Locuitorii din Costinești reclamă în fiecare vară că în comună miroase îngrozitor, din cauza depozitului de deșeuri din imediata apropiere a localității. Mai nou, a început să miroasă și iarna a gunoi în Costinești, cum s-a întâmplat marți și miercuri dimineață, așa că primarul Dumitru Jeanu a trimis un memoriu ministrului Mediului, solicitând controale la groapa de gunoi, pentru închiderea sau mutarea acesteia.
În 2004, în apropierea Costineștiului, Iridex Group Salubrizare S.R.L. a deschis un depozit de deșeuri, pe terenul de 10ha cumpărat de la Primărie cu 12.000 de euro. Deoarece groapa de gunoi se află foarte aproape de comună, mai ales de când s-au tot construit locuințe în zonă, cetățenii depun în mod constant plângeri la toate instituțiile abilitate, din cauza miasmelor, dar aceasta nu a fost închisă până acum, ci Iridex a fost doar amendată din când în când.
Astfel, depozitul de deșeuri a devenit un calvar pentru locuitorii din Costinești, potrivit primarului Dumitru Jeanu, mai ales vara. Acum, însă, mirosurile infecte își fac prezența și iarna, așa cum s-a întâmplat marți, 05.01.2021, și miercuri dimineață.
„La nivelul anului 2004, administrația comunei a înstrăinat, în condiții cel puțin dubioase, 10 hectare de teren din proprietatea privată a U.A.T. Costinești, pentru ca în marginea localității să se construiască o groapă de gunoi «ecologică».
Această groapă de gunoi, care se poate numi oricum, numai ecologică nu, a devenit calvarul locuitorilor din Costinești, care aveau să se bucure, începând cu anul 2004, de episoade frecvente în care mirosul de gunoi acoperă comuna și face viața în această localitate greu de suportat.
Costinești este, după cum bine știți, o stațiune renumită din sudul litoralului românesc, pe care turiștii o iubeau și o vizitau an de an. După înființarea acestei gropi de gunoi, turiștii au început să fie din ce în ce mai puțini, pentru că nu-i așa, nimănui nu-i place să-și petreacă vacanța în miros de gunoi“, acuză primarul Dumitru Jeanu.
Din acest motiv, edilul-șef a trimis un memoriu ministrului Mediului, Barna Tanczos, solicitând controale la groapa de gunoi, pentru închiderea sau mutarea acesteia. Primarul a explicat acestuia că Garda de Mediu a constatat, în 2016, că activitatea depozitului de deșeuri trebuie suspendată, dar Iridex a anulat în instanță decizia. Apoi, groapa de gunoi a funcționat, mai mulți ani, fără autorizație de mediu, fapt ignorant atunci de autorități.
„Domnule ministru, vă solicit astăzi (06.01.2021 – n.r.) ajutorul pentru că, dând dovadă de toată bunăvoința din lume, nu am putut să nu remarcăm că autoritățile, care ar fi trebuit să ne apere de acest dușman care ne otrăvește viața de atâția ani, s-au dovedit aproape ineficiente atunci când locuitorii comunei Costinești au sesizat mirosul urât venit dinspre groapa de gunoi.
Sesizările noastre au fost urmate, uneori, de controale efectuate mult prea târziu, atunci când lucrătorii de la groapa de gunoi reușeau să ascundă neregulile.
În 2016, lucrătorii Gărzii de Mediu au constatat, pentru prima dată în mod oficial, că activitatea gropii de gunoi Iridex trebuie suspendată. Chiar și atunci, după cum probabil știți, instanța de judecată a anulat complet sancțiunea, ceea ce din nou ridică semne de întrebare.
De asemenea, este binecunoscut faptul că această groapă de gunoi a funcționat ani la rândul fără a avea în spatele activității autorizație de mediu, fapt ignorat de autorități. Modul în care după ani de funcționat ilegal, depozitul Iridex a primit această autorizație, ridică din nou semne de întrebare și necesită o verificare atentă din partea Gărzii de Mediu, verificare pe care vă solicităm să o demarați.
Vă solicit, domnule ministru, în numele comunității din Costinești, să demarați un control de fond, real, la groapa de gunoi deținută de Iridex în localitatea noastră, pentru a identifica soluțiile cele mai potrivite prin care acest agent economic să-și suspende activitatea sau, în cel mai fericit caz, să-și mute activitatea într-o zonă mai ferită, care să nu afecteze viața de zi cu zi a mii de cetățeni“, transmite Dumitru Jeanu ministrului Tanczos.
Primarul se gândește cu groază că dacă acum și iarna se simte mirosul de gunoi în comună, la vara va fi nenorocire.
Miercuri după-amiază nu mai mirosea, așa că Iridex a scăpat, deocamdată, de o nouă amendă
În urma primirii a șase sesizări din partea locuitorilor din Costinești, inclusiv a doi consilieri locali, din cauza mirosului pestilențial, Garda de Mediu Constanța a efectuat, miercuri, un control în Costinești, la groapa de gunoi. Nu se mai simțea, însă, nicio duhoare în comună, nici în Schitu, nici în Costinești, nici la depozitul de deșeuri, așa că echipa de comisari nu a mai putut aplica nicio sancțiune Iridex.
„Colegii au discutat și cu cetățeni pe stradă și, într-adevăr, toți au spus că mirosea marți seară, dar nu foarte rău. Încă suntem în verificări, am solicitat documente firmei Iridex, așteptăm să le depună joi, să vedem dacă au existat disfuncționalități în operarea depozitului de deșeuri. Nu putem suspenda pur și simplu activitatea acolo, trebuie să respectăm legislația, trebuie să existe dovezi clare că acea groapă de gunoi creează disconfort, afectează sănătate populației și mediul.
Într-adevărar, vara primim reclamații de la Costinești și de câte ori acestea s-au confirmat, noi am aplicat sancțiuni pentru disconfort olfactiv sau disfuncționalități în operare“, ne-a declarat Steluța Popescu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Constanța.
Din păcate, deși în iulie 2020 a intrat în vigoare Legea mirosului (Legea 123 pentru modificarea și completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005, privind protecția mediului), încă nu au apărut Normele de aplicare ale acesteia. Așa că, deocamdată, Iridex nu poate fi obligată să își întocmească un plan de măsuri pentru reducerea disconfortului olfactiv creat.
De precizat că, referitor la groapade gunoi, şi consilierul Adrian Condari a anunţat un demers:
https://www.facebook.com/groups/1470791213239699/permalink/3348684235450378/Valentin ISPAS
E groapa SRI-ului. Nu aveti ce sa le faceti.