Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Constanța a câștigat, definitiv, ambele procese cu angajatorul

0
554
Celzin Latif, foto: arhiva personală

Celzin Latif a câștigat, definitiv, și procesul de anulare a deciziei emise de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANMP), prin care fusese detașat ca director executiv al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Dâmbovița.

În luna iunie 2020, Celzin Latif, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, era detașat la APM Dâmbovița, de către președintele ANMP, pentru jumătate de an. 

O lună mai târziu, acesta a cerut Tribunalului Constanța suspendarea executării ordinului președintelui ANMP și anularea sa, apoi. Și după nici 30 de zile Latif s-a reîntors la conducerea APM Constanța, magistrații aprobând, pe fond, suspendarea. Bineînțeles că Agenția Națională pentru Protecția Mediului a depus recurs, dar Curtea de Apel a menținut hotărârea, la sfârșitul lunii octombrie 2020.

Și în cazul procesului de anulare a dispoziției de detașare magistrații au admis, la sfârșitul anului 2020, cererea lui Celzin Latif, iar după aproape un an, luni, 1 noiembrie a.c., Curtea de Apel Constanța a menținut hotărârea și a respins recursul și în acest dosar.

Potrivit portalului Institutului Român pentru Informații Juridice, http://www.rolii.ro, pe fond, Tribunalul Constanța a admis acțiunea lui Latif de anulare în primul rând deoarece decizia de detașare nu a fost motivată în fapt, respectiv nu a rezultat interesul ANMP pentru a se dispune detașarea. Aceasta nu includea nici actele doveditoare ce au stat la baza încadrării sale în textul de lege, respectiv acte doveditoare care să motiveze, să justifice detașarea (modificarea raportului de serviciu).

În plus, decizia nu avea la bază propunerea conducătorului APM Dâmbovița, fiind emisă cu încălcarea Codul Administrativ. Și, mai mult, ea nu a fost comunicată lui Latif în termenul legal de cinci zile lucrătoare de la emitere, printr-una din modalitățile prevăzute de Codul Administrativ.

Culmea, decizia de detașare emisă de președintele ANMP este nelegală întrucât a produs efecte în perioada în care directorul APM Constanța se afla în concediu medical, respectiv de la data de 26.06.2020 la data de 30.06.2020 conform certificatului de concediu medical prezentat de acesta.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.