DNA, obligată să continue urmărirea penală în dosarul retrocedării de la Carrefour, după ce, inițial, a clasat dosarul

0
5705

Tribunalul Constanța s-a pronunțat asupra unei plângeri de clasare a unui dosar penal, care îi vizează pe unii funcționari publici, printre care și primarul comunei Mihail Kopgălniceanu, dar și un suspect despre care s-a mais scris și alte articole, acuzați de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, și fals în formă continuată, uz de fals și neglijență în serviciu. Vorbim despre un dosar cu un prejudiciu cuprins între 6 și 9 milioane de euro.

În fapt, este vorba despre dosarul penal care se ”învârte” în jurul unui teren de19 hectare din Constanța și care, în urma unor demersuri administrative vicioase, a ajuns ”mărul discordiei” între două persoane care, culmea, ambele figurează ca proprietari ai aceluiași teren, fără a avea vreo legătură una cu alta. De fapt, vorbim despre o împroprietărire făcută în baza unor documente care nu se regăsesc nicăieri.

Adevăratul proprietar, Gheorghe Alexa, a depus plângere penală împotriva mai multor persoane, pe care le-a acuzat că au facilitat, cu voie sau fără voie, împroprietărirea altei persoane, pe Zoe Rădulescu, cu terenul său, în urma unor ”erori”. Fiind vorba despre infracțiuni de fals, uz de fals și alte infracțiuni similare, dosarul s-a aflat, inițial, în lucru la procurorul Teodor Niță, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Anul trecut, acesta a fost preluat de DNA. Dosarul a fost clasat, tot în cursul anului trecut, însă reclamantul Gheorghe Alexa a atacat rezoluția de clasare.

Astfel, Tribunalul Constanța s-a pronunțat, luni, 29 martie, și a admis acțiunea reclamantului, dispunând întoarcerea dosarului la DNA pentru completarea urmăririi penale în raport cu competenţa materială. Decizia este definitivă.

De unde a pornit și unde s-a ajuns

Potrivit Procurorul Teodor Niță, s-a reținuit că Pe data de 17 mai 2002, Gheorghe Alexa a cumparat mai multe parcele de teren în intravilanul municipiului Constanța, fiind întocmite în acest sens cinci contracte de vânzare-cumpărare, prin care Alexa a dobândit dreptul de proprietate asupra a circa 19 hectare de teren intravilan (Solele A510/1, A510/2, A510/3, A510/4, A510/5 și A498/2/3 -Constanța).

Separat, în localitatea Mihail Kogălniceanu, Zoea Rădulescu a făcut demersuri privind restituire a dreptului de proprietate funciară și a dobândit, prin moștenire de la defunctul Puiu Aristide, dar fără a deține documente, dreptul de proprietate asupra unui teren extravilan de 19 hectare (sola A510-Mihail Kogălniceanu). Înainte de asta, Puiu Aristide solicitase Comisiei Locale de Fond Funciar a comunei Mihail Kogălniceanu reconstituirea dreptului de proprietate de la Puiu Steliana, susținandu-și cererea prin declarațiile a doi martori, respectiv, George Cușa și Ecaterina Coitu, care au confirmat dreptul de aproprietate al acestora.

Mergând mai departe, în luna octombrie 1999, Comisia Județeană de Stabilire a Dreptului de Proprietate asupra Pământurilor a validat propunerea Comisiei Locale și a dispus înscrierea lui Zoea Rădulescu, ca locator CERES SA-Mihail Kogălniceanu, asupra terenurilor agricole extravilane din aceeași localitate.

Doi ani mai târziu, în  octombrie 2001, printr-o nouă hotărâre, Comisia Județeană a revalidat propunerile față de aceleași terenuri agricole extravilane din Mihail Kogălniceanu.

În 2003, Zoea Rădulescu a promovat o acțiune judecătoarească care i-a dat câștig de cauză și a obligat, astfel, Comisia Județeană  Constanta de aplicare a Legii fondului funciar să elibereze titlul de proprietate ca urmare a reconstituirii dreptului de proprietate, conform propunerii Comisiei Locale. Astfel, s-a dispus ca sola A510 (extravilan), în suprafață de 19 hectare, de pe raza UAT Mihail Kogălniceanu, sa îi revină Zoei Rădulescu.

Numai că, Alexa Gheorghe deținea, la rândul său, sola A510,  cea aflată pe raza UAT Constanța, pe malul lacului Siutghiol, în zona centrelor comerciale Tom-Carrefour, la aproximativ 25 de kilometri distanță de localitatea Mihail Kogălniceanu.

O ”confuzie” pe mulți bani

Pentru a simplifica puțin ”tabloul”, pe înțelesul tuturor, Zoea Rădulescu deținea 18 hectare din sola A510 – Mihail Kogălniceanu (învecinată cu drumul de exploatare DE498, în apropiere de comuna Cogealac), iar Alexa Gheorghe detinea circa 16 hectare din sola A510 Constanța și sola 498/2/3 Constanța (învecinata cu sola A510 Constanta).

S-a creat, astfel, o confuzie între cele două terenuri, iar în urma unei expertize extrajudiciare, făcute de expertul  Florin Dumitrescu ”din birou”, fără o deplasare în teren, s-a stabilit că ”lacul Siutghiol se află în Mihail Kogălniceanu și că terenurile lui Alexa Gheorghe sunt aceleași cu cele ale lui Zoea Rădulescu, deși între ele erau peste 25 kilometri distanță”, potrivitordonanței emisă de procurorul Teodor Niță,citat de luju.ro, Niță fiind cel care a instrumentat, inițial,a cest dosar, înainte de a fi preluat de DNA.

Trecând peste alte demersuri, în 2010, Judecătoria a decis anularea ambelor titluri de proprietate, și față de Zoea Rădulescu, și față de Alexa Gheorghe, decizie menționută și de Tribunalul Constanța, în 2011, decizie prin care s-a stabilit, definitiv și irevocabil, obligarea Comisiei Județene de Fond Funciar să elibereze titlul de proprietate pe amplasamentul din Constanța în favoarea Zoei Rădulescu, perimetru care, de fapt, aparținea, de drept, lui Alexa Gheorghe.

În luna februarie 2020 s-a dispuns cercetarea mai multor persoane, functionari publici și a lui Zoe Rădulescu, în calitate de suspect.

Potrivit anchetatorilor, Zoe Rădulescu a cerut instanțelor anularea titlurilor de proprietate ale persoanelor care i-au vandut lui Alexa Gheorghe terenurile din parcela A510 Constanța și punerea sa în posesie a acestor suprafate. Acțiunile în instanță prin care Rădulescu cerea anularea titlurilor de proprietate au fost fîcute în 2008, respectiv 2013, așa cum am precizat mai sus,  în conditiile în care actiunea de la Curtea de Apel Ploiești din 2003, Gheorghe Alexa făcuse cerere de intervenție, astfel încât Rădulescu se prezuma că știa de existența dreptului de proprietate pe sola A510-Constanța a lui Alexa.

Funcționari publici, printre care și un primar, cercetați penal

Așa cum am mai arătat și în alte articole, împroprietărirea lui Rădulescu a fost posibilă printr-un raport de expertiză extrajudiciară făcută ”pe genunchi”, dar și a unor documente falsificate, după cum arată chiar procurorul.

Astfel, s-a deschis dosar de cercetare pe numele  inginerului agricol Elena Gheorghe, pentru fals material în iînscrisuri oficiale și fals intelectual, dar și faţă de Zoe Radulescu pentru uz de fals în formă continuată.

De remarcat că, inițial, au fost două dosare distincte, unul la Parchetul CAP Constanța, celălalt la DNA, dar care aveau același obiect, însă, raportat la valoarea pagubei, s-a stabilit la nivel central că soluționarea cauzei este de competența procurorilor anticorupție care, pe data de 19 octombrie 2020, au decis clasarea acesteia.

Revenind în prezent, procurorii DNA Constanța vor trebui să completeze urmărirea penală în funcție de competența acestei unități, potrivit deciziei Tribunalului Constanța.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.