Deschiderea Centrului de Sănătate din Năvodari, amânată din cauza pandemiei de coronavirus. Mară: „Toate concursurile au fost sistate”

0
1002

Centrul de Sănătate Multifuncţional Năvodari, Secție Exterioară a Spitalului Clinic Județean “Sfântul Apostol Andrei”, nu va mai fi deschis localnicilor în luna aprilie, așa cum fusese anunțat înițial de oficialii Consiliului Județean Constanța și de către administrația locală. Procedura demarată de către Spitalul Județean pentru angajarea cadrelor medicale a fost sistată din cauza pandemiei de coronavirus. Toate angajările sunt în standby. Unitatea sanitară din Năvodari a fost dotată până acum cu 12 paturi și urmează să primească și alte echipamente medicale.

Vom avea discuții cu reprezentanții Consiliului Județean, să vedem în ce stadiu sunt achizițiile pentru mobilier. Este interesul nostru, pentru comunitate, să ne implicăm și ținem legătura cu CJC,  dar din cauza acestei situații, nu putem avansa un termen. Noi ne întâlneam săptămânal, dar începând cu starea de urgență toată lumea a fost concentrată, din toate punctele de vedere, pentru că problemele au fost diverse, și toată atenția a fost îndreptată către prevenirea cazurilor și monitorizarea autoizolaților. Din acest motiv nu am mai reușit să ne mai întâlnim. Au fost sistate concursurile. S-au sistat din cauza situației actuale și este de înțeles. Toate angajările trebuiau făcute până la această dată. La primele 10 concursuri mai trebuiau doar interviurile și nu s-au mai ținut nici acelea. Nu se aștepta nimeni să ne confruntăm cu situația aceasta și cu siguranță s-ar fi încheiat toate  procedurile de concurs. Angajările trebuiau să fie finalizate la finele lunii aprilie. Singura problemă o reprezenta medicii urgentiști, pentru că examenul se susținea la București. Dar în privința cabinetelor se găsise soluții. Nici un cabinet nu este funcțional acolo care să poată asigura o desfășurare în bune condiții”, a declarat, pentru Focus Press, Liliana Mară, viceprimarul orașului Năvodari.   

În cazul în care năvodărenii au nevoie de ajutorul unui medic, ținând cont de faptul că se apropie sărbătorile pascale, iar majoritatea consulturilor la clinicile din județ au fost limitate din cauza pandemiei, aceștia se pot adresa Centrului de Permanență. De precizat faptul că aici localnicii se pot adresa pentru efectuarea unei injecții sau pentru schimbarea unui pansament numai în intervalul orar 20.00-08.00. În atenția cadrelor medicale de la Centrul de Permanență ajung în medie aproximativ 14 cazuri.

Centrul de Parmanență nu este în subordinea Primăriei. La 1 ianuarie 2017 s-a modificat legea și firma care a câștigat și a preluat activitatea Centrului de Permanență răspunde inclusiv de programări și de tratamente. Noi le-am pus spațiul la dispoziție și ne-am implicat în buna desfășurare a lui. Problema oamenilor este că au așteptări când merg la Centrul de Permanență, însă legea limitează foarte mult pachetul de servicii către populație și de aceea ne-am și zbătut foarte mult să facem Centrul de Sănătate, să avem cabinete medicale unde oamenii pot să-și rezolve măcar o parte din probleme. Toată lumea care ajunge la Centrul de Permanență se așteaptă să aibă parte de o consultație ca la un cabinet obișnuit. Dacă ne uităm în legea care guvernează buna funcționare a acestor centre de permanență o să vedem clar că în afară de o injecție, un pansament și o redirecționare către un alt medic, nu se întâmplă altceva. Din acest motiv se și supără”, ne-a explicat viceprimarul din Năvodari.

Până la acest moment orașul Năvodari a fost ocolit de pandemie, nefiind confirmat niciun caz de coronavirus. Administrația locală s-a preocupat din acest punct de vedere și a intensificat acțiunile de dezinfecție în oraș. Liliana Mară a dorit să transmită multă sănătate năvodărenilor, liniște sufletească, dar și să depășească toate momentele dificile din această perioadă. “Eu sunt convinsă de faptul că Dumenezeu o să ne ajute și o să trecem cu bine de vremurile acestea complicate pe care le trăim și peste toate încercările la care am fost supuși în ultima vremea. Îi îndemn să fie răbdători, să se regăsească pe ei înșiși și să aibă un Paște liniștit, cu familia, acasă.  Este important să avem grijă de noi”, a conchis Mară.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.