Zeci de constănțeni se opun construirii blocului de cinci etaje din apropierea restaurantului Reyna

0
5652
Sursa foto - Gorjeanul.ro

Cartierul Faleză Nord rămâne unul din cele mai de cochete cartiere din Constanța, asta și pentru că este situat în proximitatea Mării Negre, a plajei și a falezei. Cei care locuiesc aici sunt privilegiați, apartamentele și casele fiind printre cele mai scumpe din oraș. Zona Faleză Nord este preferată și de turiștii care vin la mare și care doresc să scape de agitația din stațiunea Mamaia. Din aceste motive, investitorii imobiliari fac în continuare demersuri pentru a ridica blocuri în această zonă.

Cel mai recent exemplu îl reprezintă un bloc de cinci etaje pe care Ciutacu Daniela și Ștefan Marius vor să îl ridice în apropierea restaurantului Reyna. Astfel, la Primăria Constanța a fost depus în luna octombrie un anunț de consultare publică pentru “Elaborare Plan Urbanistic Zonal pentru teritoriul delimitat de str. Pescarilor, str. Cașin, str. Unirii, str. Locotenent Gh. Economu, str. Maior Șofran“. Zona pentru elaborarea PUZ cuprinde un teren în suprafață de 22,412 ha a cărei funcţiune predominantă este locuirea colectivă, iar terenul pe care se dorește construirea blocului are o suprafață de 506 mp. În proiectul de prezentare se menționează intenția de ridicare a unui imobil S+P+5E și a amenajearea a 21 de locuri de parcare la subsol și la nivelul solului.

După ce anunțul de consultare a fost publicat au fost emise și 17 notificări către proprietari, persoane fizice și juridice din zona de stiudiu. Pe parcursul derulării procesulul de informare şi consultare publică au fost primite sesizări de la persoanele interesate care vizează reglementările propuse.

Asociaţia de proprietari FZ11 a trimis obiecţiuni cu privire la faptul că documentaţia PUZ nu respectă realltatea din teren, fiind evidenţiate spaţii verzi care nu există şi care nici nu pot fl realizate și nu sunt respectate distanţele minime faţă de clădirile existente şi dimensiunile căilor de acces pentru autospecialele de stingere a incendiilor. Totodată, prin adresa formulate se precizează că nu se asigură însorirea în conditiile invecinării cu un bloc de 9 etaje și problema lipsei locurilor de parcare mai ales în sezonul estival când afluxul turiştilor blochează transportul în comun şi accesul locuitorilor din zonă.

O altă Asociaţia de proprietari, cea de la blocul Cl – Faleză Nord și-a transmis și ea dezacordul faţă de proiectul PUZ motivând următoarele aspecte: supraaglomerarea zonei, traficul intens în zonă, lipsa totală a parcărllor, lipsa spaţiului verde, amplasarea viitorului bloc lângă o cazemată militară de interes strategic și nerespectarea distanţei dintre imobile şi a regementărilor legale privind asigurarea însoririi faţă de imobilele vecine.

Opoziția față de proiectul propus au trasmis-o și Elena Crăciun și Andrei Sena. Aceștia susțin că există o inadvertență între partea desentă a proiectului unde este prevăzut un imobil cu regim de înăltime P+5 şi regulamentul PUZ unde este prezentat un imobil P+7. De asemenea, coeficienții urbanistIci sunt prevăzuti cu încălcarea Regulamentului local de urbanIsm pentru zona studiată, respectiv CUT=4 raportat la suprafata terenului. Concomitent se semnalează nerespectarea obligatiei păstrarii unei distante de cel putin 3 metri fată de limitete laterale de proprietate și lipsa studiului de însorie.

Cum va rezolva investitorul problemele semnalate

Modul în care solicitantul PUZ-ului intenţionează să rezolve sau se va ocupa de problemele, observaţiile şi rezervele exprimate în timpul procesului a fost transmis prin mail către toți cei care au transmis adrese. Prin răspusurile formulate elaboratorul PUZ a sublinialt mai multe aspecte. Printre aceastea se numără și faptul că, clădirea viitoare propusă spre edificare pe terenul construibil ce a generat PUZ va popula zona, fără să o aglomereze întrucât se vor respecta Indicii urbanistici conform reglementărilor tehnice în vigore, retragerile minime obligatoril şl normele sanitare în vigoare.

Se mai menționează că PUZ-ul propus respectă indicatorii urbanistici posibil de realizat conform reglementărilor tenice în vlgoare privind urbanismul și că Regulamentul local de urbanism aferent noului PUZ limitează inălţimea noii clădiri la S+P+6E+7R, ca regim maxim de înălţime posibil de edificat.

Totodată, elaboratorii documentației susțin că se va respecta şi asigura suprafaţa minimă de spaţiu verde impusă conform HCJC nr. 152/2013 din suprafaţa terenului în cazul locuinţelor collective și că se vor respecta normele sanitare în vigoare, inclusiv însorirea minimă a clădirilor învecinate, pentru care s-a realizat studiui de însorire şi s-a obţinut avizul Direcţei de Sănătate Publică;

De asemenea, prin PUZ propus se reglementează măsuri de îmbunătăţire a traficului în zonă şi asigurarea locurilor de parcare, necesare locuitorilor din zonă, în scopul fluidizării circulaţiei şi a reglementării zonelor publice pietonale. Se va asigura numărul minim de locuri de parcare aferente noului imobil, în interiorul parcelei, iar construirea noului imobil conform noilor reglementări ale PUZ nu va afecta stabilitatea sau rezistenţa clădirilor învecinate.

Mihaela GIUGLEA

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.