De vorbă cu medicii veterinari de la Spitalul Vetzone din Constanța: despre sterilizarea pisicilor și câinilor

0
308

Reporterii Focus Press au fost prezenți marți, 16 martie a.c., la Spitalul Veterinar Vetzone din Constanța pentru a discuta cu medicii veterinari despre un subiect foarte sensibil, castrarea la câini și pisici.

Castrarea, în termeni medicali ovariohisterectomie la femele și orhidectomie la masculii, este o intervenție chirurgicală ce presupune înlăturarea ovarelor și a uterului la femele și a testiculelor la masculi.

Acestea se pot înlătura prin mai multe tehnici chirurgicale. Castrarea presupune întotdeauna o anestezie generală, iar în cazul femelelor – o incizie pe abdomen prin care sunt scoase organele reproducătoare.

În cursul zilei de marţi, reporterii Focus Press au asistat la o intervenție de castrare a unui motan în vârstă de trei ani, pe nume Sony. Doctorul veterinar Gihan Arzoiu a fost cel care, în doar 10 minute a intervenit în acest caz.

Totodată, fondatorul Spitalului Veterinzar Vetzone, Lauențiu Leica a acordat un interviu ziarului Focus Press în cadrul căruia a explicat de ce este recomandată castrarea (sterilizarea), în ce constă alimentația după intervenția chirurigicală, pentru că aceștia tind să se îngrase, și care este diferența dintre a castra un mascul sau o femelă:

”În mod normal termenul corect medical se numește orhidectomie, pentru că discutăm acum despre cazul de mai devreme al motanului Sony, dar același același lucru putem vrobi și despre câini, înlăturarea testiculelor. Este o manoperă chirurgicală relativ simplă care nu implică timp chirurgical foarte îndelungat, iar ca orice intervenție chirurgicală necesită o anestezie generală și aici trebuie să fim atenți să nu apară problemă. Raportându-ne la beneficiile acestei manopere, respectiv sterilizarea, și o să mă refer aici la motanii de apartament, pentru că aceștia nu își vor mai marca teritoriul, șim foarte bine că odată cu creșterea în vârstă, motanii noștri își marchează teritoriul aruncând cu urină și este un mare disonfort în apartament. Din punct de vedere al sănătăâii, pe termen lung, atât la câine, cât și la motan eistă riscul, dacă nu îl castrăm sau deloc, să prezinte afecțiuni ale prostatei. Noi aici facem un tip de anastezie inhalatorie, cu cel mai mic risc, și recomandăm proprietarilor de animale să nu le hrănească cu 12 ore înainte de sterilizare.

Este recomandată sterilizarea la câini și motani de la vârsta de 8 sau 9 luni. La femele sterilizarea este mai delicată pentru că deschidem abdomenul, ne facem un acces operator pe linia mediană a abdomenului, după care etragem uterul și ambele ovare, manoperă denumită ovariohisterectomie, adică tot aparatul reproducător sunt etrase și apoi abomenul se închide ca orice intervenție.

Metabolismul acestora se schimbă după steriliare, înseamnă că animalul are tendința să se îngrasă, fiind singurul deavantaj al sterilizării, dar acest aspect se poate combate cu o dietă specifică”, a spus doctorul veterinar Laurențiu Leica în cadrul interviului acordat ziarului Focus Press.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.