Dacă nu se pot organiza în sindicate, jandarmii constănțeni cer în instanță majorarea salariilor rămase ca în 2009

0
546

Aproape 300 de jandarmi constănțeni au dat în judecată instituția în cadrul căreia activează, solicitând salarii mai mari. Nu este vorba despre un moft, ci despre un drept legal. Acțiunea în instanță a fost introdusă în iulie 2019, pe secția ”Contencios administrativ”, având ca obiect ”litigiu privind funcționarii publici” și a fost înaintată în numele celor aproximativ 300 de jandarmi, în contradictoriu cu Gruparea de Jandarmi Mobilă ”Tomis” Constanța – UM 0608.

În fapt, ca și polițiștii, militarii din jandarmeria constănțeană au cerut creșterea salariilor la zi, potrivit Legii 153 din 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Doar că, așa cum era de așteptat, instanța de fond – Tribunalul Constanța, la începutul lunii decembrie 2020, a respins acțiunea ca nefondată.

Cum decizia Tribunalului nu a fost definitivă, cei 300 de militari și-au anunțat intenția de a o contesta, mai departe, la Curtea de Apel Constanța, în termen de 15 zile de la primirea motivării judecătorilor. Ceea ce îi dezavantajează pe jandarmi este faptul că, fiind militari, nu se pot constitui sau adera la o organizație sindicală care să îi reprezinte, așa cum se întâmplă în aceste momente în rândul polițiștilor. După cum se poate observa, de ceva timp, polițiștii afiliați unor sindicate cu renume pichetează, zilnic, sediile prefecturilor și al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Recent au protestat chiar și la Cotroceni, iar revendicările lor sunt aceleași ca ale jandarmilor: respectarea grilei de salarizare aferentă legii intrată în vigoare în 2017.

De remarcat că, în cadrul acțiunilor de protest ale polițiștilor, tot jandarmii sunt cei care stau pe margine pentru a menține ordinea publică. Doar că, atunci când vine vorba despre revendicarea unor drepturi, ei nu pot protesta, ci doar se pot adresa instanțelor.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.