Cuvintele unui polițist: ”Să nu crezi că dacă te alături celor care sparg vitrine, vei scăpa de restricții sau de virus”

1
2889
Sursa foto- stirileprotv.ro

Cuvintele unui polițist, postate pe Facebook, referitor la acțiunile de protest din ultima perioadă, au făcut ”înconjurul internetului” din țara noastră. Este vorba despre un text care are rolul de a deschide ochii larg și de a-i face pe români să conștientizeze asupra celor întâmplate în ultima perioadă. Textul polițistului a fost preluat și postat pe pagina de Facebook ”Polițiștii au umor”, iar mesajul acestuia este unul cât se poate de pașnic. Practic, polițistul recunoaște că și el are aceleași interese ca orice om care s-a săturat de restricții și alte măsuri luate de autorități, însă trebuie să le accepte și să meargă mai departe. De aceea îi îndeamnă pe oameni să nu depășească bariera care face diferența dintre legal și ilegal.

Iată ce a scris polițistul:

”Când citești rândurile astea, probabil ai văzut ce s-a întâmplat ieri pe străzi în Constanța, în București, Bacău, Brașov sau poate chiar ai participat la așa-zisele proteste ”pentru libertate și anti mască”, cel puțin așa le-au denumit inițiatorii lor.

Ca polițist, îți spun sigur că nu mă deranjează că protestezi, nu mă deranjează nemulțumirile pe care le ai, pentru că, ce să vezi, multe dintre ele sunt și nemulțumirile mele. Să nu crezi că nu sunt conștient de faptul că tot acest haos care ține de pandemia asta ne afectează pe toți, indiferent din ce mediu provii tu sau eu.

Să nu crezi însă că dacă te vei alătura celor care sparg vitrine, incendiază sau aruncă cu pietre în forțele de ordine, vei scăpa de restricții sau de acest virus care ne-a stricat planurile tuturor. Și să nu crezi că mie nu-mi este dor să ies cu familia la o petrecere, în club, la o terasă…

Ieri, Londra, a anunțat ZERO infectări. Vă vine să credeți asta? Am căutat mai multe știri despre asta. Și ce crezi? Marea Britanie este în lockdown de ceva timp, noi nu. Și Franța. Și multe alte țări europene. Străzile sunt pustii, magazine închise, nici țipenie de om pe străzi. Abia ieri au relaxat puțin restricțiile. Bine, ăia sunt proști, doar de aia au sute de ani lumină înaintea noastră. Apoi m-am uitat la ce s-a întâmplat la noi.

Terase pline de petrecăreți, nunți, botezuri, petreceri, înmormântări, cu fițe, cu lăutari… Colac peste pupăză, unii dintre protestatari, la Bacău și Brașov parcă, au mers în fața spitalelor și au huiduit, au înjurat, numind medicii criminali, asasini, deranjând o droaie de bolnavi, unii în stadii terminale ale unor boli incurabile. Atât de josnic. Cine își dorește foarte mult să circule noaptea în condițiile unei pandemii care a ucis mulți oameni? Ați urmărit comentariile și pe cei care fac live la proteste? Unuia i se fură telefonul, altul povestește că jandarmii le-ar “implanta vaccinuri în dube”.

Care este scopul de a protesta? Să incendiezi, să spargi, să distrugi? Sau să-ți exprimi nemulțumirea? De ce ne mai mirăm și admirăm ceea ce vedem în străinătate, dacă noi ne batem joc și de ceea ce (mai) avem. Nu încercați să urmați pe cei care provoacă dezordine, protestați pașnic. Au mai fost și alții care “rostornau” mașinile de poliție și apoi “ami pare rău la domnii polițiști“…

Trecem printr-o perioadă grea, cea mai grea este pentru cei din mediul privat, din păcate. Nu mi-aș dori să fiu în pielea lor acum. Gândiți-vă că tot ceea ce distrugeți, tot noi vom plăti să refacem. Noi, toți, vom plăti oalele sparte într-un fel sau altul. Până când și de ce? Sunt două întrebări la care ma tot gândesc de câteva zile încoace și.. Nu am găsit un răspuns. Luptăm cu atâta îndârjire, încât nu ne dăm seama că tot nouă ne facem rău. Ceea ce oamenii nu înțeleg este faptul că suntem de aceeași parte. Luptăm cu toții pentru același scop comun: ca în curând să putem fi liberi și sa revenim la normalitatea care ne lipsește atât de mult. Nu ne face plăcere să stăm pe străzi pentru asta, avem și așa destule pe cap. Chiar dacă guvernanții spun că aplicăm prea puține amenzi. Suntem oameni și empatizăm cu toți dintre voi.

Vrem să protestăm. Bun! E dreptul nostru, e libertatea de exprimare, e Constituția, numiți-o cum vreți. Problema e când începem să ne facem rău, când trecem de la bariera de protest pașnic și ajungem la huliganisme, la vandalizări, la geamuri sparte, la oameni bătuți. Fac un apel la rațiune, la conștiință, la capacitatea de înțelegere a faptului că orice mic gest poate degenera într-o situație violentă. Vrei libertate? Și eu o vreau! Doar că libertatea se termină acolo unde încalci libertatea celorlalți”.

1 COMENTARIU

  1. Pai la noi se intampla din cauza guvernantilor daca tu care impui masca si restriictii nu le respecti atunci cum samai aiba oameni increde cand il vede pe orban priministru stand la speit cu colegii bind wischi si fumand trabuc pe iohannis la ce cand toti aveau masca el nu iar recent voiculescu pe holurile parlamentului fara masca iar turc pune poze pe fb la impadurire si la sprit fara masca cum sa mai creada oameni mai ales cand mor de foame in casa au facut tot ce li s-a cerut iar ei nimic

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.