Dr. Tofolean, despre scenariul agreat pentru stagiile clinice ale studenţilor de la Medicină: “Activitatea didactică trebuie reluată la patul bolnavului”

0
175
Prof.univ.dr. Ioan Tiberiu Tofolean
Prof.univ.dr. Ioan Tiberiu Tofolean, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Constanța

Univeritatea Ovidius şi cea mai mare unitate sanitară din Dobrogea au pus stabilit condiţiile în care studenţii de la Facultatea de Medicină îşi pot efectua stagiile de practică. Astfel, studenţii medicinişti vor putea să-şi desfăşoare activitatea clinică în Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostul Andrei” din Constanţa, după aproape un an de Medicină on-line.

Managerul Spitalului Judeţean, prof.univ.dr. Ioan Tiberiu Tofolean, susţine că nu există grad de comparaţie între cursurile on-line şi cele cu participare fizică: “Nu poţi să compari niciodată. Să faci un curs online, în care te uiţi la un calculator şi vorbeşti nu ştii cu cine, nu se poate compara cu bucuria sau cu plăcerea unui curs, cu un amfiteatru plin, în care ai un dialog şi ai un feedback. Te uiţi dacă înţeleg sau nu înţeleg. Râd. Zâmbesc. Sunt nervoşi. Îi plictiseşţi. Adică nu ai niciun feedback din sală. Este austeră (predarea în variantă online -n.r.). Nu are niciun farmec. Apoi este partea practică. Noi ne-am adaptat cu tot felul de poze. Am transmis în direct din saloane, cu platformele acestea moderne şi aşa mai departe. Probabil că un nivel de cunoştinţe s-a acumulat de către studenţi. Medicina implică aşa de multe. Gestul celui care examinează, modul cum examinează, cum vorbeşte cu pacientul, cum pune problema, spiritul de observaţie. Când te duci la un pacient te uiţi ce are pe noptieră, ce are sub pat, ce are la capătul patului. Toate sunt detalii care pot să-ţi dea informaţii utile. Te uiţi la mâna lui. Dacă vezi că este galben nici nu mai întrebi dacă fumează. Evident că fumează. Sunt lucruri pe care studenţii trebuie să le înveţe şi aici este rolul clinicii, practicii şi stat alături de mentori. Sigur că asta a lipsit anul acesta. Tocmai de aceea toată lumea este de acord că activitatea didactică trebuie reluată la patul bolnavului”.

La Universitatea „Ovidius” din Constanța (UOC), activitățile didactice din semestrul al doilea al anului universitar 2020 – 2021 se vor desfășura în format hibrid (mixt și online), potrivit deciziei fiecărei facultăți. Astfel, se va păstra formatul online pentru cursuri și seminarii la facultățile cu profil socio-uman, în timp ce formatul hibrid se va aplica în cazul facultăților cu profil medical și vocațional.

Activitățile la care studenții vor participa fizic se vor desfășura în conformitate cu măsurile de siguranță epidemiologică și de prevenire a riscului de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2. Suplimentar mijloacelor generale de prevenție, care presupun acțiuni de curățenie și dezinfecție în cadrul spațiilor UOC, existența dispenserelor cu soluție dezinfectantă pentru mâini, purtarea obligatorie a măștii de protecție, gestionarea accesului și fluxului de persoane la intrarea în spațiile Universității prin termoscanare, vor fi respectate cu strictețe măsurile specifice spațiilor dedicate activităților didactice cu studenții, masteranzii și doctoranzii.

Înainte de luarea acestei decizii, prof.univ.dr. Ioan Tiberiu Tofolean, managerul celei mai mari unităţi sanitare din Dobrogea, acolo unde studenţii de la Medicină îşi desfăşoară stagiile practice, a declarat în cadrul unui interviu Focus Press faptul că: “Tendinţa este clară. Să înceapă cursurile. Există mai multe scenarii. Din păcate Spitalul Judeţean este singurul loc unde ei îşi desfăşoară activitatea clinică sau aproape singurul loc. Mai există câteva spitale mici unde ei merg şi atunci noi trebuie să ne gândim că trebuie să primim un număr foarte mare de studenţi. Noi avem un contract de colaborare cu Universitatea Ovidius. Cam 1.200 de studenţi trebuie să vină în decursul unui an universitar. Sigur că ei nu vin toţi odată, ci vin pe rând, eşalonat, în funcţie de stagiile pe care le au. Noi o să le oferim conform contractului două ţinute complete pentru izolare. Nu din acelea foarte scumpe, dar care să le ofere o protecţie foarte bună. Probabil că o să vină pe rând, câte doi de la o grupă ca să nu fie aglomeraţie. E un scenariu care l-am pus oarecum la punct cu Facultatea de Medicină, dar depinde foarte mult ei ce decizie iau. Dacă încep cursurile, când le încep şi aşa mai departe. Trebuie să găsim o soluţie, pentru că viaţa universitară, Facultatea de Medicină şi ce implică învăţământul universitar medical este fundamental pentru o dezvoltare a medicinei constănţene şi atunci noi trebuie să colaborăm“.

În funcție de evoluția situației epidemiologice, se poate reveni asupra deciziei de desfășurare a activităților în format hibrid, astfel încât, în cazul creșterii ratei de infectare la nivel local, se poate dispune suspendarea activităților didactice care presupun participarea fizică a cursanților și revenirea la formatul exclusiv online.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.