Directorul ARSVOM, Daniel Manole, reținut de DNA pentru achiziția navelor de salvare și depoluare

0
2714
Nava Artemis a ARSVOM. FOTO ARSVOM

Achiziția celor patru nave intrate relativ recent în dotarea Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare – ARSVOM este sub semnul corupției, arată procurorii DNA. Statul român a plătit dublu pentru ele, directorul instituției, Manole Daniel fiind cercetat pentru că, împreună cu alte trei persoane, ar fi pus la cale schema și pentru un comision de doar 2 milioane de lei, adică 3% din contract.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 iunie 2021, a inculpaților:

MANOLE DANIEL, director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) din cadrul Ministerului Transporturilor, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:

  • constituire a unui grup infracțional organizat,
  • abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • luare de mită.

Trei persoane fizice, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență și spălare a banilor.

În cauză, a mai fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și față de un alt om de afaceri pentru săvârșirea unor infracțiuni similare.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menționată mai sus, împreună cu ceilalți inculpați ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislație primare în materie, de către instituția pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).

Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală.

De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia.

Pentru contribuția sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 30 iunie 2021, inculpatul Manole Daniel și doi dintre oamenii de afaceri au fost prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar restul cu propunere de luarea a măsurii arestului la domiciliu.

Instanța a respins însă cererea procurorilor. Iată minuta instanței de judecată:

„ Admite, în parte, propunerea formulată la data de 30.06.2021 de către D.N.A. – Serviciul Teritorial Constanţa. În baza art.227 alin.1 C.p.p.: Respinge, ca neîntemeiată, propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor Manole Daniel, Ogrinji Petru şi Antohi Critian. În baza art.227 alin.2 C.p.p.: Ia faţă de inculpaţii Manole Daniel, Ogrinji Petru şi Antohi Critian măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, cu începere de la 30.06.2021 până la 29.07.2021. În baza art. 221 alin.1 C.p.p.:

  • impune inculpatului Manole Daniel obligaţia de a nu părăsi fără permisiunea organului judiciar în faţa căruia se află cauza, imobilul din mun. Constanţa, (…) *arest la domiciliu – n.r.
  • impune inculpatului Ogrinji Petru obligaţia de a nu părăsi fără permisiunea organului judiciar în faţa căruia se află cauza, imobilul din mun. Constanţa, (…).
  • impune inculpatului Antohi Cristian obligaţia de a nu părăsi fără permisiunea organului judiciar în faţa căruia se află cauza, imobilul din mun. Constanţa, (…).

Admite propunerea de luare a măsurii arestului la domiciliu faţă de inculpaţii Iorga Valeriu şi Macovei Ion. În baza art.219 C.p.p.: Ia faţă de inculpaţii Iorga Valeriu şi Macovei Ion măsura arestului la domiciliu, pe o perioadă de 30 de zile, cu începere de la 30.06.2021 până la 29.07.2021. În baza art. 221 alin.1 C.p.p.:

  • impune inculpatului Iorga Valeriu obligaţia de a nu părăsi fără permisiunea organului judiciar în faţa căruia se află cauza, imobilul din mun.Constanţa, (…).

Respinge, ca nefiind formulată şi motivată în condiţiile art.221 alin.6 C.p.p., cererea inculpatului Iorga Valeriu de părăsire a imobilului de executare a măsurii arestului la domiciliu.

  • impune inculpatului Macovei Ion obligaţia de a nu părăsi fără permisiunea organului judiciar în faţa căruia se află cauza, imobilul situat în mun. Bucureşti, (…), sector 1.

(…) Dispune punerea, de îndată, în libertate a inculpaţilor Manole Daniel, Ogrinji Petru, Antohi Cristian, Iorga Valeriu de sub puterea ordonanţelor de reţinere şi plasarea în arest la domiciliu, dacă nu sunt reţinuţi ori arestaţi în alte cauze – dispoziţie executorie de la data pronunţării prezentei încheieri. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore. Pronunţată în camera de consiliu astăzi, 30.06.2021.“

Procurorii DNA au precizat că în cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

De precizat că Petru Ogrinji este administratorul SC Suszi SRL care a livrat navele Ministerului Transporturilor, Critsian Antohi este administratorul SC Tehnorex International SRL, Valeriu Iorga este administratorul SC Blue Line SRL, iar Ion Macovei este reprezentant al SC Concif Baza de Aprovizionare SRL.

Cătălin SCHIPOR

Citeşte şi:


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.