Deputatul Iulian Bulai, amendat de CNCD cu 5.000 de lei pentru o postare pe Facebook despre Fecioara Maria

0
151

Deputatul USR PLUS Iulian Bulai a fost amendat cu 5.000 de lei de Consiliul Naţional pentru Combatarea Discriminării (CNCD) pentru un mesaj despre Iisus Hristos publicat pe Facebook în urmă cu un an, postare despre care CNCD susţine că “aduce atingere demnităţii umane a creştinilor prin crearea unei atmosfere ostile, degradante şi umilitoare”.

Petiţia referitoare la acest mesaj publicat pe platforma de socializare a fost depusă de David Ciucur. Respectivul text scris de parlamentar în urmă cu un an şi analizat de CNCD este: “Un copil. Sărac şi provenit dintr-o familie foarte ciudată. Un tată trecut de prima tinereţe şi o mamă adolescentă. Apărut în lume fără ca părinţii lui să fi făcut dragoste. Cu o mamă surogat şi un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea. Refuzat de comunitate. Născut fără ca părinţii să fi fost căsătoriţi, doar logodiţi. Naşterea lui arată extraordinarul, dar şi limitele societăţii în care a apărut“.

Colegiul Director al CNCD a decis, în şedinţa de miercuri, sancţionarea lui Bulai cu 5.000 de lei. “Folosirea elementelor religioase, pe care se bazează credinţa creştin – ortodoxă, folosirea unor analogii, trimiteri, comparaţii cu ‘mamă surogat’, ‘mama adolescentă’, ‘fără ca părinţii lui să fi făcut dragoste’, ‘dintr-o familie foarte ciudată’ , ‘tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit’ duc în derizoriu preceptele, dogmele religiei. Pe aceste elemente se fundamentează credinţa creştinilor, reprezentând miracolul naşterii Mântuitorului. Textul aduce atingere demnităţii umane a creştinilor prin crearea unei atmosfere ostile, degradante şi umilitoare la adresa acestora. Statutul său de parlamentar implică o mai mare răspundere în exercitarea libertăţii de exprimare“, arată motivarea CNCD.

La rândul său, parlamentarul a scris pe Facebook că a aflat din presă de sancţionare. “Am aflat din presă despre o sancțiune primită de la CNCD. Până la acest moment, ea nu mi-a fost comunicată în mod oficial. Bănuiesc că sancțiunea privește o postare de acum mai bine de un an despre Fecioara Maria. Sunt un creștin catolic practicant, iar viața mea a fost și este puternic influențată de valorile credinței mele. Intențiile mele din acea postare nu au fost, în niciun caz, de a jigni pe cineva. Am înțeles, încă de pe atunci, că e posibil ca formularea mea să nu fi fost cea mai fericită și mi-am cerut scuze la momentul respectiv și pentru formularea în cauză, și pentru interpretările distorsionate la care ar fi putut da naștere. Continuă să-mi pară rău. În același timp, însă, nu cred că există un singur mod de a-ți manifesta credința și nici că acel unic mod trebuie impus altora. Trebuie să ne putem trăi împreună și diferit credințele noastre. Și să-i iertăm pe cei care greșesc fără voie. Întrucât nu am primit o informare oficială cu privire la sancțiune, nu cunosc motivația CNCD. Din acest motiv, nu pot spune mai multe despre ea. Când voi fi informat pe cale oficială și voi afla mai multe detalii, voi reveni, dacă e nevoie, asupra acestui subiect. Vă mulțumesc tuturor pentru înțelegere și susținere“, a transmis Bulai. Potrivit preşedintelui CNCD, Asztalos Csaba, informările oficiale ale sancţiunilor sunt făcute în termen de 30 de zile. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.