Mănăstirea Caraiman: un paradis de liniște în inima Munților Bucegi, natură și istorie! Fazanii, atracția turiștilor

0
628

În localitatea Bușteni se găsesc cele mai frumoase peisaje montane din România. Cea mai populară stațiune din țara noastră ne oferă o panoramă spectaculoasă, dar și o mulțime de moduri de a ne petrece timpul liber. Celebra Cruce a Eroilor de pe vârful Caraiman, cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan, din ordinul Regelui Fedinand I și al Reginei Maria, este ca un mesager al credinţei ce priveşte în poiana însorită.

Vremea la munte este imprevizibilă în orice anotimp, așa că atunci când aveți parte de câteva reprize de ploaie în timpul vacanței puteți vizita muzeele din zonă sau superba Mănăstire „Înălţarea Sfintei Cruci” – Caraiman, un loc binecuvântat de Dumnezeu. Focus Press a ajuns în vizită la lăcașul de cult ortodox, aflat la poalele masivului Caraiman, un loc ideal pentru a petrece clipe de relaxare și liniște sufletească într-un cadru natural unic în Europa.

Mănăstirea Caraiman, o oază de liniște, natură și istorie, este situată la o altitudine de aproximativ 900 m, fiind printre cele mai mari altitudini în care s-a construit un locaș de cult în țara noastră. La acest lăcaș de cult se poate ajunge cu mașina din DN 1. Drumul este destul de abrupt, câteva serpentine, dar merită tot efortul. La Mănăstirea Caraiman se poate ajunge și pe jos. Mergând spre telecabina din Busteni, la un moment dat, pe partea stângă, găsiți poteca spre mănăstire.

La poalele masivului Caraiman, sub crucea cu același nume, se înalță un vis, la propriu. Mănăstirea Caraiman din Bușteni a fost mai întâi visată, la mijlocul anilor ’90, de către părintele Gherontie Puiu. În vremea când era bolnav, fiind internat în spital, în urma unui accident vascular, părintele a avut un vis în care a văzut-o pe Maica Domnului care i-a spus: „Vei găsi un brad cu şase ramuri, lângă o apă curgătoare, pe un plai de unde se vede marea Cruce. Acolo să faci mănăstirea!”. În urma acestui vis părintele Gherontie Puiu, cu ajutorul Maicii Domnului, a găsit locul indicat de Ea în Poiana Palanca, această zonă minunată a României de pe Valea Prahovei, iar ulterior a avut puterea să strângă alături foarte mulți contribuitori cunoscuți și necunoscuți pentru a ridica așezământul.

Schitul Caraiman este alcătuit dintr-o mănăstire din lemn, un aghaizmatar și un corp de chilii. Curtea adăpostește un brad atipic, sub forma unui uriaș policandru. În preajma bradului a fost înălțat „Schitul cu un singur călugăr“, iar în jurul arborelui – aghiazmatarul, trunchiul coniferului fiind închis între patru pereți din lemn, împodobiți ulterior cu icoane și Sfânta Cruce. În interiorul mănăstirii, pelerinii se pot reculege, iar din curte pot admira Crucea Caraiman, monument istoric clasat în grupa A, inclusă în 2013 în Cartea Recordurilor Guinness ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Mănăstirea Caraiman, un colț de rai din România, dispune de 100 locuri de cazare. Zilnic, Mănăstirea Caraiman primește sute de turiști. Cazarea în cadrul lăcașului de cult se face doar cu obligativitatea participării la sfintele slujbe. Tot aici există și o mică gospodărie monahală, aflată în partea stângă a curții, unde sunt găzduite mai multe păsări.

Turiștii pot admira aici cele mai reușite exemplare de fazani, rațe, gâște, găini, păuni, dar și doi ponei. Turiştii sunt atraşi de acest loc, pentru liniştea pe care o oferă şi pentru frumuseţea peisajului. „Avem turiști, grupuri de pelerini care vin aici şi participă la slujbe. Avem și locuri de cazare pentru cei care vor să se cazeze la Mănăstirea Caraiman”, ne-a spus un călugăr.  Așadar, când ajungeți în Bușteni nu uitați să vizitați și mănăstirea.

Alexandra VASILELĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.