Dacă în două luni Iridex nu rezolvă deficiențele constatate, groapa de gunoi de la Costinești ar putea fi închisă

0
1535
FOTO: Iridex

În urma memoriilor depuse de primarul Dumitru Jeanu, Garda de Mediu a demarat mai multe controale la groapa de gunoi din Costinești. Deja Iridex a fost sancționată și are două luni să rezolve deficiențele constatate, altfel depozitul de deșeuri ar putea fi închis. Oricum, consilierii locali au aprobat organizarea unui referendum în acest sens.

Locuitorii din Costinești reclamă mai mereu că în comună miroase îngrozitor, din cauza depozitului de deșeuri din imediata apropiere a localității. Primarul Dumitru Jeanu a trimis un memoriu ministrului Mediului, solicitând controale la groapa de gunoi, pentru închiderea sau mutarea acesteia.

Din acest motiv, Garda de Mediu a demarat verificări, Iridex Group Salubrizare S.R.L. a fost amendată și trebuie să rezolve problemele constatate, altfel groapa de gunoi din Costinești va fi închisă.

„Am discutat despre groapa de gunoi cu Garda de Mediu și cu Agenția pentru Protecția Mediului

Au fost efectuate controale, s-a stabilit o perioadă de conformare de două luni, au fost aplicate amenzi. Dacă nu se respectă aceste măsuri impuse de Garda de Mediu, se va ajunge la măsuri mult mai dure“, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, prezent la Constanța joi, 20 mai a.c.

Reamintim că în 2004, în apropierea Costineștiului, Iridex Group Salubrizare S.R.L. a deschis un depozit de deșeuri, pe terenul de 10ha cumpărat de la Primărie, cu 12.000 de euro. Deoarece groapa de gunoi se află foarte aproape de comună, mai ales de când s-au tot construit locuințe în zonă, cetățenii depun în mod constant plângeri la toate instituțiile abilitate, din cauza miasmelor, dar aceasta nu a fost închisă până acum, ci Iridex a fost doar amendată din când în când.

Primarul Dumitru Jeanu susține că depozitul de deșeuri a devenit un calvar pentru locuitorii din Costinești, indiferent că e vară sau iarnă, din cauza mirosurilor infecte.

Din această cauză, consilierul local Adrian Condari a inițiat un proiect de hotărâre pentru organizarea unui referendum cu privire la desființarea depozitului de deșeuri, iar acesta a fost votat în unanimitate, de cei 13 aleși locali. El nu a putut fi organizat până acum din cauza restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Despre controalele care au loc la groapa de gunoi din Costinești a vorbit, joi, și comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu.

„Există controale în curs, vor fi și în următoarele zile, vrem să vedem dacă măsurile de conformare au fost respectate. În urma controalelor, se vor dispune alte măsuri, unele dintre ele pot consta în suspendarea activității.

Verificăm modul în care sunt depozitate deșeurile, gestionate, iar împreună cu laboratoarele A.P.M. verificăm și emisiile de la aceste depozite conforme, și vom trage niște concluzii în viitorul apropiat, care vor însemna remedierea situației existente sau suspendarea activității“, a declarat Octavian Berceanu.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.