O mamă şi cei doi copii ai săi trăiesc de ani de zile în câmp, într-un fost coteţ pentru găini. Ei nu au smartphone de pe care să posteze apeluri pe Facebook

0
2043

Trăim vremuri în care, încă mai sunt persoane care locuiesc în cel mai primitiv mod posibil, fără lumină, apă, fără să mai vorbim de lucruri pe care, noi, cei ce ni le permitem ni se par nimicuri, cum ar fi, un telefon. Iar în lipsa unui telefon de ultimă generaţie, aceşti oameni nu pot posta pe reţelele de socializare, nu îşi pot prezenta copiii pentru a înduioşa opinia publicului, sunt… oamenii care pentru cei mai mulţi nu există!

Pentru o femeie şi copiii ei, din fericire există o vecină care a sesizat că este nevoie de sprijin şi a decis să facă ea primul pas. Şi, să ne înţelegem: demersul are în vedere educaţia pe care ar trebui să o primească nişte copii amărâţi, aşa încât ei să aibă şansa să depăşească actuala condiţie. Constănţeanca Geta Trofin este cea care a făcut apel pentru o… tabletă! De ce? Iată: ”În spatele casei mele (între Cumpăna şi Agigea – n.r.) trăiește o familie (mama si cei doi băieți de 6 respectiv 14 ani) foarte săracă de tătari. Pe băieți îi cheamă Genghis și Selciuc. Arată a o familie de țigănei, sincer, dar, după nume sună a turci/tătari. Nu au curent, trăiesc un pic cam (foarte) primitiv. Eu îi ajut mereu cu apă și alimente, le mai dau câte ceva de făcut, deci și cu bani, uneori. Sunt f corecți, Selciuc, de exemplu, mereu cand mă roagă să-l împrumut cu bani mi-i aduce negreșit in ziua când promite să-i restituie. Mama lor lucrează ca menajeră, pe la restaurante la curățenie, spălat vase etc. Selciuc lucrează și el, un băiat tare de ispravă și f cinstit, rețineți! Acum, cu criza asta, le este f greu că nu se mai găsește de lucru. Selciuc se dă peste cap și tot reușește să mai facă rost de ceva de lucru, mai sapă grădina cuiva, mai dă cu var copacii, oricine are nevoie de lucrări pe la casă, el se duce bucuros! Un băiat extrem, extrem de harnic și muncitor! Are un telefon cu ecranul spart, dar el e foarte mândru de el pentru că și l-a cumparat singur. Tot singur și-a cumpărat și bicicleta cu care se deplasează la serviciu sau oriunde găsește de lucru. Rugămintea mea: are cineva o tabletă pe care nu o mai folosește? Aș vrea să-i pun niște filme și niște documentare interesante. Îmi zicea zilele trecute dacă ar putea să facă curent cu 2 bujii legate cu fir de cupru și un bec. Nu am reținut exact explicația lui, dar era atât de entuziasmat, că abia așteaptă să facă rost de niște bani să se ducă la dezmembrări auto să-și ia 2 bujii. Poate e plictisitor ce vă cer, dar băiatul ăsta are doar 14 ani și își întreține familia. Mă întreba ieri: oare e târziu să învăț să scriu și să citesc?”.

După acest mesaj, Geta a primit foarte multe telefoane și mesaje în care oamenii se arătau binevoitori dorind să îi ajute pe cei trei. În această dimineață (luni, 13 aprilie a.c.) la locul cu pricina s-au deplasat multe persoane care au vrut să le întindă o mână de ajutor și să le asculte povestea, dar și viceprimarul localității Agigea, Marius Niță, și reprezentanți ai Asociației Musulmanilor din România, care au decis să facă mult mai multe pentru această familie, deschizând un cont bancar, pentru donaţii cu scopul de a le achiziționa o locuință.

Contactată de Focus Press, Geta Trofin, cea care a a adus în spațiul public cazul, ne-a povestit faptul că mereu îi ajută cu ce poate, alimente de cele mai multe ori, pentru că bani nu au cerut, iar dacă au făcut-o, de îndată i-au restituit. Dar cel mai emoționant este că a văzut oameni care se bucură cu puţinul pe care îl au, că sunt respectoși, iar că băieții, de 7, respectiv 14 ani, doresc să meargă la școală.

Reporterii Focus Press s-au deplasat și la locul cu pricina. Mama celor doi băieți a mărturisit că stă în acel loc de 13 ani: ”Aici mi-am crescut copii, în această baracă care înainte a fost un coteț de găini”.

Cea mai mare nevoie în acest moment pentru familie este de un horn nou, pentru că cel vechi se dărâmă, iar ei sunt nevoiți să iasă afară pentru a nu se intoxica cu fum, deoarece se încălzesc de la o sobă.

Referitor la acest caz, viceprimarul localității Agigea, Marius Nițu, a declarat, pentru Focus Press: ”Am găsit o mamă a doi copii, unul de 7 ani, altul de 14 ani, care are buletinul undeva prin Amzacea, certificate de naștere au. Am înțeles că stă acolo din bunăvoința unui dezvoltator imobiliar. Persoanele care locuiesc în cele două blocuri din fața lor, le aducuc de mâncare. Am luat legătura cu Asociația Musulmanilor din România, care erau astăzi (luni, 13 aprilie) prezenți la fața locului, care au spus că au început o strângere de fonduri pentru achiziționarea unei locuințe, cât se poate de mică, o garsonieră. Aveau pachete, aveau mâncare, primăria va merge la ei, vom discuta cu cei de la Asistență Socială, ne vom ocupa de acest caz”.

Reprezentanții Asociației Musulmanilor din România au preluat cazul celor trei și ne-au mărturisit că au speranța că se vor strânge bani pentru ca cei trei să se poată muta într-o casă în adevăratul sens al cuvântului, iar băieţii să poată merge la şcoală: ”Situația lor este critică, în sensul că stau într-o baracă, care nu este proprietatea lor și nici terenul. Este vorba de o mamă părăsită de soț, cu doi copii care sunt doritori de carte, însă nu au avut ocazia până acum să meargă la școală. Cei de la primăria Agigea au spus că o să demareze, respectiv să facă o cerere să îi înscrie în programul ”A doua șansă”. Sunt curați, harnici. Nu au curent, nu au apă, nu au toaletă, au început să sape pentru o toaletă în spatele barăcii. Noi le-am dus niște alimente, dar ei au nevoie și de o locuință, niște condiții decente, de aceea noi am venit cu o idee, să colectăm donațiile într-un cont și s-a decis să fie contul asociației, iar cu banii strânși să se poată lua o locuință pentru ei, garsonieră, căsută micuță, în zona aceea, în Lazu, unde este mai ieftin. Noi avem speranța că se va strânge această sumă penru a-i ajuta”.

Loredana MIHAI Mădălina MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.