Dr. Adriana Câmpeanu, despre cum să ne menținem dantura sănătoasă în contextul virusului COVID-19

0
868

Medicii stomatologi au fost puternic afectați din cauza pandemiei de COVID-19. În perioada stării de urgență cabinetele stomatologice au fost închise, iar medicii au fost nevoiţi să-şi regândească activitatea. Însă, cu reguli stricte, stomatologii și-au reluat activitatea.  Medicul specialist stomatolog Adriana Câmpeanu, consilier local PNL, președinte al Organizației Municipale a Femeilor Liberale, dar și președinte al Asociației Soyia Tomitană, a dezvăluit pentru Focus Press cum să ne menținem dantura sănătoasă în contextul virusului COVID-19, dar și cum să identificăm o urgență stomatologică și ce este de făcut într-o astfel de situație?

Rep.: Ce înseamnă să fii medic stomatolog în România anului 2020? Care sunt plusurile și minusurile?

Dr. Adriana Câmpeanu: Să fii medic stomatolog în anul 2020 cred că a fost o provocare, nu numai pentru stomatologi, ci pentru noi toţi. De ce? Pentru că în ultimii ani, cel puţin cei pe care i-am trăit eu şi dinainte nu au existat o pandemie. Niciodată medicii stomatologi nu s-au întâlnit cu situaţia de a avea activitatea suspendată aşa cum s-a întâmplat acum, iar reînceperea activităţii a fost şi este o provocare pentru toţi cei din breaslă. Plusuri nu prea cred că sunt, ci mai degrabă minusuri. Cred că fiecare priveşte situaţia ca pe un nou început. Fiecare a trebuit într-un fel sau altul să-şi regândească activitatea şi atunci nu cred că putem gândi în plusuri şi în minusuri. Gândim că aceasta este situaţia. Trebuie să mergem mai departe şi într-un fel ne practicăm meseria.

Dr. Adriana Câmpeanu

Rep.: Cum ne menținem dantura sănătoasă în contextul virusului COVID-19?

Dr. Adriana Câmpeanu: Dantura şi în contextul COVID-19 şi în contextul neCOVID trebuie să o menţinem sănătoasă prin două lucruri, respectiv păstrarea igienei dentare şi vizitele regulate la medicul stomatolog. În plus, faţă de ce era înainte, trebuie să avem o atenţie deosebită nu neapărat asupra dinţilor, cât şi asupra gâtului şi asupra infecţiilor orofaringiene. Aceste infecții pot să apară în sensul în care dacă înainte o durere simplă în gât putea să nu fie nimic, acum dacă am mâncat o îngheţată şi ne doare puţin gâtul în contextul bolii trebuie să fim atenţi. Durerea în gât este unul din simptomele bolii şi atunci trebuie să ne prezentăm la medic şi să investigăm această durere.

Rep.: Urgența stomatologică a fost intens dezbătută în perioada pandemiei. Cum o identificăm și ce este de făcut?

Dr. Adriana Câmpeanu: Urgenţa în stomatologie înseamnă o durere acută și de cele mai multe ori nu cedează la analgezice. Urgenţa stomatologică are o definiţie dată de Colegiul Medicilor, respectiv ce înseamnă urgenţa şi de ce ar trebui să te prezenţi la medic? Însă, nu poţi diagnostica corect până nu vezi pacientul. Pe vorbite ce înseamnă o urgenţă este greu de spus. În primă fază trebuia să existe un cabinet unde să existe un medic care să pună un diagnostic şi să constate el dacă este de făcut ceva imediat sau dacă tratamentul trebuie continuat mai departe. Ce însemna cabinetele de urgenţă aşa cum existau ele cândva? Pacientul în miez de noapte avea o durere intensă care nu ceda şi atunci se prezenta la acel cabinet unde un specialist realiza o manoperă în aşa fel încât acea durere să dispară. Se făcea anestezie, se făceau extracţii, se punea un pansament calmant, o procedură care să-i aline durerea pe moment, după care pacientul respectiv se prezenta la medicul stomatolog sau la dispensar și își continua tratamentul. Asta însemna o urgență. Aceste cabinete, cel puțin în județul nostru, nu au existat sau nu erau organizate în așa măsură încât să acorde aceste servicii în condițiile pandemice. Având în vedere situația aceasta creată în România, după Revoluție, unde toate cabinetele sau mare parte din cabinete au fost privatizate, pacienții erau obișnuiți să aibă stomatologul lor și pentru orice situație de această natură să se prezinte la stomatolog, medic care realiza urgența și apoi continua și tratamentul. Din această cauză s-a creat această nebunie, pentru că marea majoritate a cabinetelor fiind închise și neputând lucra, nu exista acest cabinet unde să te duci să-ți rezolvi situația și apoi să te întorci. Nu mai aveai nici la cine să te întorci, dar nici la cine să-ți rezolvi urgența.

Rep.: Care au fot provocările din punctul acesta de vedere pentru dumneavoastră?

Dr. Adriana Câmpeanu: Pentru mine personal nu au existat provocări, pentru că eu nu mi-am propus să deschid cabinetul în perioada stării de  urgență, dar a fost o provocare pentru colegii mei. O parte din ei au hotărât să deschidă cabinetele. Au existat noi norme privind activitatea și accesul în cabinete. Trebuia să reușești foarte repede să-ți creezi aceste circuite, să faci rost de aparatura necesară și a fost o provocare.

Rep.: Ce reguli trebuie să fie respectate pentru a preveni transmiterea virusului în cabinetele stomatologice?

Dr. Adriana Câmpeanu: Există un ordin de ministru care a reglementat activitatea în cabinetele stomatologice. Noi ca practicieni și posesori de cabinete private luasem mare parte din aceste măsuri. Cu ce vine nou acest Ordin de ministru? Pacenții intră singuri în cabinet, fără aparținători, sunt termometrizați, se face un triaj epidemiologic și intră echipați în cabinetul stomatologic, cu un echipament de protecție.  

Alexandra VASILE

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.