DOCUMENT. Prima adresă înregistrată de Guvern în 2021: plângerea prealabilă făcută împotriva sa de primarii comunelor din România

0
486

Asociația Comunelor din România (ACoR) a înaintat o plângere prealabilă Guvernului României, Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și Instituției Avocatului Poporului.

Prin adoptarea Ordonanței de Urgență nr. 226/2020, privind înghețarea salariilor bugetarilor, Asociația Comunelor din România consideră că Guvernul a încălcat legislația în vigoare, dând dovadă și de exces de putere și de comportament abuziv, din cauza neconsultării structurilor asociative. Din acest motiv, primarii comunelor au înaintat, deja, o plângere prealabilă Guvernului, Ministerelor Finanțelor, Muncii și Dezvoltării, dar și Avocatului Poporului, pentru abrogarea articolelor I și V ale O.U.G., plângerea fiind și primul document înregistrat de Guvern în acest an.

Potrivit acesteia, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 226/2020 a fost emisă cu nerespectarea prevederilor legale, în primul rând prin încălcarea O.U.G. nr. 57/2019, care prevede că, în procesul de elaborare a actelor normative, autoritățile au obligația de a informa și de a supune consultării și dezbaterii publice proiectele de acte normative, iar în cazul inițierii unui proiect de act normativ, autoritățile administrației publice centrale trebuie să consulte structurile asociative cu cel puțin 15 zile înainte de supunerea spre aprobare. În plus, Carta europeană a autonomiei locale prevede faptul că autoritățile administrației publice locale trebuie să fie consultate în cursul procesului de planificare și de luare a deciziilor pentru toate chestiunile ce le privesc direct. concluzionând în mod succint și fără echivoc, că Guvernul României și-a depășit vădit competența, acționând discreționar, manifestând dispreț față de prevederile constituționale și legale.

Din aceste motiv, ACoR consideră că Guvernul României și-a depășit vădit competența, acționând discreționar, manifestând dispreț față de prevederile constituționale și legale, iar prezența acestui exces de putere de o gravitate extremă aduce prejudicii drepturilor autorităților administrației publice locale, acestea funcționând ca autorități administrative autonome, fiind astfel încălcate principiul legalității și cel al autonomiei locale.

„La guvernanți noi, metehne vechi! Guvernul nu poate emite ordonanțe fără respectarea legii. Iar consultarea administrațiilor locale, a Asociației Comunelor etc. este obligatorie, este un principiu prevăzut până și în Carta Europeană, nu numai în legislația națională. Guvernul României nu poate acționa cu atâta dispreț față de lege, în primul rând, nu mai vorbim față de noi. Nu mai spunem de acea lozincă «noaptea ca hoții»: ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial aproape de miezul nopții, cu doar câteva minute înainte de finele anului 2020. Am depus plângerea prealabilă la Guvern și la ministere, dar și la Avocatul Poporului, deoarece și el are posibilitatea să acționeze“, a declarat Emil Drăghici, președintele ACoR, pentru Focus Press.

Dacă în cel mult 30 de zile Guvernul nu va abroga art. I și V ale Ordonanței 226/2020, Asociația Comunelor din România se va adresa instanței de contencios administrativ competente.

Primarii comunelor constănțene nu prea știau de această plângere

În județul Constanța, puțini primari de comune știau de acest demers al asociației din care fac parte, deși sunt și ei nemulțumiți de această ordonanță de urgență.

Primarul comunei Siliștea, Mihai Soare, este de acord cu acest prim pas făcut de ACoR pentru abrogarea articolelor I și V, și speră că vor avea succes.

Edilul-șef din Mircea Vodă ne-a declarat că se aștepta la astfel de măsuri, provocate de criza sanitară și financiară în care ne aflăm, și speră să nu mai urmeze multe altele.

„Vom vedea ce va urma în funcție de bugetul ce se va propune la nivel central. Oricum, dacă nu se schimbă ceva acum înainte de adoptarea bugetului național, degeaba vii apoi să mai modifici această ordonanță, este foarte greu, slabe șanse. Cam așa s-a întâmplat de fiecare dată“, a explicat George Ionașcu.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.