai trebuie multă mișcare. 

Rep.: În încheiere v-aș ruga să ne spuneți la ce alimente  ar fi necesar să renunțăm, pentru un stil de viață sănătos. 

Dr. L.P.: Povestea cu renunțările atunci când vorbești cu un pacient sau cu un grup de persoane este total neplăcută și atunci mi-ar plăcea să spun că este util pentru început să scădem cantitățile pe care le mâncăm. Ar fi foarte important în afara de scăderea cantităților să fim atenți la etichetele produselor pe care le cumpărăm, la sursa lor de proveniență. Ar mai trebui să fim atenți la glutenul din alimente  spre exemplu, dacă ne-am descoperit o intoleranța la gluten, pentru că sunt teste care verifică această intoleranță la gluten,  fiindcă ea poate să fie la cauza multor boli. Să scădem cantitatea de dulciuri. Dacă mă întrebați pe mine din cantitatea de dulciuri rafinate ar trebui să nu prea mâncăm deloc și să mâncăm fructe și legume crude foarte multe. De asemenea, mișcare. 

Rep.: Vă mulțumesc foarte mult pentru interviul acordat! 

Dr. L.P.: Și eu vă mulțumesc! 

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.