Curtea de Conturi a anulat sporurile salvatorilor de la ARSVOM pentru condiții grele de muncă. Sindicalist: “Ei consideră că lucrăm în birouri”

0
1619
Nava Artemis a ARSVOM. FOTO ARSVOM

Angajații Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) au dat în judecată Curtea de Conturi a României, după ce aceasta a stabilit că unele sporuri primite de salvatori sunt ilegale. Printre altele, autoritățile române au considerat că marinarii și scafandrii ARSVOM nu muncesc în condiții grele.

Pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța a fost înregistrat, pe data de 16 septembrie 2021, un dosar având ca obiect: ”Anulare act administrativ, suspendare executare act”, dosar în care ARSVOM are calitate de reclamant, în contradictoriu cu Curtea de Conturi a României, care are calitate de pârât.

În speță, angajații ARSVOM, prin sindicatul cu același nume, au cerut în instanță anularea deciziei prin care Curtea de Conturi a anulat, practic, sporul de risc în ceea ce-i privește pe cei care intervin pe mare pentru salvarea celor aflați în pericol.

Potrivit liderului de sindicat Robert Robescu, este vorba despre o modificare de denumire din 2017, dar sporul în sine exista și înainte de aceste modificări.

Curtea de Conturi a impus unele măsuri puțin cam deplasate. Ne-au fost tăiate sporurile pentru condiții grele de muncă, ca și cum noi am lucra la birou. Au stabili că acestea sunt ilegale în ceea ce ne privește. AM fost catalogați drept <<funcționari publici>>, precum cei din primărie. Nu spun că cei care lucrează la primărie nu își fac treaba, dar este o diferență în ceea ce privește activitatea. Culmea e că cei de la Curtea de Conturi au sporuri pentru condiții grele de muncă, în timp ce nouă ni le-au scos”, a declarat pentru ”FocusPress”, Robert Robescu.

Revenind la dosarul aflat în instanță, angajații ARSVOM au cerut anularea acestei decizii prin care au fost lăsați fără sporurile respective. La ultimul termen de judecată, din data de 7 decembrie, instanța a acordat termen pe 1 februarie 2022,  pentru a da părţilor posibilitatea să-şi exprime poziţia procesuală faţă de excepţia nulităţii parţiale a contractului colectiv de muncă încheiat între reclamantă şi Sindicatul marinarilor ARSVOM.

Referitor la acest contract colectiv de muncă, Rober Robescu ne-a precizat faptul că în 2016, sporurile privind condițiile grele de muncă erau prevăzute, ca și la renegocierea din 2018,însă în 2021 acesta nu mai există.

Sindicaliștii anunță că vor demara o serie de proteste, inclusiv la Ministerul Transporturilor.

”Acum vor să ne preia ISU, dar ei nu știu să facă unele diferențe. Ei pun accent pe militari, dar când a fost vorba despre elicopterul domnului Arafat, care s-a scufundat în lacul Siutghiol, nu prea aveau cu cine interveni și au apelat la noi. Asta pentru că militarii lor știu să lucreze în mare parte cu arma, nu cu ce facem noi”, ne-a mai declarat Rober Robescu, liderul Sindicatului ARSVOM.

În continuare se așteaptă decizia instanței de fond, după data de 1 februarie.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.