Podcast „FOCUSaţi pe SĂNĂTATE”, Episodul 2, despre cancerul bucal. Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: “Prevenţia este cheia tuturor bolilor”

0
94

Fumatul este cea mai importantă cauză de deces, prin neoplazii, în secolul al XX-lea. Specialiştii estimează că jumătate dintre fumători mor din cauza fumatului, iar o pătrime dintre ei sunt tineri, cu vârste cuprinse între 36 şi 65 de ani. Accentuăm faptul că în privinţa incidenţei numărul de cazuri de cancere s-a dublat. Până la 40% din totalitatea deceselor de cancere sunt atribuite fumatului. Fumatul este incriminat pentru apariţia cancerului bronhopulmonar, a cancerelor ORL, cancere digestive de cavitate bucală şi esofag. Factorul exogen este alcoolul, iar dacă se combină cu fumatul acţiunea lui este mai evidentă. Există studii şi cercetări care arată că deficitul de fier şi deficitul de vitamina D ar fi implicat în cancerul orofaringian.

Adriana Teodora Câmpeanu, medicul specialist stomatolog, care redă zâmbetul preşcolarilor şi elevilor din Năvodari, dar şi constănţenilor, cu peste 18 ani  de experienţă în stomatologie, preşedinte al Consiliului de Administraţie din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, dar și președintele Comisiei pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, sport, culte şi protecţie socială din Constanţa, vă oferă instrumentele de care aveţi nevoie pentru ca voi să nu fiţi victimele cancerului bucal.

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu, foto cu rol ilustrativ

Am vorbit până cum, în cadrul interviurilor Focus Press, cu medicul Adriana Teodora Câmpeanu despre cariera ei, despre urgenţele stomatologice, recomandări importante pentru copii şi părinţi în privinţa igienei dentare, despre tot felul de lucruri care vă preocupă pe voi, aşa că fiţi bine-veniţi la al doilea episod al podcast-ului “FOCUSaţi pe SĂNĂTATE”, unde aveţi posibilitatea să ascultaţi informaţii de interes în timp ce faceţi altceva. Urmăriţi podcast-ul acesta până la capăt, pentru că sunt absolut convinsă că o să aveţi multe lucruri de aflat şi învăţat.

Redactor: Pornind de la imaginile şocante imprimate pe pachetele de ţigări vrem să ştim ce este cancerul bucal şi ce ar trebui să conştientizeze fumătorii?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Cancerul bucal sau cancerul oral sau tumorile maligne orale așa cum le vedeți în imaginile acelea sunt manifestări ulcerative sau tumorale, care nu se vindecă și sunt provocate de dezvoltarea și diviziunea necontrolată a celulelor. Ce trebuie să știm și ce este important? Înainte să apară acele leziuni de speriat din poze aceste formațiuni se manifestă ca niște leziuni precanceroase, care fie o parte din ele devin mai târziu leziuni canceroase, fie o parte din ele nu evoluează obligatoriu. Ceea ce este important este faptul că aceste manifestări trebuie descoperite din timp la controlul sau consultația stomatologică de rutină și în viitor ele trebuie ținute sub observație pentru a vedea dacă se modifică sau nu.

Rep.: Dar care sunt simptomele acestei afecţiuni? Ce aspecte clinice sunt întâlnite la debutul leziunii maligne? 

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Inițial leziunile sunt asimptomatice. Din cauza aceasta ele trec neobservate. Au un aspect benign, care poate fi de multe ori confundat cu alte leziuni care sunt cunoscute. De cele mai multe ori pacienții nu le dau importanță. Ei gândesc că sunt fie niște zgârieturi, fie o ușoară ulcerație, fie o aftă, fie un herpes. De cele mai multe ori ei nu fac nimic. De ce? Pentru că dimensiunile sunt mici, nedetectabile și de multe ori scapă neobservate și medicului stomatolog, pentru că sunt mai ascunse, fie sublingual, fie undeva pe mucoasa obrazului, în spatele dinților. De multe ori nici medicul nu le observă. Ceea ce este caracteristic pentru pacienți și ceea ce trage un semnal de alarmă este dimensiunea lor în momentul în care ele cresc și devin dureroase. Uneori sângerează spontan sau în momentul în care ei se spală pe dinți cu periuța și lovesc, fie în timpul masticație. Însă, momentul acesta este un moment când deja s-ar putea să fie mult prea târziu. Ce trebuie să știe pacienții? Dacă o leziune din aceasta persistă, se mărește, nu se vindecă, are marginile indurate, cum spunem noi, și infectează țesut, atunci trebuie să se prezinte de urgenţă la cabinetul unei stomatolog, fie la cabinetul unui chirurg de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială.

Rep.: Care sunt factorii de risc ai cancerului oral?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Există cauze care sunt fie de ordin general, fie de ordin local. Ele sunt mai mult niște cauze favorizante. Cauza efectivă a tumorilor de orice natură malignă nu este cunoscută și dacă este cunoscută sunt mai mulți factori care au determinat apariţia acestor tumori. Dar, printre factorii favorizanți, amintim vârsta, sexul, ereditatea, imunitatea, factori nutriționali. În privința cauzelor locale vorbim despre cei care sunt consumatori de băuturi alcoolice și tutun, traumatisme, infecții cronice, radiații, o multitudine de factori care pot determina aceste tumori.

Rep.: Ce ne puteți spune despre incidență?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: În general aceste cancere bucale sunt mai întâlnite la persoanele cu vârstă între 60 şi 65 de ani. În literatura de specialitate se spune că rare ori persoanele sub 35 de ani au astfel de manifestări, ele fiind cu preponderenţă la sexul masculin, la persoanele care sunt consumatoare de tutun şi alcool şi au o igienă bucală deficitară.

Rep. : Deficitul de fier şi avitaminozele contribuie la apariţia acestei tumori?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Este factorul nutriţional de care vă aminteam. Există studii şi cercetări care arată că deficitul de fier şi deficitul de vitamina D ar fi implicat în cancerul orofaringian. Studiile arată că persoanele mai ales din nordul Europei au avut aceste anemii şi împreună cu ele s-a demonstrat că au dezvoltat şi un cancer în sfera orofaringiană.

Rep.: În ce direcţii evoluează tumora?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Cancerul bucal are mai multe localizări. Cel mai frecvent este cancerul de buză şi mai ales de buză inferioară, cancerul de planşeu bucal, cancerul localizat la nivelul obrazului, cancerul de limbă şi vorbim doar de cele localizate la nivelul sferei bucale. Însă, ele pot prolifera şi ajunge şi la nivel faringian şi atunci cuprinde orofaringele, fie la nivel nazal şi cuprinde partea buco-nazală sau chiar poate să cuprindă toate cele 3 paliere: nazo-orofaringian când deja sunt cancere extrem de extinse şi de periculoase.

Rep.: Ce agenţi infecţioşi sunt implicaţi în etiologia acestui tip de cancer?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Agenţii infecţioşi pot să fie de natură bacteriană şi vorbim despre infecţiile cronice specifice. Cele mai multe dintre ele şi cele mai frecvente sunt cele cu candida, dar nu numai. Putem vorbi şi de leziuni precanceroase cum sunt leucoplaziile sau eritroplaziile şi virusul herpetic, virisul Epstein-Barr (EBV). Sunt cercetări care arată că întotdeuna această cauză infecţioasă şi o scădere a imunităţii pe aceşti factori infecţioşi determină aceste apariţii ale leziunilor precanceroase şi mai apoi canceroase.

Rep.: Cum poate fi depistat cancerul bucal?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Cancerul bucal se depistează prin simpla consultaţie a stomatologului, care are obligaţia de fiecare dată când are un pacient nou, când acesta vine la controlul de 3-6 luni, să facă o examinare exo şi endobucală minuţioasă şi orice leziune pe care o vede şi o depistează să o ia în observaţie. Asta înseamnă că după controlul respectiv, dacă a făcut un diagnostic diferenţiat şi nu este un alt tip de manifestare orală, să observe evoluţia acestei leziuni, să cheme pacientul la un control peste 7 zile. Dacă această leziune nu se vindecă, ci se extinde, are margini indurate şi infiltrează ţesutul din jur, atunci are obligaţia să dea o trimitere către Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, unde chirugul fie prelevează ţesut din leziune, fie face biopsie, fie mai departe face un diagnostic diferenţial şi pune diagnosticul de certitudine pe examenul histopatologic sau pe cel de biopsie.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre algoritmul de diagnostic în leziunile ulcerative bucale?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Din momentul în care ai depistat această leziune ca stomatolog, şi ai trimis mai departe la chirurg, planul de tratament şi ceea ce urmează să se întâmple mai departe este apanajul chirurgului. El stabileşte planul de tratament și dacă face excizie chirurgicală. Dacă s-a dovedit că această excizie este un cancer, împreună cu medicul oncolog merge mai departe şi stabileşte dacă este nevoie de radioterapie. În funcţie de localizare, de tipul histologic şi de dotarea unităţii respective se stabileşte planul şi ce se întâmplă mai departe cu pacientul. Este nevoie de o colaborare cu mediul oncolog. Tratamentul de cele mai multe ori este stabilit de medicul chirurg oro-maxilo-facial în colaborare cu medicul oncolog. În funcţie de stadiul leziunii, de clasificarea în care se încadrează, se stabileşte dacă se face sau nu radioterapie. În funcţie de localizare, de tipul histologic şi de dotarea unităţii spitaliceşti, se stabileşte mai departe ce este de făcut.

Rep.: Ce avantaje are stabilirea unui diagnostic precoce?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Stabilirea unui diagnostic precoce dă în orice tip de leziune malignă posibilitatea unei calității mai bune a vieţii şi o speranţă mai mare de viaţă. Cu cât el este mai repede depistat, cu atât probabilitatea de a trăi mai mult este mai mare. Studiile arată că după un tratament de excizie şi cu o radioterapie şi în condiţiile în care totul a decurs bine, speranţa de viaţă este mai mare de 5 ani. Este doar o statistică. Lucrurile acestea diferă de la caz la caz.

Rep.: În ce constă tratamentul în tumorile maligne oro-maxilo-faciale?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Cel mai adesea tratamentul este chirurgical, însoţit sau nu de radiaţii sau ambele, în funcţie de cât de mari sau cât de mici sunt leziunile. Dacă sunt mici sunt tratate cel mai frecvent chirurgical, iar tratamentul cu radiaţii este utilizat doar pentru recidive. Dar, în condiţiile în care sunt ulceraţii sau sunt leziuni mari, atunci tratamentul prin radiaţii poate reprezenta singura modalitate de tratament dacă este imposibilă excizia chirurgicală. Însă, aşa cum v-am menţionat şi înainte, lucrurile acestea se fac în funcţie de localizare, de tipul histologic, de tipul de leziune unde este localizată şi care este structura histologică.

Rep.: Cât de importantă este prevenţia şi unde vă pot găsi pacienţii care se confruntă cu afecţiuni dentare?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Prevenţia este cheia tuturor bolilor, nu numai ale cavităţii orale, ci în general. Obligatoriu ar fi, aşa cum am spus de fiecare dată, măcar un control stomatologic pe an. Mă pot găsi, cu mare drag, la cabinetul la care lucrez. Este un cabinet micuţ. Astăzi mă întreba cineva, fac o paranteză, dacă am o clinică. I-am spus că nu am o clinică. Lucrez într-un cabinet. Lucrez stomatologie generală şi stomatologie pediatrică. Cabinetul este localizat undeva în proximitatea Băncii Comerciale Române, zona Gară, dar ascultătorii şi cititorii mă pot găsi dacă dau o căutare pe Internet după cabinet medical individual Câmpeanu Adriana Teodora.

Rep.: Vă mulţumim că aţi acceptat invitaţia noastră şi trebuie să transmiteţi ascultătorilor şi un mesaj de încheiere, să accentuăm faptul că un control preventiv la medicul specialist, în speţă la un medic stomatolog, ne poate salva viaţa.

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Nu numai că ne poate salva viaţa, dar orice control făcut din timp şi făcut cu conştiinciozitate ne scuteşte atât de apariţia patologiei generale a cavităţilor bucale, vorbim de carii, de extracţii, dar te scuteşte şi de cheltuieli foarte mari la un moment dat sau de a face lucrurile mai uşor şi mai repede decât dacă s-ar întâmpla în momentul în care te prezinţi şi este mult prea târziu. Îi invit pe toţi să meargă măcar odată pe an la stomatolog, în condiţii de siguranţă, în condiţii în care cu toţii continuăm să ne protejăm pe noi şi pe pacienţii noştri prin toate metodele pe care le-am discutat într-o altă emisiune cu dumneavoastră.

Rep.: Pe viitor vom aborda şi alte subiecte de interes, cum ar fi manifestările oro-faringiene la pacientul infectat cu COVID 19 ce fac parte dintr-o cercetare ştiinţifică a lucrării de doctorat a dr. Adriana Teodora Câmpeanu.

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Nu vă ascund lucrul acesta. Deocamdată suntem în studiul de cercetare, atât pe pacienţi care sunt pozitivi şi care sunt acum internaţi, cât şi pe pacienţi care au fost pozitivi. Dacă aţi suferit de COVID, dacă aţi avut manifestări oro-faringiene, dacă aţi avut lipsa gustului şi mirosului o perioadă de timp, dacă este posibil, vă rog să mă căutaţi pe Facebook şi acolo o să găsiţi chestionarul care încă este disponibil şi cred că va mai fi disponibil încă o săptămână şi vă rog să răspundeţi. O faceţi pentru toţi cei care ne dorim să avem nişte răspunsuri la întrebările la care încă nu avem un răspuns legate de aceste manifestări în această nouă boală. Chestionarul poate fi completat aici.

În aşteptarea celui de-al treilea episod al podcast-ului “FOCUSaţi pe SĂNĂTATE”, puteţi asculta primele două episoade despre stres şi cancerul bucal.

Podcast-ul, în variantă MP3, poate fi descărcat de aici:

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.