Deocamdată, nu se vor acorda burse sociale elevilor constănțeni pentru semestrul I

0
1060

Primarul Vergil Chițac a inițiat un proiect de hotărâre, pentru ședința extraordinară de marți, 15.12.2020, pentru acordarea de burse sociale elevilor constănțeni pentru semestrul I. Aleșii locali s-au abținut la vot, în majoritate.

Edilul-șef Vergil Chițac a inițiat un proiect de hotărâre pentru acordarea de burse sociale elevilor constănțeni, pentru semestrul I. Deoarece numele acestuia nu se referea, însă, doar la bursele sociale (Proiect de hotărâre pentru aprobarea numărului și cuantumului burselor aferente semestrului I al anului școlar 2020-2021 pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat) și pentru că mulți aleși locali s-au temut că, pe viitor, restul tipurilor de burse (de performanță, de studiu și de merit) nu vor mai fi acordate, fiecare grup de consilieri locali a avut câte un amendament. În acest fel, ei doreau ca proiectul de hotărâre să se referere la toate tipurile de burse și să fie stabilit cuantumul pentru fiecare dintre acestea, deși primarul Chițac a explicat că la acest moment bugetul local nu permite alocarea tuturor tipurilor de burse, nu există resurse financiare în acest sens, toate cheltuielile sunt mai mari decât veniturile.

Amendamentul U.S.R.-P.L.U.S. a fost de menținere a alocării tuturor tipurilor de burse școlare, cu o diminuare a celor de performanță cu 50%, deoarece în acest an școlar nu au fost susținute concursuri și olimpiade.

Amendamentul nu a fost aprobat: au fost nouă voturi pentru, nouă împotrivă, nouă abțineri.

Amendamentul P.S.D. a fost de menținere a tuturor celor patru categorii de burse, cu următoarele valori: bursa de merit 100 de lei, bursa de studiu 250 de lei, bursa de ajutor social 350 de lei și bursa de performanță 500 de lei.

Nici acest amendament nu a fost aprobat: au fost opt voturi pentru, 15 împotrivă și patru abțineri.

Primarul Vergil Chițac a ținut să asigure toți aleșii locali că vor fi acordate toate cele patru tipuri de burse, dar trebuie mai întâi stabilită sursa finanțării acestora și a solicitat discuții cu reprezentanții elevilor, pentru că acum fondurile bugetare locale nu permit plata și burselor de performanță, studiu și de merit. Așa că a solicitat să fie aprobat proiectul de hotărâre în forma propusă, pentru acordarea a 3.746 de burse sociale pentru elevii din municipiul Cosntanța, în valoare de 250 de lei fiecare, pentru semestrul I, mai ales că ne aflăm în pragul Sărbătorilor de Iarnă.

Majoritatea consilierilor locali s-au abținut, însă, la vot: proiectul de hotărâre inițiat de primarul Vergil Chițac nu a fost aprobat, primind doar nouă voturi pentru, trei împotrivă și 14 abțineri.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.