Delia Dimitriu, membră a echipei care a câştigat Premiul Nobel pentru Pace, a lansat Iniţiativa 3D – Decarbonizarea Deltei Dunării

0
107

Delia Dimitriu, membră a echipei care în anul 2007 a câştigat Premiul Nobel pentru Pace pentru activitatea din domeniul schimbărilor climatice, a lansat marţi, la Tulcea, Iniţiativa 3D – Decarbonizarea Deltei Dunării. Evenimentul a avut loc în cadrul celui de-al 28-lea simpozion internaţional “Delte şi zone umede”, organizat de Institutul Naţional Delta Dunării (INDD), la care participă circa 150 de cercetători din 18 ţări.

Este o iniţiativă promovată de un grup de cercetători pentru implementarea Strategiei europene de decarbonizare a regiunilor. Am format o echipă la care invităm alţi colegi din România şi Europa să se alăture. Noi o să lucrăm pentru identificarea resurselor locale de energie regenerabilă, cea solară este foarte importantă, iar în ce priveşte energia eoliană, colegii de la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării ne vor spune dacă putem să implementăm anumite soluţii. Ambiţia noastră este ca cel puţin până în 2030 să aducem proiecte şi să lucrăm împreună”, a declarat profesoara Delia Dimitriu din cadrul Manchester Metropolitan University, din Marea Britanie.

Ea a mai spus că echipa este formată din cercetători din Germania, Croaţia, Belgia, Italia, Bulgaria şi Portugalia şi că aceasta este prima încercare din Europa de a pune în practică soluţii ale experţilor. “Ce vrem noi să facem este să arătăm puterea experţilor care nu ţin cont de factorii politici. Knowledge is power (ştiinţa este putere, n.red.) – acesta este mesajul 3D, iar ca atare, grupul de iniţiativă a fost unul prietenos, multidisciplinar în care fiecare şi-a văzut bucăţica lui, funcţie de expertiza pe care o are. Impresionant pentru mine din Marea Britanie este potenţialul românesc, al colegilor de acasă. (…) Ce vrem noi să promovăm este că în domeniul schimbărilor climatice suntem complementari. Nu există competiţie, pentru că este o problemă globală pe care trebuie să o rezolvăm şi vrem să promovăm puterea soluţiilor locale“, a menţionat Delia Dimitriu. În opinia sa, adaptarea la schimbările climatice este urgentă.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.