De-a dreptul ridicol! Firma care a cumpărat Castelul Reginei Maria, cu tot cu terenul din Mamaia, nu are bani să plătească taxa de timbru la instanţă

1
2119

Societatea care a fost ”premiată”, putem spune, de Primăria Constanța, prin anii 2000, cu terenul de 1,5 hectare, aferent celui mai important monument istoric, de o importanță națională din Mamaia, cu o sumă simbolică, a cerut instanței eșalonarea taxei de timbru, întrucât reprezentanții acesteia nu își pot permite plata unei sume de 6.000 de lei.

Despre Light System SRL se pot spune și scrie multe. După câștigarea celui de-al doilea mandat de primar de către Radu Mazăre, în 2004, Primăria Constanța a vândut terenul aferent Castelului Reginei Maria (sau Cuibul Reginei), situat în inima stațiunii, prin negociere directă, cu un preț ridicol de mic, de numai 28 de euro pe metru pătrat, în condițiile în care un evaluator a precizat că, în momentul vânzării, prețul unui metru pătrat de teren, în acea zonă, depășea lejer 200 de euro.

Aceeași firmă cumpărase, cu un an în urmă, și ”Castelul”, clădirea în sine, tot la un preț de nimic față de valoarea adevărată a monumentului. Potrivit unei anchete jurnalistice, făcută de colegii de la ”Info-Sud-Est”, suma cu care Light System a cumpărat  Castelul Regal, este de 700 de mii de lei, dintre care jumătate reprezenta doar valoarea obiectelor de inventar.

A fost exact momentul în care monumentul istoric de importanță națională a fost privatizat și a intrat într-un proces de degradare, în loc să fie conservat.

Acționarii – care mai de care mai dubioși

Despre persoanele care s-au perindat pe la conducerea firmei, de asemenea, se pot scrie multe. Potrivit unui articol publicat de ziarul ”Săptămâna Financiară” în 2015, din acționariatul firmei au făcut parte, la un moment dat:

-vărul lui Ștefan Bogdan Lucov, care este fratele finului de cununie al lui Dorin Cocoș;
-SC Radoway Limited, firma prin care Sorin Ovidiu Vântu a tranzacționat Realitatea TV;
-Mastertrade Group Ltd, o firmă controversată cu sediul social în Marea Britanie, controlată de Alexandru Bittner, prieten apropiat al fostului premier Adrian Năstase;
-SC Cofigen SA, o firmă elvețiană care i-a finanțat un proiect imobiliar fostului premier italian Silvio Berlusconi și care are acțiuni în alte societăți ce aparțin cuplului Bittner-Petrache, dar și la societatea Trei Cocoși – Complex International SRL, înființată de Dorin Cocoș și Alexandru Bittner ș.a.

Prin urmare, deducem că vorbim despre o întreagă ”caracatiță” cu persoane influente, care chiar și-au folosit influența.

Procurorii au deschis un dosar de cercetare privind modul de înstrăinare al acestor obiective, iar în vara acestui an, Tribunalul Constanța a constatat, într-un dosar paralel, în materie civilă, că acel contract de vânzare-cumpărare, din data de 25 iunie 2003, este lovit de nulitate absolută.

Nu mai au bani nici pentru plata cheltuielilor de judecată

Acum, revenind în prezent, într-un ”contrast” total privind toate cele menționate mai sus, societatea Light System pare că a ajuns la fundul sacului, ba mai mult, a înregistrat datorii uriașe, astfel încât nu-și permite să plătească nici măcar taxa de timbru la instanță. Astfel, societatea a solicitat acordarea unui ajutor public judiciar, respectiv eșalonarea taxei de timbru, în valoare de 6.023 lei. Probabil ”mișcați de durere”, judecătorii au admis eșalonarea acestei taxe de timbru, astfel încât firma să plătească aproximativ câte 1000 de lei pe lună, timp de 6 luni.

Altfel spus, au avut bani să cumpere ditamai castelul regal cu tot cu teren, dar nu își mai permit cheltuielile de judecată, o situație de-a dreptul penibilă.

Dacă ne uităm puțin pe istoricul societății, se confirmă această situație dezastruoasă a firmei.

La Registrul Comerțului de pe lângă Tribunalul Constanța, societatea are un capital social subscris de 72.500 lei, integral vărsat, iar situația financiară pe anul 2019 arată o cifră de afaceri netă de 8000 de lei, dar cu active imobilizate de 2.054.222 lei. Firma nu a avut profit, iar pierderile înregistrate sunt de 82.054 lei.

Referitor la acționariat, potrivit Registrului Comerțului, în continuare figurează societatea cipriotă Radoway Limited, Adrian Ionel Petrache – un apropiat al lui Dorin Cocoș, alături de care a înființat mai multe firme, plus Alin Gabriel Ulrich, care ocupă și funcția de administrator al firmei.

Ținând cont de expresia din popor: ”ce au fost și ce-au ajuns”, putem spune că, odată ce ”rechinii” cei mari au ajuns la ”beciul domnesc”, au început să pice și peștișorii mai mici, care au avut de cules de pe urma ”rechinilor”. Așa cum afirmat mai sus, au avut bani să cumpere un castel, dar nu mai au bani să plătească taxa de timbru, o situație de-a dreptul ridicolă.

Daniel ALBU

1 COMENTARIU

  1. Nu mi se pare potrivit termenul “ridicol” din titlul articolului. Enumerând toți participanții implicați, probabil nu chiar toți, aș spune că ridicol este că s-a aprobat plata eșalonată. Dar de ce, probabil aflăm intr-un alt articol. Vom afla atunci și nume, și ce pedepse? Nu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.