De joi, teste de salivă antiCOVID în școli

0
124

Ministrul Educaţiei a anunţat că primele teste rapide, din salivă, pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 vor fi distribuite, joi, 25 noiembrie a.c., în teritoriu.

Sorin Cîmpeanu a anunţat că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a transmis că, în cursul zilei de joi, sunt distribuite în teritoriu 6,5 milioane de teste de salivă antiCOVID. Acestea fac parte dintr-un total de 12 milioane contractate, în primul lot.

„Termenele de livrare au fost 24 noiembrie, 2 decembrie şi 9 decembrie. Din motive obiective, termenul de 24 noiembrie a suferit o întârziere de o zi, să sperăm că nu vom avea întârzieri pentru următoarele livrări planificate“, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit ordinului comun al Ministerelor Educației și Sănătății, testarea elevilor se va realiza în prima și în a patra zi a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs. Testarea se va efectua în sala de clasă sau în alte spații, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ. În cazurile în care directorii decid să nu administreze testele în școli, testarea se va face la domiciliu, sub supravegherea unui adult.

„Acolo unde şcoala nu ia decizia că va administra testele în şcoală, testarea urmează să se facă la domiciliu, sub supravegherea părinţilor, tutorelui legal sau a unui adult. Ordinul nu prevede nici obligativitatea testării, nici obligativitatea cadrelor didactice de administrare a testelor. Nu sunt obligaţi. Cei care doresc şi pot să administreze aceste teste o vor face.

Singura diferenţă este că testarea administrată de altcineva decât de părinţi necesită acordul părinţilor pentru testare“, a susțin Sorin Cîmpeanu.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.