Deși se află în închisoare, “stăpânul de sclavi” Mihăiță Caratană alias “Pufta” din Mihail Kogălniceanu continuă să calce pe bec: a fost amendat de ITM

0
22062
Caratana

Unul dintre celebrii frați Caratană de la Mihail Kogălniceanu, ”stăpânii de sclavi”, așa cum au fost numiți în legătură cu scandalurile din urmă cu 12 ani, a călcat din nou pe bec. Acesta a fost amendat de inspectorii ITM Constanța, pentru încălcarea legislației în domeniul muncii.

Mihăiță Caratană, cunoscut și sub porecla ”Pufta”, administrator al ”Punct Urs Pufta Cooperativa Agricolă”, a primit vizita reprezentanților Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Constanța, în 2017, moment în care inspectorii au constatat că acesta practica ”munca la negru”, având muncitori nedeclarați, asta deși, în 2016, a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoare în scandalul privind sechestrarea și exploatarea mai multor ciobani, fapte comise până în 2009.

Amenda aplicată de ITM, în cuantum de 2000 de lei, a fost contestată în instanță, însă judecătorii, atât cei care au judecat fondul, cât și cei din recurs, au respins contestația lui ”Pufta”. Ultima decizia e judecătorilor, care este și definitivă, a fost pronunțată miercuri, 10 noiembrie, în recursul formulat de reclamant:

”Respinge ca nefondat recursul formulat de recurentul CARATANĂ MIHĂIŢĂ, în calitate de fost administrator şi membru fondator al petentei iniţiale PUNCT URS PUFTA COOPERATIVA AGRICOLĂ, în contradictoriu cu intimatul INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ CONSTANŢA. Irevocabilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 10.11.2021”, se arată în decizia judecătorilor.

Un istoric cel puțin ”interesant”

Din momentul descinderilor polițiștilor la fermele fraților Caratană, din 2009, aceștia nu au lipsit prea mult din atenția opiniei publice, mai ales că numele lor au apărut în mai multe dosare, pentru lipsire de libertate în mod ilegal,  pentru coruperea alegătorilor, pentru fals în îînscrisuri sub semnătură privată, prin care a obținut, ilegal, fonduri APIA,  dar și pentru scandalurile făcute în zonă, unele chiar în incinta sediului Poliției Mihail Kogălniceanu.

De precizat că Mihăiță Caratană alias ”Pufta” se află în executarea pedepsei de 9 ani, pentru care a fost încarcerat în 2016, în dosarul ciobanilor sechestrați la fermă, la care s-au mai adăugat și alte pedepse mai mici.

Cereri de liberare condiționată respinse

Remarcabil este faptul că, încă din perioada în care a fost condamnat, ”Pufta” a cerut încontinuu să fie pus în libertate. Ultima cerere de liberare condiționată a fost judecată pe 14 iulie, la Judecătoria Medgidia, unde a fost respinsă, apoi pe 4 octombrie, la Tribunal, unde a fost judecată contestația formulată împotriva deciziei judecătorilor de la Medgidia, contestație care a fost respinsă definitiv.

Antecedente

Pentru cei care nu își mai amintesc, în 2009, cei doi frați Mișu și Mihăiță Caratană, împreună cu mai multe persoane din anturajul lor, au sechestrat mai mulți ciobani pe care i-au exploatat după bunul plac, i-au bătut și și-au bătut joc de ei. Astfel, într-o dimineaţă din toamna anului 2009, poliţiştii din Kogălniceanu, însoţiţi de luptătorii Trupelor Speciale, au demarat o acţiune coordonată de Parchetul Tribunalului Constanţa, concretizată în mai multe descinderi la fermele celor doi frați, dar şi la celelalte persoane implicate. Aici oamenii legii au găsit 14 persoane, printre care şi un copil de 15 ani, care trăiau în condiţii inumane, cu mâncare puţină, cu salarii neplătite de mai bine de jumătate de an şi cu interdicţia de a pleca prea departe. Unii nu aveau voie nici să îşi vadă rudele, deşi acestea se aflau în zonă.

După ce au fost eliberaţi de către polițiști, cei 14 şi-au petrecut 2 zile în sediul Poliţiei, unde au fost hrăniţi din banii poliţiştilor, iar unii dintre ei prezentau urme evidente de violenţă. Cu puţin timp înaintea descoperirii acestora, oamenii legii din Kogălniceanu au avut mai multe conflicte cu cei doi fraţi, care au agresat 2 poliţişti chiar în sediul Poliţiei. Unul dintre ei este comisarul-șef Laurențiu Carp, fostul șef al Poliției Mihail Kogălniceanu, actual comandant al Serviciului Ordine Publică din cadrul IPJ Constanța.

Deși istoricul acestui proces penal este presărat cu fel de fel de declarații contradictorii și răsturnări de situație, judecătorii au reușit să pună cap la cap toate aspectele pentru a trage concluziile corecte. Acuzațiile aduse clanului Caratană sunt: lipsire de libertate, violare de domiciliu, ultraj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice, respectiv loviri sau alte violenţe.

Pe proprietatea acestora s-a mai găsit, la vremea respectivă, și o fabrică ilegală de țigări, însă aceasta este o cauză separată.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.