Municipiul Constanţa este un adevărat şantier, iar bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nu face excepţie. Reabilitarea trotuarelor pe segmental de drum dintre zona Dacia şi zona campusului universitar a început din luna mai a anului în curs şi nu este nici acum gata. Prognoza meteo din ultima vreme permitea terminarea proiectului, însă localnicii ne relatează că sunt puține zilele când se lucrează.
Reporterii Focus Press s-au deplasat pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu, zona Parcului Tăbăcăriei, unde lucrările de reabilitare la nivelul trotuarului nu prezintă schimbări.
Proiectul a început în luna mai a.c., moment în care traficul rutier s-a îngreunat și tot de atunci pietonii nu mai au acces pe trotuare. Cetățenii au rămas fără drum de acces pe zona pietonală, bicicletele și trotinetele electrice cu greu se pot strecura printre mașini până la pista de biciclete, iar locurile de parcare ale locuitorilor din zonă au dispărut.
“Ne aflăm într-o zonă care creează un disconfort deosebit pentru toți cei care locuiesc în apropiere, chiar și pentru cei care vor să se plimbe prin Parcul Tăbăcăriei. Trecerea dintr-o parte în alta a bulevardului este foarte dificilă deoarece ambele părți ale bulevardului sunt dezafectate de lucrările care se execută în această perioadă și care trenează de foarte mult timp. Cred că și momentul în care au început aceste lucrări este unul ales nepotrivit, acum la venirea sezonului rece. Mai mult decât atât, nici cei care au câștigat licitația pentru a executa aceste lucrări, din punctul meu de vedere, nu cred că se achită foarte bine de sarcini”, ne relatează un localnic din zona parcului Tăbăcăriei.
“Un dezastru! Eu locuiesc vis – a – vis de bulevard și trebuie să îmi iau căruțul în brațe cu copilul, căruțul are 6 kilograme și copilul 12 kilograme, eu am 41 kilograme și îmi este foarte greu. Nu avem trotuare pe unde să traversăm, pe unde să mergem cu copii”, ne relatează o tânără mămică care locuiește în zona parcului Tăbăcăriei.
„Nu știm când se vor termina aceste lucrări, efectiv au încurcat traficul. Sperăm să se termine acest dezastru, primarul trebuie să facă mult mai multe, ne-a lăsat orașul pustiu și împuțit. Ce a fost înainte și ce este acum, sperăm să revină la normal Constanța, pentru că nu mai este Constanța ce a fost odată”, ne mai spune şi o altă tânără.
Reprezentanţii primăriei spun că proiectul s-ar putea modifica: dale în loc de asfalt
Lucrările care au dat peste cap zona fac parte din proiectul de îmbunătățire a mobilității urbane în municipiul Constanța, prin resistematizarea infrastructurii de trasport corespunzătoare arterelor rutiere: Bd. 1 Decembrie 1918 și Bd. Alexandru Lăpușneanu, în vederea încurajării utilizării modului de transport mai prietenoase mediului. Proiectul este finanţat cu fonduri UE.
La finalizarea proiectului și terminarea lucrărilor de pe bd. Alexandru Lăpușneanu, riveranii din zona Tăbăcăriei nu vor mai avea acces să parcheze mașinile la drumul principal, deoarece se va resistematiza carosabilul și se vor contura benzi, pe ambele sensuri, pentru transportul în comun.
„Principiul este următorul: străzile să le folosim pentru a ne mișca și să îmbunătățim zonele de parcare prin dezvoltarea lor pe verticală”, a declarat Alin Vintilă, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Constanța.
„Momentan se lucreză la cofrajele pentru noii stâlpi de iluminat. În paralel se analizeaza suplimentarea proiectului cu montarea de dale. Proiectul european este prevăzut cu asfalt pe trotuar și se discută inlocuirea asfaltului cu dale, ceea ce produce schimbări și necesită rapoarte și aprobări”, a mai precizat Vintilă, ca răspuns la întârzierea lucrărilor din zona mai sus menţionată.
„Cred că toată lumea s-a săturat să mai vadă cerul printre cablurile atârnate de stâlpi, de aici și proiectul de schimbare al peisajului: toate cablurile vor fi montate în subteran, vor fi înlocuiți stâlpii, vor fi puse corpuri de iluminat noi, astfel încât să reducem consumul de energie electrică și în același timp să îmbunătățim iluminatul stradal, fie că este vorba de carosabil sau pietonal, și va fi mobilier stradal nou”, explică Alin Vintilă.
„Dacă proiectului nu va fi suplimentat cu amendamente, în sensul îmbunătățirii lui cu dale în locul asfaltului, până la sfârșitul anului curent proiectul din zona carosabilă și pietonală a Parcului Tăbăcăriei va fi finalizat”, declară Alin Vintilă.
Valoarea totală a proiectului este de 91.361.641,40 lei, dintre care contribuția beneficiarului este de 1.827.232,84 lei.
Mădălina TOMA
Fara deranj nu se poate face treaba, de acord. Dar de ce au distrus 2km de bulevard, pe ambele sensuri, daca ei abia fac trotuarele ?
Munciti mai cu capul !
Ps: Ceva informatii despre Aurel Vlaicu mai aveti ? Si pe ala se lucreaza de 1 an deja, iar ce s-a terminat si s-a asfaltat recent, azi am vazut ca s-a decopertat iar ?! Deja imi vin in minte flashbackuri de pe vremea lui Mazare.
Constanta, orasul in care nimic nu se termina.