Dr. Adriana Câmpeanu, medicul care redă zâmbetul preşcolarilor şi elevilor din Năvodari, recomandări importante pentru părinţi: “Copiii trebuie încurajați să vină la stomatolog. Igiena dentară să fie nelipsită”

0
1036

Cum ținem cariile dentare la distanță? Ce tratamente se pot efectua la Cabinetul de Stomatologie Școlară din Năvodari? Ce reguli trebuie să fie respectate pentru a preveni transmiterea virusului SARS-CoV-2 în cabinetele stomatologice şcolare? Cum ne putem păstra dinții sănătoși şi un zâmbet frumos pe termen lung? Când este recomandată prima vizită la stomatolog? Care sunt riscurile la care se expun copiii dacă nu folosesc aparatul dentar? Care sunt cauzele, simptomele și ce tratament se impune pentru gingiile inflamate? Medicul specialist stomatolog Adriana Teodora Câmpeanu din cadrul Cabinetului de Stomatologie Școlară Năvodari ne-a explicat, în cadrul unui interviu Focus Press, cum să ne menţinem dantura sănătoasă. Practică această profesie cu pasiune şi contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii preşcolarilor şi elevilor şi Năvodari.

Alimentația este un factor-cheie în sănătatea dentară. Modul în care ne alimentăm afectează nu doar proporțiile corpului nostru, dar și sănătatea danturii noastre. Există alimente care dăunează și alimente care ajută la menținerea unui zâmbet frumos și sănătos. Cele mai importante tehnici de prevenție dentară sunt periajul realizat de două ori pe zi, pentru a îndepărta placa bacteriană. Neîndepărtată la timp, placa bacteriană se transformă în tartru. Un rol foarte important în prevenția dentară îl joacă și igienizarea dentară realizată de către medicul stomatolog. Îndepărtarea tartrului este primordială pentru dinți sănătoși și puternici.

Aşadar, o dietă echilibrată, periajul corect şi vizitele periodice la medicul stomatolog sunt secretul unei danturi sănătoase. Aşa că vizitele repetate la medicul stomatolog creează un obicei sănătos, bazat pe prevenţie, pentru copii și conturează un stil de viață extrem de benefic viitorului adult. Pentru a stopa apariția cariilor la copii este indicat să folosim pastele cu fluor.

În timpul stării de alertă medicul specialist stomatolog Adriana Teodora Câmpeanu vine în sprijinul tuturor preşcolarilor şi elevilor de la unitățile de învățământ de stat din Năvodari. Astfel, copiii năvodărenilor pot beneficia de consultații și tratamente de specialitate gratuite la Cabinetul de Stomatologie Școlară, exclusiv în baza unei programări telefonice la numărul 0753.103.814, asistent dentar Maria Surugiu. Poate vă întrebaţi dacă este momentul să efectuaţi acele controale pe care le-aţi amânat din cauza pandemiei de COVID? Cabinetul Stomatologic Şcolar din Năvodari a recurs la toate măsurile necesare, pentru ca pacienţii să fie în siguranţă atunci când ajung la medic.

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu, medicul specialist stomatolog din cadrul Cabinetului de Stomatologie Școlară Năvodari

Documentele necesare pentru consultație și tratament sunt carnetul de elev/adeverință grădiniță, certificat de naștere/copie CI, acordul pacientului informat, semnat de părinte sau de către pacienții majori, chestionar COVID-19. Programul de funcționare al Cabinetului de Stomatologie Școlară din Năvodari este următorul: luni-miercuri, între orele 08.00-15.00; joi, între orele 08.00-17.00 și vineri, între orele 08.00-13.00. Cabinetul de Stomatologie Şcolară din Năvodari nu oferă doar tratamente dentare, ci pune accent pe prevenţie şi educaţie dentară, pentru că este mult mai uşor, mai puţin traumatizant şi mai sănătos să previi decât să tratezi.

Reporter: Ce programe de prevenire a edentaţiei în cazul preşcolarilor şi elevilor au loc în Năvodari?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: În Năvodari, la fel ca peste tot în țara noastră, în care există cabinete stomatologice școlare, există un program național. Programul prevede ca în timpul anului școlar să se facă un bilanț al sănătății orodentare la copiii care intră sau ies din ciclurile primare, gimnaziale și liceale. Asta înseamnă că, la început și la sfârșit de ciclu, există această obligativitate a existenței unui control de sănătate orodentară în care noi depistăm problemele pe care le au copiii, le consemnăm în registru și le comunicăm părinților. De ce? Copiii vin la acest bilanț însoțiți de învățători sau de diriginți. În afară de această consultație, pentru stabilirea problemelor orodentare, există programul de prevenție. Eu şi colega mea mergem în echipă atât în cadrul Școlii Altfel, cât și la solicitările cadrelor didactice. Le povestim copilașilor despre importanța sănătății orodentare, cum se realizează un periaj dentar și alte probleme legate de sănătatea orodentară. Aceste activități le desfășuram în mod normal înainte de situația cu care ne confruntăm acum. Având în vedere situația pe care o știm cu toții, aceste programe deocamdată sunt stopate.

Rep.: De la ce vârstă pot veni copiii din Năvodari la Cabinetul de Stomatologie Şcolară şi care sunt condiţiile pentru a beneficia de consultaţii şi tratamente gratuite?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Copiii pot veni la cabinetul stomatologic școlar odată cu intrarea în colectivitate, adică odată cu intrarea copiilor la grădiniță, respectiv la 3 ani. Pentru a putea beneficia de tratamente este necesar să ne facă dovada că sunt preșcolari sau elevi într-una din unitățile școlare de stat din Năvodari, printr-o adeverință sau carnetul de elevi. Este necesar să vină însoțiți de părinți, dacă sunt minori, pentru că la cabinet trebuie să semneze un consimțământ informat al pacientului. Părintele își dă acordul ca noi să le putem efectua tratamentele. În contextul COVID este nevoie să se semneze chestionarul anti-COVID, una din metodele de triaj pe care am luat-o acum, în care să ne spună dacă au intrat în contact cu pacienți bolnavi și ce au făcut în ultimele 14 zile.

Rep.: Când este recomandată prima vizită la stomatolog în cazul micuţilor pacienţi?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Prima vizită este recomandată cât de devreme, dar doar pentru acomodare. Un părinte care vine cu un copilaș la cabinet poate să vină și cu frățiorul mai mic, să spunem cu vârstă între 2 și 3 ani, pentru acomodare, nu neapărat pentru a-i face ceva, pentru a vedea cum este în cabinet. Dacă este nevoie însă pentru a lucra cu copilașul și pentru a putea colabora cu el, recomandarea este să vină după vârsta de 3 ani.

Rep.: Ce reguli trebuie să fie respectate pentru a preveni transmiterea virusului SARS-CoV-2 în cabinetele stomatologice şcolare?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: În cabinetele şcolare, la fel ca în toate cabinetele, printr-un ordin de ministru, au fost stabilite niște reglementări privind prezența pacienților și accesul acestora în cabinet. Pacienții nu vin în cabinete fără o programare prealabilă telefonică. Lucrul acesta se întâmplă și în cazul nostru. Avem la dispoziție un telefon la care ei se pot programa. La acest telefon se face, înainte de a veni în cabinet, un triaj. Pacienții sunt întrebați dacă au călătorit, dacă sunt bolnavi, dacă au avut simptome și se programează. La intrarea în cabinet se face triajul epidemiologic prin termometrizare, echiparea lor, în momentul în care intră în cabinet, cu echipament de protecție: capelină, botoși, dezinfectarea piciorușelor, dezinfectarea mâinilor. Apoi, în afară de toate lucrurile acestea, avem măsuri de siguranță privind echipamentul nostru, al medicilor, de protecție. De asemenea, există măsuri de dezinfecție aerofloră, cu lampă ultraviolete, dar și dezinfecția suprafețelor după fiecare pacient pe care îl avem. Din cauza aceasta intervalele de timp la care se fac programările sunt un pic mai mari, pentru că după fiecare pacient avem grijă să dezinfectăm toate suprafețele cu care el a intrat în contact.

Rep.: Așa decurg vizitele la medicul stomatolog în starea de alertă?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Da!

Rep.: Cum reuşiţi să-i faceți pe copii să nu le mai fie frică de medicul stomatolog?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Este important ca pacientul să fie familiarizat cu locul, să nu-i fie teamă și să capete încredere că acolo este un mediu prietenos și frumos, un mediu care nu-i va afecta starea pe mai departe. Printre lucrurile pe care le facem sunt vizitele de acomodare cu cabinetul înainte de a-i face pacientului ceva. Familiarizăm pacientul cu instrumentarul, cu locul. Îi povestim pacientului ceea ce îi vom face, îi explicăm manoperele următoare și în ce vor consta. Este foarte important să nu mințim micuții pacienți. Cei mai mulți părinți au tendința să le spună “Nu o să te doară!” Nu este chiar adevărat. Este bine ca pacientul să știe că s-ar putea să-l doară, dar și ce trebuie să facă dacă o să-l doară. Mulți părinți își amenință copilașul cu dusul la doctor sau la stomatolog. De cele mai multe ori, în literatura de specialitate și în viața de zi cu zi, medicul este un fel de bau-bau la care duci copilul şi îl speri că o să-i facă injecție. Încercăm să facem exact reversul medaliei. Medicul nu este o sperietoare, ci prietenul copilului și o să-l ajute. Îi explicăm că o să vină Zâna Măseluță și o să primească o recompensă la final. Astfel, copilașul să vină cu încredere și a doua și a treia oară la medicul stomatolog.

Rep.: Ce atuuri ar trebui să aibă un medic pentru a fi pe placul micilor pacienţi?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: În primul rând răbdarea. Cu ei se lucrează altfel decât cu adulții. Medicul stomatologul să le dea încredere şi să fie într-un fel prietenul copilului. El să vină cu încredere că nu i se va întâmpla nimic rău.

Rep.: Care este cea mai gravă problemă pe care aţi întâlnit-o la copii din punct de vedere stomatologic şi cum poate fi tratată?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Cele mai întâlnite sunt cariile dentare, pe dinții permanenți, de la vârste foarte fragede. Molarul de 6 ani este un dinte definitiv. El erupe între 5 și 8 ani. Aceasta este variabila de erupție a dintelui acesta. Părinții îl confundă cu un dinte temporar, cu un dinte de lapte și nu observă faptul că se cariază. Părintele nu observă faptul că dintele se distruge, iar copilașul vine de multe ori în jurul vârstei de 8-9 ani cu distrucții irecuperabile ale dintelui. Am avut și situația asta în care a trebuit să extragem dintele şi nu a mai putut fi recuperat. Prin urmare, recomandarea este ca pacientul să vină la controale periodice. De cele mai multe ori le arăt părinților că aceia sunt dinți definitivi. Ei rămân mirați, pentru că dinții aceștia nu sunt schimbați de alți dinți temporari, ei apar în spatele ultimilor dinți de lapte și atunci părintele nici nu a observat că al lor copilaș are dinți noi. Îi învăț pe toți că aceea sunt dinți noi, sunt importanți și că trebuie periați, dar și faptul că nu-i vor schimba niciodată. Aceasta este o problemă importantă, pentru că dinții aceștia odată pierduți alții nu mai cresc și sunt importanți pentru  dezvoltarea aparatului dento-maxilar pe viitor.

Rep.: Copiii sunt destul de activi, dar asta vine la pachet şi cu accidentări, iar dinții lor pot avea de suferit. Ce le recomandați părinților să facă în astfel de cazuri până ajung în cabinetul stomatologic? 

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Traumatismele dentare fie că sunt coronare, radiculare, corono-radiculare sunt o urgență în stomatologie. Ei ar trebui să se prezinte cât mai rapid la stomatolog în decurs de câteva minute până la câteva ore. De ce? Important este chiar să recupereze dacă se poate fragmentul acela de dinte, pentru că dacă este mai mărișor el ar trebui folosit în reconstrucția coronară. Dacă există avulsie (adică dintele ieșit cu totul) este important să caute dintele, să-l recupereze și să-l aducă la stomatolog ținut într-o substanță, într-un mediu apos, apă sărată, ser fiziologic dacă se poate, pentru că există posibilitatea replantării lui. Probabil că va fi nevoie să se realizeze o radiografie, să se vadă exact care este situația acolo și dacă traumatismul a determinat o distrucție a unei bucăți din coroană sau din rădăcină. Este indicat ca pacientul să vină cât mai repede la stomatolog.

Rep.: Aparatul dentar la copii este o necesitate sau un moft?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Vorbim despre dispozitive fixe și mobile. Nu cred că există un moft. Aparatul dentar ortodontic se realizează la recomandarea unui medic specialist ortodont. El hotărăște dacă este nevoie sau nu de ele. Nu cred că și-ar pune cineva un dispozitiv dacă nu este nevoie. Pot spune că este mai la modă, nu că este un moft. De ce? Pentru că esteticul și frumosul a interesat întotdeauna pe toată lumea și cred că fiecare părinte își dorește ca al său copil să aibă un zâmbet frumos.

Rep.: Care este rolul lui?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Rolul lui este de a alinia dinții. Dacă ei sunt în malpoziții, adică strâmbi, se îndreaptă. Aparatul dentar reface ocluzia dentară, adică mușcătura, dar reface şi poziționarea oaselor maxilare și mandibulare una față de cealaltă.

Rep.: Care sunt riscurile la care se expun copiii dacă nu folosesc aparatul dentar?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Riscurile copiilor sunt de fapt riscurile viitorilor adulți, care vor rămâne cu acești dinți strâmbi și cu o mușcătură incorectă. Pe termen lung sunt patologii cu răsunet. Orice dinte strâmb determină o retenționare de alimente mai mare, o igienizare mai grea din partea pacientului și atunci se acumulează placă și tartru mai repede. Acest tartru acumulat duce la sângerări gingivale, afecțiuni parodontale. Retenția alimentară duce la apariția cariilor dentare, care mai apoi se complică şi duce la eroziuni dentare. Acești dinți nu permit ca forțele de masticație să fie preluate corect și, la un moment dat, determină modificări în structură și în poziție. Sunt o multitudine de probleme care apar în urma poziționării dinților în mod greșit ca să nu mai spunem de aspectul lor.

Rep.: Cum ne putem păstra dinții sănătoși şi un zâmbet frumos pe termen lung?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Prin două metode simple. Igienizări corecte și frecvente făcute corect acasă, așa cum ar trebui să facem cu toții și vizite regulate la medicul stomatolog măcar o dată la șase luni. La acest control preventiv observăm dacă există probleme pentru a le putea rezolva din timp.

Rep.: Cum ținem efectiv cariile dentare la distanță?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Igiena, vizitele la stomatolog şi un alt factor important este alimentația. La copii este foarte importantă alimentația. În ultimul timp ei mănâncă tot felul de dulciuri lipicioase, sucuri acidulate, alimente care sunt extrem de nocive pentru sănătatea orodentară. Având o alimentație echilibrată: legume, fructe, lactate, avem posibilitatea ca apariția cariilor să fie din ce în ce mai rară. Însă, din contră, din ceea ce văd acum, copiii au carii de la vârste din ce în ce mai mici. De la 4-5 ani copiii au carii.

Rep.: Care sunt cauzele, simptomele și ce tratament se impune pentru gingiile inflamate?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Cauza principală este placa bacteriană. Microbii, care sunt în cavitatea bucală, și resturile alimentare, realizează acest conglomerat de placă bacteriană. Având în vedere că nu este îndepărtată zile și săptămâni placa bacteriană se transformă în tartru. Acest factor determină iritația gingivală. Este una din cauzele locale. Trebuie să vă mai spun că gingivitele au și cauze ale unor patologii generale, cum ar fi afecțiunile hormonale, diabetul. Leucemiile au răsunet la nivelul cavității bucale și în general toată patologia care determină o scădere a imunității a pacientului se regăsește și la nivelul cavității bucale. Manifestarea principală este sângerarea dentară. Medicul stomatolog are un rol important pentru a observa de unde provine această gingivită, dacă este de cauză generală sau este de cauză locală. Dacă un pacient are sângerări și inflamație gingivală, modificare de culoare, sângerări la periaj sau în mod spontan este clar că atunci ne vom pune un semn de întrebare. Dacă dinții sunt curați, impecabili și totuși există sângerări atunci căutăm într-o patologie generală. Medicul stomatolog este cel care ar putea identifica unele din aceste boli. Primul semnal ar fi sângerarea. În cazul unui tartru se realizează detartrajul manual sau ultrasonic, depinde de situație, chiuretajul gingival, dacă deja boala este un pic mai avansată şi am trecut spre o parodontopatie și instruirea pacientului să aibă o igienă corectă acasă. Un detartraj corect poți să faci la 3-4 sau 6 luni. Igiena dentară de acasă trebuie să fie nelipsită. Există și tratamente locale, medicamentoase, generale, în funcție de gravitatea bolii.

Rep.: Care sunt cauzele halitozei, acea respirație neplăcută și cum scăpăm de ea?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Halitoza înseamnă mirosul urât al gurii sau halena. Și ea, la fel ca și gingivita, poate să aibă cauze generale și cauze locale. În privinţa cauzelor generale vorbim de anumite boli care pot determina o respirație urât mirositoare în diverse boli: alcoolism, boli renale, diabet,  tulburări gastrointestinale. După ce am eliminat toate lucrurile acestea, printr-o anamneză minuțioasă a pacientului, ne uităm în cavitatea bucală și vedem placă bacteriană, resturi alimentare, tartru, carii netratate, gingivita și parodontita care pot ajunge până la stadii purulente. Este clar că acolo trebuie îndepărtată starea de infecție. Avem aceleași tipuri de tratamente. Igienizăm şi apoi tratăm tot ce este de tratat. Facem extracții, pentru că și resturile de dinți rămase și vechi pot să dea și ele acest miros. În final, noi învățăm pacientul ce înseamnă igiena dentară.

Rep.: În ceea ce privește instrumentele de prevenție utilizate acasă, părinții se întreabă – oare ce este mai bine să folosesc pentru copil: periuță manuală sau periuță electrică?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Mai puțin important este ce folosim. Important este cum și cât timp folosim. Dacă nu cunoști tehnica periajului dentar și periajul este superficial făcut, doar pe suprafața dentară care se vede, adică pe suprafețele vestibulare, degeaba realizăm periajul. Prin urmare, fără supărare, în cabinet există posibilitatea unei consultații de prevenție și a unei consultații de învățare a tehnicii periajului dentar. Când observăm că pacienţii au un deficit în a cunoaște, pentru că îi întrebăm, sunt invitați în cabinet și asistenta cabinetului îi învață pe model pe fiecare. De multe ori asistenta i-a chemat chiar și cu periuța la cabinet, să-i învățăm tehnica periajului corect. Importantă este tehnica și timpul. Periajul, pentru toți ascultătorii și cei care ne văd acum, trebuie să fie realizat în fiecare zi, dimineața și seara, în mod obligatoriu sau de câte ori este nevoie dacă am mâncat lucruri lipicioase sau care dau o respirație urât mirositoare. Periajul ar trebui să dureze aproximativ 2 minute. Cel mai important periaj din zi este cel de seară.

Rep.: Ce pastă pentru dinţi alegem? Cu sau fără fluor? 

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Depinde cui ne adresăm. Pentru copii important este fluorul. S-a dovedit că fluorul este un element care are capacitatea de a stopa apariția cariilor dentare. Pentru copilași este important ca pasta să fie cu fluor și nu numai pentru copilași, dar în general pentru cei care au dințișori în perioada de dentiție mixtă sau dentiție definitivă. Pentru a stopa apariția cariilor folosim pastele cu fluor.

Rep.: Dacă ar fi să le dați doar 3 sfaturi părinților legat de dinții copiilor lor, care ar fi acelea?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Să supravegheze igiena dentară a copiilor. Copiii sunt copii și la început nu conștientizează importanța periajului și prin urmare fiți alături de copii. Spălați-vă alături de ei. Învățați-i că este un lucru distractiv în familie şi pe care îl puteți face împreună. Educați-vă voi întâi pe voi și apoi pe copiii voștri prin a veni la stomatolog. Vin părinți care spun că nu au fost niciodată la stomatolog sau că le-a fost frică de stomatolog. Nu este un exemplu care trebuie dat. Copiii trebuie încurajați și trebuie stimulați să vină cu ei la stomatolog. De multe ori părintele nu poate identifica anumite probleme la timp și nici nu le poate el trata. Pacienţii să aibă grijă la alimentație, pentru că este unul din factorii foarte importanți ai vieții noastre care, în ultimul timp, afectează sănătatea orodentară.

Rep.: Pe scurt, ce tratamente se pot efectua la Cabinetul de Stomatologie Școlară din Năvodari?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Tratamentele în general sunt aceleași pentru toată lumea. Există o individualizare a planului de tratament pentru fiecare copil. Se fac consultații în care identificăm toate problemele şi se fac tratamente. Tratamentul cariei simple și complicate până la un punct, dar depinde de copilași. Se face tratamentul cariei până la final, cu obturații. Nu se fac aparate ortodontice. Aparatele ortodontice sunt apanajul specialistului ortodont. Ce pot eu să fac aici este să identific anomalia orodentară și să le recomand un consult ortodont.

Rep.: Dumneavoastră ați ales stomatologia sau stomatologia v-a ales pe dumneavoastră?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Cred că și eu am ales stomatologia, dar și ea m-a ales pe mine. Este o poveste mai lungă. Atunci când eu am dat la facultate, acum mai bine de 20 de ani, exista o singură facultate. La Facultatea de Medicină și Farmacie era înglobată și Stomatologia. La momentul acela concurența era destul de mare. Se dădea examen comun și se aluneca. Dădeai la Medicină și cele mai mari medii intrau acolo, iar apoi intrai la Stomatologie. Eu am alunecat cam a treia la Stomatologie după Medicină, chiar dacă în liceu mi-ar fi plăcut să fiu medic psihiatru. Eram extrem de pasionată de Freud și citeam foarte mult. Îmi închipuiam că psihiatria este un domeniu fascinant. Când am ajuns la Stomatologie, datorită faptului că tatăl meu a fost și el stomatolog și deja puneam bazele unui cabinet privat în Constanța, ne gândeam cum și în ce fel, am rămas la Stomatologie. Povestea este că și eu am ales-o pe ea și ea m-a ales pe mine.

Rep.: Ce-i îndemnați pe tinerii care vor să urmeze Facultatea de Medicină Dentară?

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Le recomand perseverență și empatie. Este o meserie care lucrezi cu oameni și dacă ajungi mai ales să lucrezi și cu copii trebuie să fii empatic și să-ți placă ceea ce faci și multă răbdare.

Rep.: Vă rog să transmiteți un mesaj pentru părinții și copiii din Năvodari.

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Dragi părinți, dragi copii, în situația aceasta delicată este foarte important să știți că suntem aici. Până acum eram mult mai prezente în școli. Noi mergeam și făceam activități minunate alături de copii. Acum ne găsiți aici în situația pe care v-am povestit-o. Neapărat trebuie să sunați la numărul de telefon și să vă programați dacă vreți să ajungeți în cabinet. Sperăm să vină și vremuri mai bune și activitățile să fie din ce în ce mai frumoase.

Rep.: Vă mulțumim foarte mult.

Dr. Adriana Teodora Câmpeanu: Cu plăcere!

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.