Deputatul Dobre: PSD şi PNL au bătut palma, nu vor alegeri în două tururi

0
103
sursa foto: evz.ro

“Moţiunea trece. PSD şi PNL vor să ne termine pe noi, cei de la Pro România şi pe USR, să nu ne dea nici o şansă

PSD are toate şansele să dea jos Guvernul Orban prin moţiune de cenzură. Chiar şi preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că are suficiente voturi în acest sens – cele ale parlamentarilor social-democraţi şi ale UDMR, plus câţiva reprezentanţi ai altor partide. Alţi politicieni au comentat şi ei că ar exista, de fapt, o înţelegere între PNL şi PSD: căderea Guvernului şi anularea alegerilor în două tururi, în schimbul demarării procedurii pentru alegerile anticipate. Această ipoteză a fost întărită de şedinţa de Guvern de ieri când au fost adoptate extrem de multe ordonanţe d eurgenţă, între care şi una care reglementează eventualele anticipate.

Parlamentul va dezbate şi va vota chiar azi, de la ora 12,00, moţiunea de cenzură depusă ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Moţiunea de cenzură, intitulată “Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, a fost semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR. Pentru adoptarea ei este nevoie de 223 de parlamentari.

Contactaţi de FocusPress, mai mulţi parlamentari PNL au precizat că există două scenarii: unul în care moţiunea trece, iar în acest caz vor fi alegeri într-un singur tur şi totodată se face drum liber pentru alegerile anticipate şi o a doua variantă – nu trece moţiunea, dar PSD se adresează Curţii Constituţionale, unde va contesta organizarea alegerilor în două tururi, existând mari şanse ca CCR să dea câştig de cauză social-democraţilor.

În cazul primei variante, „PNL şi-a asumat răspunderea pe alegeri în două tururi, dar decizia nu se va mai aplica în situaţia în care Guvernul cade”, a explicat un liberal.

Pe de altă parte, în cursul zilei de ieri, dinspre Pro România au fost transmise mesaje contradictorii. Spre seară însă, deputatul constănţean Mircea Titus Dobre (Pro România) a clarificat: „Eu şi mai mulţi colegi sigur nu votăm moţiunea. Eu, unul, nu pot vota alături de PSD. Vom fi în sală, pentru a asigura cvorumul, dar nu votăm. Însă Guvernul tot cade, pentru că PSD şi UDMR, dacă au prezenţă de 100%, însumează 232 de voturi. Mai au nevoie de încă un vot şi cred că îl vor obţine. Alegerile în două tururi a fost o promisiune încălcată de PNL. Trebuiau să dea ordonanţă din noiembrie, să poată intra în vigoare. Această asumare pe alegerile din două tururi e praf aruncat în ochi, pentru că, dacă trece moţiunea, nu se mai aplică. Dacă nu trece moţiunea, iar nu e timp ca acea sumare să se concretizeze, pentru că PSD va ataca la CCR”, a declarat Dobre. „PSD şi PNL au bătut palma, nu au nici un interes pentru alegerile în două tururi, să fim serioşi! Ei vor să ne termine pe noi, cei de la Pro România şi pe USR, să nu ne dea nici o şansă. Dacă ar fi alegeri în două tururi, sunt conştienţi că nu mai câştigă la fel de multe primării. Acum PSD are circa 1700 de primari, iar PNL are vreo 1200. Dar şi cu alegeri într-un singur tur, sunt convins că lumea nu mai e la fel de uşor de manipulat. Vor avea mari surprize”, a adăugat Dobre.

A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.