Din nou la protest: poliţiştii se pregătesc să-şi strige nemulţumirile în faţa MAI şi a prefecturilor

0
1995

Polițiștii se pregătesc, din nou, de proteste. Reprezentanții Sindicatului Național al polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) își pregătesc calendarul privind următoarea perioadă, în vederea organizării unor acțiuni de protest, atât la București, în fața Mai, cât și în teritoriu, în fața prefecturilor. Motivul acțiunilor de protest îl reprezintă înghețarea salariilor bugetarilor, la nivelul anului 2020,în condițiile în care o ege organică din 2017 prevede ca salariile polițiștilor să ajungă la nivelul prevăzut de grila de salarizare, dat fiind că veniturile acestora erau la nivelul anului 2009.

Liderul SNPPC Constanța, comisar de poliție Vasile Zelca, a declarat, pentru Focus Press, faptul că este anormal ca salariile polițiștilor să rămână la jumătatea creșterilor prevăzute de legea 153/2017. “Noi am înțees, în 2017, că țara are probleme și că este la anaghie, am acceptat ca acele creșteri salariale prevăzute de legea 153 să fie făcute în câțiva ani, dar în timp ce noi am rămas la jumătatea grilei, politicienii, cei din administrația publică și alții sunt ‘pe full’, plus alte beneficii, sporuri, tichete de vacanțe și altle. Când am zis și noi că vom ajunge la nivelul prevăzut de lege în 2017, au decis să înghețe salariile. Păi dacă țara are probleme, să își taie și de la ei. Asta este sfidare pe față”, ne-a declarat Vasile Zelca.

Referitor la proteste, sindicalistul ne-a precizat că există unele restricții în ceea ce privește aceste acțiuni. “Urmează să stabilim dacă vom protesa la București, în fața Ministerului sau dacă ne vom limita la prefecturi, sau poate vom organiza și la București, și în fața prefecturilor, ori vom începe cu prefecturile, după care vom merge la București, sunt mai multe variante de luat în calcul. Fiind pandemie, nu putem mobiliza mai mult de 100 de polițiști într-un singur loc pentru a protesta, dar ideea este că ar trebui și cei din Guvern să se gândească și la noi, pentru că ei primesc salariile full, în timp ce noi le primim la jumătatea prevăztă de lege. Am înțeles că țara are probleme, dar nu este vina noasră. Noi am fost pezenți ori de câte ori a fost nevoie de noi. Că sunt probleme cu bugetul, e treaba lor, ei gestionează astfel de probleme, nu noi. Dacă nu se descurcă, să-i lase pe alții care se descurcă mai bine”, ne-a mai dclarat Vasile Zelca.

Promisiuni și atât

Potrivit unui comunicat, reprezentanții MAI au anunțat că, imediat după acordarea salariilor în date de 14 decembrie 2020, polițiștii din cadrul structurilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne vor primi prima tranșă din drepturile recalculate pentru perioada 01.02.2017-30.01.2020.

”Punerea în plată a drepturilor recalculate rezultate pentru ultimii 3 ani se va face eșalonat timp de 5 ani astfel luna aceasta se va plăti 5%, în al doilea an se va plăti 10% până maxim la data de 31.12.2021, în al treilea an se va plăti 25% până maxim la data de 31.12.2022, în al patrulea an se va plăti 25% până maxim la data de 31.12.2023, iar în al cincilea an se va plăti 35% până maxim la data de 31.12.2024. Drepturile restante recalculate sunt compuse din sporul de fidelitate și sporul de studii superioare. Sporul de fidelitate se acordă pentru activitatea desfășurată în instituţiile din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională, în calitate de militar, poliţist, funcţionar public şi personal contractual, în cuantum de până la 20% (5% pentru 5 ani vechime, 10% pentru 10 ani vechime, 15% pentru 15 ani vechime si 20% pentru peste 20 ani vechime). Sporul pentru studii superioare se acordă agenţilor de poliţie absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior, cu diplomă de licenţă, în cuantum de 25% din salariul de funcţie dacă îşi desfăşoară activitatea în domenii corespunzătoare studiilor absolvite”. Din câte se pare, aceste prevederi au cam picat, iar cei de la conducerea MAI nu pea știu pe unde ”să mai scoată cămașa”, vorba românului.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.