DGASPC construiește un centru de zi și două case de tip familial, la Tulcea

0
579

Segmentul de asistență socială pentru copii este deficitar la nivelul întregii țări având în vedere procentul mare al copiilor institutionalizați pentru care este de importantă creșterea numărului de locuri și de unități în domeniu, reabilitarea clădirilor existente precum și construirea de noi spații care să corespundă cerințelor în vigoare. Pentru a veni în ajutorul micuților Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și-a propus construirea și dotarea a două case de tip familial și a unui centru de zi în municipiul Tulcea. Astfel s-a deschis licitația pentru proiectului „Închiderea centrului de plasament Speranța și înființarea a două căsuțe de tip familial și a unui centru de zi pentru pregătirea și sprijinirea integrării sau reintegrării copilului în familie în Tulcea”.

Proiectul presupune realizarea a două case de tip familial ce vor avea curte comună, amenajarea spațiului verde, amenajarea unui loc de joacă și a unei grădini în interiorul lotului. Lucrările de construcţie ale caselor de tip familial cuprind lucrări de terasamente, lucrări de construcţii de rezistenţă şi arhitectură, finisaje exterioare, realizarea de instalaţii electrice, sanitare şi termice corespunzătoare. Investitia se va realiza in doua locatii diferite, astfel Centru de zi, ce va fi amplasat în municipiul Tulcea, strada Spitalului nr 28, iar casele de tip familial vor fi amplasate pe strada Biruintei nr. 3.

O casă are funcțiunile și dotările conexe necesare pentru un număr de maximum 16 persoane. Se vor asigura toate utilitățile necesare obiectivului (racordare la rețeaua de alimentare cu apă și canalizare, energie electrică si gaz metan). Obiectivul va avea un sistem de supraveghere cu circuit inchis TVCI. Potrivit devizului general rezultă o valoare totală estimată pentru obiectivul de investiții 3.544.366,64 lei.

Precizăm că DGASPC a demarat aceste proceduri în contextul în care, încă din anul 2019, Guvernul a adoptat, un act normativ care prevede desfiinţarea centrelor de plasament vechi pentru copiii aflaţi în grija statului. Din acest an copiii aflaţi sub protecţie socială vor locui în case şi apartamente de tip familial.

Actul normativ prin care se modifică şi se completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului vizează dezinstituţionalizarea copiilor pănă la finalul anului 2020, încurajarea plasamentului în familie sau la rude, prin acordarea unei indemnizaţii de sprijin, şi interzicerea instituţionalizării copiilor în centre de plasament, aşa cum le ştim în acest moment existente în ţara noastră. Actul normativ adoptat de guvern introduce obligaţia autorităţilor de la nivel local, dar şi a furnizorilor privaţi de servicii sociale, de a închide centrele de plasament de tip vechi sau de a reorganiza serviciile de tip rezidenţial pănă pe 31 decembrie 2020. După data de 1 ianuarie 2021 copiii vor primi ingrijire adecvată în case de tip familial, unde vor fi îngrijiţi maximum 12 copii în fiecare casă sau în apartamente de tip familial, unde vor fi ingrijiţi maximum şase copii în fiecare apartament. În contextul pandemie de coronavirus aceste demersuri au fost încetinite.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.