Directorul general al Oil Terminal, Sorin Ciutureanu: Un obiectiv important pentru companie este construcţia a două noi rezervoare în secţia platforma sud

0
2293

Ultimele luni au reprezentat o perioadă grea pentru toate activităţile economice. La nivelul Oil Terminal, pandemia COVID 19  nu a blocat activitatea, ci dimpotrivă. Directorul general al companiei petroliere, Sorin Ciutureanu, a explicat, pentru Focus Press, care a fost impactul pandemiei asupra societăţii pe care o conduce, dar şi care sunt planurile de viitor.

Reporter: Cum a evoluat piaţa pe segmentul dvs. de activitate în prima parte a acestui an?

Sorin Ciutureanu: Pentru Oil Terminal primul semestru al anului 20202 nu a adus schimbări în portofoliul de produse şi nici în cel al serviciilor operaţionale. Piaţa partenerilor interni şi externi s-a menţinut cam aceeaşi. Noi am menţinut şi crescut relaţiile cu clienţii bazate pe corectitudine şi fair play şi credem că ne-am descurcat bine şi am demonstrat că suntem un partener extrem de important în bazinul Mării Negre. În zona Mării Negre şi în ţările riverane apar foarte greu jucători noi. În luna martie, odată cu declanşarea pandemiei COVID 19 la nivel mondial, cotaţiile internaţionale la ţitei şi produse petroliere au înregistrat o scădere drastică, ceea ce a dus la scăderea dramatică a consumurilor atât pe piaţa internă cât şi internaţională. Acest fapt a  favorizat terminalul petrolier prin creşterea cererii de stocare, acest lucru generând venituri suplimentare din depozitare. Astfel, la data de 30 iunie veniturile totale înregistrate au crescut cu 13,7%, cheltuielile totale realizate s-au majorat cu 4%, ceea ce a condus la realizarea unui profit brut în sumă de 8.991 000 lei, mai mare de 9,4 ori decât nivelul aprobat de 959 000 lei.

Rep.: Ce proiecte investiţionale vizaţi în acest an şi în perspectivă?

S.C.: Vizăm continuarea unor proiecte începute în anii trecuţi ai manadatului meu, din care amintesc: mărirea capacităţilor de depozitare prin modernizarea/supraînălţarea rezervoarelor existente şi construirea unora noi,  scoaterea la suprafaţă a conductelor tehnologice, modernizarea sistemelor de contorizare, dotarea rezervoarelor cu telemăsuri şi etanşări duble conform normelor de mediu în vigoare, extinderea rampei de încărcare cisterne CF. Un obiectiv important pentru noi este mutarea capacităţilor tehnologice şi de depozitare din depozitul Nord, depozit istoric care se află în zona centrală a  oraşului, în depozitul Sud, amplasat in afara orasului. Un prim pas a fost făcut prin obţinerea aprobării de principiu a acţionarilor în data de 12 iunie 2020 de a forma un parteneriat cu Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) pentru construcţia a două rezervoare de 50000 mc în secţia platforma sud. În prezent lucrăm la întocmirea propunerii concrete de parteneriat pentru a o supune aprobării acţionarilor. De asemeneea, ne propunem diversificarea portofoliului de produse derulate, prin includerea bitumului, având în vedere creşterea pe piaţă a consumului pentru construcţia de drumuri.

Rep.: Ce măsuri aţi luat în vederea combaterii pandemiei de coronavirus?

S.C.:
Oil Terminal a elaborat un Plan de Continuitate a activității și a format un Grup de Lucru intern care elaborează, coordonează și implementează măsurile de prevenire. Planul de asigurare a continuității activității se aplică gradual, de la măsuri preventive de igienă, până la măsuri de asigurare a personalului esențial, astfel încât să se reducă la minim riscul de contaminare pentru personal. În lupta cu pandemia COVID 19, Oil Terminal are câteva atuuri: dispunerea în trei locații distincte și pe suprafață întinsă a locurilor de muncă,  fapt ce a permis asigurarea distanțării fizice, existența unui sistem propriu de management al situațiilor de urgență si a serviciului propriu de prevenire și protecție, posibilitatea de a intensifica măsurile de igienizare și dezinfectare prin forțe proprii. Şi, nu în ultimul rând, existența cabinetului propriu de medicina muncii, în cadrul căruia activează personal calificat ce a implementat  și  monitorizat măsurile de prevenire. La nivelul societăţii au fost implementate măsuri precum dezinfecția clădirilor în care se desfășoară activitatea, limitarea accesului persoanelor pe teritoriul societății, decalarea programului de lucru pentru personal, instituirea programului de muncă la domiciliu/telemunca, dotarea personalului şi a  locurilor de muncă cu materiale dezinfectante, instruirea personalului în privința măsurilor de prevenire, reamenajarea unor spații disponibile în vederea suplimentării spațiilor de muncă și a optimizării densității angajaților la locul de muncă. Mai mult, organismul independent Bureau Veritas România a efectuat un audit la Oil Terminal constatand că sunt indeplinite  cerințele pentru acordarea „etichetei albastre”, parte a programului Restart Your Business. Acesta este sistem de certificare pentru gestionarea corespunzătoare a situațiilor de urgență, care   verifică adaptarea companiilor la noile riscuri generate de COVID 19 pentru a se asigura că măsurile preventive și de protecție de siguranță și igienă sunt stabilite și implementate de organizații in scopul de a proteja  angajații, clienții, furnizorii etc. Vreau să accentuez că înțelegem impactul acestei pandemii și suntem pregătiți să ne desfăşurăm activitatea în noile condiţii, concentrându-ne atenția asupra satisfacerii cerintelor clienţilor având ca prioritate protejarea sănătăţii salariaţilor noştri.

Rep.: Care este relaţia cu acţionarul Dumitrescu Sebastian, având în vedere că pe portalul instanţelor de judecată am observat nu mai puţin de 25 de noi dosare deschise de acesta împotriva societăţii?

S.C.: Societatea are obligaţia legală de a majora capitalului social cu valoarea celor două terenuri obiect al certificatelor de atestare a dreptului de proprietate obtţinute în 2011. Pe parcursul anilor trecuţi, toate încercarile de a finaliza acest proces au fost blocate în instanţă de acţionarii minoritari. Deşi în final noi am câştigat procesele, termenul de punere în aplicare a acestor hotărâri a expirat până la data obţinerii unei hotărâri definitive. În acest an am reluat paşii de realizare a majorării, Adunarea Generală hotărând în acest sens în 12 iunie. Ulterior, domnul Dumitrescu Sebastian, acţionar semnificativ al societăţii a atacat în instanţă înregistrarea tuturor hotărârilor adunării şi a iniţiat litigii pentru fiecare punct privind majorarea, motiv pentru care se poate observa pe portalul instanţelor un număr atât de mare de litigii. Nu îl cunoaştem personal pe acest domn, de când a devenit acţionar semnificativ el a acţionat numai prin avocaţi. Oil Terminal a răspuns la toate solicitările sale, de informaţii şi documente, asigurându-i-se un  tratament egal şi transparent la fel ca oricărui acţionar, cu respectarea prevederilor pieţii de capital.

A.C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.