Dîncu a înmânat emblema de onoare a Armatei României comandorului Emanuel Ionuț Ungureanu și comandantului puitorului de mine și plase 274 Daniel Florian Gheorma

0
102
Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu. FOTO: Forțele Navale Române

Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (274) s-a întors din Marea Mediterana duminică, 9 ianuarie, la ora 11.00, în Portul Militar din Constanța, după participarea la Operația Uniunii Europene EUNAVFOR MED „IRINI”.

Nava militară românească a plecat din țară la data de 23 septembrie, iar în perioada 1 octombrie – 31 decembrie a fost integrată în gruparea navală permanentă a UE din Mediterana și a desfășurat misiuni de asigurare a respectării embargoului armelor impus Libiei de către ONU (Organizația Națiunilor Unite) și de combatere a traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane, prin monitorizarea traficului maritim și prin executarea de inspecții la navele suspecte din Marea Mediterană.

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a înmânat duminică, 9 ianuarie a.c., în Portul Militar din Constanța, emblema de onoare a Armatei României comandorului Emanuel Ionuț Ungureanu și comandantului puitorului de mine și plase 274, căpitan comandor ing. Daniel Florian Gheorma.

Comandată de căpitan-comandorul Daniel Gheorma, nava militară românească a îndeplinit, pentru al doilea an consecutiv, o misiune de interes major pentru Forțele Navale Române. În perioada ianuarie – iunie 2020, puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” a asigurat comanda grupării navale permanente NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group Two), cu care a executat misiuni specifice în Marea Neagră și Marea Mediterană, fiind cea mai lungă misiune de luptă executată de o navă militară a României într-un teatru de operații navale.

Participarea Forțelor Navale Române la Operația EUNAVFOR MED „IRINI” contribuie la îndeplinirea obiectivelor Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC) a Uniunii Europene, precum și la îmbunătățirea situației de securitate din Marea Mediterană. Aceasta este cea de-a doua navă militară a țării noastre care participă la o operație sub mandat UE, prima participare, fiind consemnată în urmă cu zece ani, în anul 2012, prin participarea fregatei „Regele Ferdinand” la Operația UE „Atalanta” de luptă împotriva pirateriei navale în Oceanul Indian (Golful Aden și Bazinul Somalez).

Prezența marinarilor militari români în cadrul misiunilor desfășurate de Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană în teatrele de operații maritime demonstrează faptul că Forțele Navale Române sunt o structură flexibilă și dinamică, un partener de nădejde pentru aliați și un actor activ al implementării politicii de apărare colectivă.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.