Cum vinzi și cumperi pământ după noua lege? Un bucureștean a scos la mezat 9 hectare de teren agricol la Vama Veche

0
2830

Un bucureștean din Sectorul 1 a scos la vânzare 9 hectare de teren agricol extravilan la prețul de 1.194 228 lei. Terenul arabil se află în Vama Veche, comuna Limanu din județul Constanța. Oferta de vânzare se află în atenția Direcției pentru Agricultură Județeană Constanța.

De asemenea, Intreprinderea Individuală Ion Chesnoiu și-a exprimat intenția de a cumpăra și accepta oferta de vânzare pentru 2 hectare de teren agricol în localitatea Tuzla, 57.600 lei fiind prețul oferit pentru cumpărarea pământului. Totodată, un prahovean stabilit în București, în calitate de arendaș, și-a exprimat intenția fermă de a cumpăra un teren agricol extravilan, în suprafață de 3,5 hectare, aflat în Cuza Vodă, cu 98.490 lei.

Facem precizarea că vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan se efectuează din februarie 2021 după reguli noi. Legea pentru vânzarea terenurilor agricole, în forma adoptată de Parlament anul trecut, a intrat de la 1 februarie, în vigoare, după ce Guvernul a aprobat printr-o Ordonanță de Urgență implementarea noilor reguli. Deși Guvernul a dat Ministerului Agriculturii un răgaz generos peste termenul legal de 60 de zile, intrarea în vigoare a regulilor are loc, la fel ca pe 13 octombrie, fără norme de aplicare în vigoare. Legea nr. 175/2020 care modifică Legea nr. 17/2014 a intrat în vigoare pe 13 ianuarie, dar apoi, pe 23 noiembrie, Guvernul a adoptat OUG ca vechile reguli de vânzare a suprafețelor agricole să rămână valabile până pe 31 ianuarie – OUG nr. 203/2020. Din această lună, noua legislație este valabilă și orice tranzacție cu terenuri trebuie să se supună regulilor votate de legislativ în 2021.

Printre noutățile aduse de Legea 175/2020 se află dreptul de preempțiune acordat mai multor categorii de potențiali cumpărători, de la rude apropiate, arendași, proprietari de investiții agricole, vecini, tineri fermieri, până la instituții ale statului. O altă noutate constă în aplicarea unui impozit considerabil pe câștigul obținut din vânzarea terenului, dacă înstrăinarea are loc la mai puțin de opt ani de la cumpărare. Dincolo de implicațiile pozitive ale acestor reglementări, cum ar fi că favorizează comasarea terenurilor și consolidarea exploatațiilor agricole, există și efecte adverse, precum faptul că descurajează investițiile în alte domenii care necesită suprafețe mari de teren.

Concret, legea prevede că, la vânzarea unui teren, primul drept de preempțiune revine co-proprietarilor și rudelor, iar următoarele două, proprietarilor de investiții agricole realizate pe acel teren sau pe terenurile vecine ori arendașilor, în anumite condiții. Tinerii fermieri beneficiază de al patrulea drept de preempțiune, fiind urmați de institute de cercetare, vecini și alte instituții ale statului.

În cazul exercitării dreptului de preempţiune de către tinerii fermieri, prioritate la cumpărarea terenului supus vânzării are tânărul fermier care desfăşoară activităţi în zootehnie, cu respectarea condiţiei privind domiciliul/reşedinţa stabilit/stabilită pe teritoriul naţional pe o perioadă de cel puţin un an, anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan“, prevede legea.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.