Constănţenii se opun construirii unor blocuri într-un cartier de case de lângă Cimitirul Municipal

0
2860

Doi constănțeni și-au propus să ridice două blocuri a câte două etaje în apropierea Cimitirului Municipal, mai exact pe strada Putna din cartierul Baba Novac. Zona este în continuă dezvoltare de ceva ani, aici fiind construite cu preponderență case. Aceasta este şi problema de fapt, problemă pe care mai mulţi constănţeni au ridicat-o prin sesizările pe care le-au trimis la Primăria Constanţa.

Marius Ștefan și Andrei Ciutacu sunt cei care vor să construiască cele două imobile, aceștia având și alte investiții imobiliare în oraș. Astfel, au fost lansate în consultare publică proiectele “Plan urbanistic de detaliu – construire imobil P+2E și reglementare accese carosabile și pietonale“, pe strada Putna, nr. 2E, lotul 1/1/2/1 și “Plan urbanistic de detaliu – construire imobil P+2E și reglementare accese carosabile și pietonale“, același proiect, doar că pentru lotul 1/2.

Zona în care se află terenurile inițiatorilor prezentelor PUD-uri s-a transformat în ultimii 25 de ani dintr-o fermă agricolă într-un cartier rezidențial modern, cu funcțiuni complementare locuirii. Terenurile au o suprafață de 289 mp și respectiv 300 mp, sunt libere de construcții și se află în proprietatea privată a inițiatorilor construcțiilor. Ca utilizări adminise în acea zonă, potrivit specificațiilor tehnice sunt permise zone de locuit, spații comerciale sau de birouri. Precizăm că înălțimea maximă admisă în zonă este de P+4E.

Constănţenii care locuiesc la case nu sunt de acord cu ridicarea blocurilor

În perioada 12 noiembrie – 28 noiembrie 2020, proiectele au fost în consultare publică iar documentaţiile au putut fi accesate de toţi cei interesaţi. Astfel, pe parcursul derulării procesului de informare şi consultare publlcă pentru “Plan urbanistic de detaliu – construire imobil P+2E și reglementare accese carosabile și pietonale lotul 1/2” au fost primite două sesizări de la Şoava Sorina şi Toma Valentin, prin care se transmit obIecţiuni cu privire la reglementările propuse, vizând următoarele aspecte: regimul de înălţime al noulul imobil, propus de P+2E, îl va depăşi pe cel al imobilelor învecinate; nu se respectă intimitatea curţii şi construcţiei învecinate, aflate în proprietatea petenţilor şi devalorizarea construcţiei învecinate deţinute de petenţi.

Pentru proiectul „Plan urbanistic de detaliu – construire imobil P+2E și reglementare accese carosabile și pietonale“, pe strada Putna, nr. 2E, lotul 1/1/2/1 au fost primate tot două sesizări, una dintre ele fiind depusă tot de Şoavă Sorina. În ceea ce priveşte această construcţie, femeia susţine că regimul de înălţime al noulul imobil îl va depăşi pe cel al imobilelor învecinate şi că nu se respectă intimitatea curţii şi construcţiei învecinate.

Într-o altă sesizare se solicită studiu de însorire şi micşorarea regimulul de înălţime de la P+2E aşa cum este propus, la P+1E aşa cum sunt toate imobilele din zonă. Se mai menţionează că în documentaţia PUD nu sunt evIdenţiate pe plan locurile de parcare şi spaţiul verde, acestea flind speciflcate doar în partea scrisă, fără a fi detaliate, iar un alt aspect este că ridicarea noulul imobil va umbri complet faţada de est, cu ferestre ale camerelor de locuit a imobilul P+1E, deţinut în proprietate de Răzvan Pascu, cel care a făcut sesizarea.

Ce spun arhitecţii care au elaborat proiectele

Prin răspunsurile formulate la adresele primate, elaboratorii PUD-urilor menţionează că pentru terenurile deţinute de Ştefan Marius şi Andrei Ciutacu regimul de înălţime este de P+2,4E iar soluţia arhitecturală adoptată pentru imobilele propuse se vor armoniza cu celelate construcţille cu regim de înălţime de P+1E şi P+2E.

Totodată, se precizează că în perioada executăril lucrărilor se vor respecta prevederile Ordinulul Mlnisterului Sănătăţii nr. 119/04.02.2014pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate pubilcă privind mediul de viaţă al populaţiei, cu modificările şi completările ulterioare şi a legislaţiei privind protecţia mediului în ceea ce priveşte riscul de poluare fonică, a aerului sau a mediului înconjurător.

De asemenea, intimitatea proprietăţilor vecine se asigură prin retragerea, conform Codului Civil, viitoarelor construcţii cu 2 metri faţă de limita de proprietate.

Mihaela GIUGLEA

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.