VIDEO. Ce a rămas în urma incendiului de pe bulevardul Mamaia. Pe lângă apartamentul distrus, vecinii au pagube de zeci de mii de euro

0
4593

O femeie de 57 de ani s-a aruncat în gol, de la etajul 6 al blocului de pe bulevardul Mamaia, la numărul 90, unde a avut loc un incendiu puternic. Totul ar fi pornit de la mai multe candele aprinse pe un pat asta pentru că fiul femeii a decedat cu doar o lună în urmă. Incendiul devastator a distrus aproape complet apartamentul în care locuia familia Stoica, dar a produs pagube și în alte apartamente, dar și în scara blocului.

Unul din apartamentele cele mai afectate a fost cel de deasupra, de la etajul 7, unde proprietarii au estimat pagubele la aproximativ 10.000 de euro. Cu toate acestea, marele noroc al familie a fost că geamurile termopan pe care le au la apartament sunt compuse din trei straturi.

„Am avut noroc că avem geamuri cu trei rânduri de termopan și s-au spart rândurile de dinafară și a rămas rândul din interior. Dacă era termopanul din două, intrau flăcările înauntru și probabil luat tot foc. De vecini pot să vă spun că eru niște oameni deosebiți, îmi pare rău de domnul Stoica. A avut necazul cu băiatul care s-a sinucis acum o lună. Probabil îi aprindea candele și lumânări și de acolo a pornit nenorocirea. Cred că se putea face mai mult pentru a-i salva viața femeii. A fost vorba de cinci minute, poate zece. Probabil nu a fost organizarea așa cum trebuia. Nu stau bine nici la dotări, să vii cu o scară de la 8 km distanță, când ai la 2 km o altă unitate, nu este în regulă”, a precizat proprietarul apartamentului de la etajul 7.

De asemenea, proprietarii au mai menționat că, din informațiile lor, familia Stoica deține o asigurare la aprtament, însă nu este una care să acopere toate daunele, având în vedere că toate aprtamentele de sub cel care a luat foc au fost inundate, după ce pompierii au reușit să stingă incendiul. Totodată, în apartamentul situat lângă cel care a luat foc, proprietarii au început deja să renoveze.

Precizăm că procurorii militari s-au sesizat din oficiu și anchetează intervenția pompierilor ISU Constanța de la incendiul în care o femeie a murit, după ce a căzut de la etajul 6 unde locuia, după ce apartamentul său a fost cuprins de flăcări. Investigația vizează în principal cum a fost organizată intervenția, cum a decurs orele exacte la care au fost solicitate și trimise echipajele, dar și când au ajuns la fața locului. În paralel se desfășoară o a doua investigație penală, pentru distrugere și ucidere din culpă, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.

Șeful ISU Dobrogea, col.dr.ing. Mihail Cristian Amarandei, a declarat în cursul zilei de miercuri, 17 februarie, a.c., că a existat o eroare, o disfuncționalitate în ceea ce privește intervenția, însă consideră că pompierii militari au făcut tot posibilul pentru a respecta procedurile specifice.

Din păcate s-au strecurat niște erori în ceea ce privește timpul în care a ajuns la locul intervenției autoscara, aceasta fiind o autospecială din cadrul altui detașament, Detașamentul Palas, care se află la o distanță de 8-9 kilometri față de locul incendiului. Din datele ulterioare s-a constatat că această autospecială a ajuns în jurul orei 9:41 de minute și nu cum s-a declarat inițial, la 9:27. După înregistrările pe care le avem, ora 9:30 este ora când autospeciala a plecat și 9:39 este momentul în care a trecut prin fața inspectoratului. Din ceea ce au raportat subofițerii care încadrau autospeciala, la intersecția străzii Mircea cel Bătrân cu bulevardul Mamaia se crease un ambuteiaj și autospeciala nu a avut, efectiv, pe unde să treacă. În acest sens a fost solicitat și sprijinul unui echipaj de Poliție pentru a asigura defluirea. În mod normal, autoscara trebuia să fie solicitată după primirea apelului și după ce erau alertate echipajele de la Detașamentul slt. Fripis. (…) există o neconcordanță cu privire la ceea ce comunică personalul de serviciu din dispecerat și ceea ce ne comunică personalul de serviciu de la Detașamentul Palas, a precizat șeful ISU Dobrogea.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.