DOCUMENT. Război la Năvodari, între viceprimarul Dumitrașcu și consilierii locali USR

1
3247
Costel Dumitraşcu

Consilierul local și viceprimarul P.M.P. Năvodari, Costel-Aurelian Dumitrașcu, a propus un proiect de hotărâre pentru ca investitorii imobiliari să fie obligați să amenajeze spații verzi pe domeniul public al orașului. Aleșii locali U.S.R. s-au opus și consideră că această inițiativă este doar un alt mod de a „sprijini“ investitorii să nu respecte legea.

Consilierii locali năvodareni au votat, săptămâna trecută, un proiect de hotărâre ce obligă investitorii imobiliari să amenajeze spațiile verzi obligatorii pentru construirea unei noi clădiri pe domeniul public al orașului.

Aleșii locali U.S.R. au votat împotriva inițiativei viceprimarului și consilierului local P.M.P. Năvodari, Costel-Aurelian Dumitrașcu, și au declarat război. Aceștia susțin că proiectul favorizează investitorii și este în defavoarea năvodărenilor.

„Domnule viceprimar, avem dubii că proiectul dumneavoastră de acum e legal, pentru că subreglementează o hotărâre a C.J., favorizează, fără dubiu, haosul urbanistic și jungla de betoane din Mamaia Nord, și este clar în defavoarea năvodărenilor și a turiștilor obligați să înghită doar praf și să facă plajă la umbra blocului.

U.S.R.-P.L.U.S. sprijină înființarea de spații verzi și respectarea legii. De aceea, consilierii județeni U.S.R.-P.L.U.S. lucrează, deja, la un proiect de H.C.J. prin care din cei 30% din teren alocați pentru spațiu verde, 20% să fie obligatoriu pe sol.

Pe terenul construit, nu altundeva!

Doar în felul acesta ne putem asigura că nereguli, favoritisme și speculații la limita legii nu vor mai fi posibile. Nici măcar la Năvodari!“, susțin consilierii locali U.S.R. din Năvodari.

Astfel, aceștia consideră că proiectul încalcă, în primul rând, Hotărârea Consiliului Județean Constanța 152/2013, prin care s-au stabilit suprafețele minime de spații verzi aferente noilor construcții de pe teritoriului județului. Potrivit acesteia, investitorii care realizează un nou imobil trebuie să amenajeze și spații verzi, într-un anumit procent din suprafața terenului, fie la sol, pe fațadele noii clădiri sau pe terase/acoperiș.

De cealaltă parte, Dumitrașcu susține că un astfel de proiect de hotărâre era necesar tocmai pentru a se majora numărul spațiilor verzi din Năvodari, deoarece majoritatea investitorilor le amenajează pe terase sau pe fațade (foarte puțini la sol), acestea nu sunt întreținute, se usucă, așa că nimeni nu beneficiază de ele.

„În Hotărârea Consiliului Județean nu se specifică clar la sol. De aceea majoritatea constructorilor amenajează cei 30% de spațiu verde pe terasă sau pe verticală. Nu beneficiază nimeni de ele. În plus, în H.C.J. nu scrie că trebuie să le întrețină, așa că la recepția lucrărilor ei au amenajat spațiul verde obligatoriu, iar după două luni îl dau jos de pe terasă sau fațadă, pentru că s-a uscat.

De aceea, am vrut să oferim o alternativă investitorilor: să facă spațiu verde pe domeniul public al orașului, ca să rămână. (…)

Deocamdată proiectul de hotărâre a fost adoptat de consilierii locali, rămâne să vedem dacă Prefectul va semna pentru legalitatea lui“, ne-a declarat Costel-Aurelian Dumitrașcu.

Dezvoltatorii imobiliari din Năvodari trebuie să planteze un copac pentru fiecare apartament construit

Acest proiect de hotărâre vizează completarea unei alte hotărâri a Consiliului Local Năvodari, din 2017, adoptată tot la initiativa lui Dumitrașcu, cu privire la „Reconstrucția ecologică a orașului“. Aceasta obligă investitorii imobiliari să planteze câte un copac pe domeniul public pentru fiecare unitate locativă pe care o construiesc.

Alt motiv pentru consilierii locali U.S.R. să îl critice pe Dumitrașcu, deoarece nimeni nu ar fi plantat nimic.

„Hotărârea Consiliului Județean 152/2013 dezavantajează dezvoltatorii imobiliari, obligandu-i să aibă 30% din teren spațiu verde. În 2017, consilierul Dumitrașcu inițiază, peste H.C.J. 152, hotărârea de Consiliu Local 179, în care mai adaugă niște pomi, dar «uită» să treacă în proiect măcar ceva despre obligativitatea păstrării celor 30% din cota terenului ca spatiu verde.

În Mamaia Nord – Năvodari s-au construit aproximativ 17.000 de unități individuale de locuit. Așadar, conform H.C.L., ar trebui să ne bucurăm de umbra a cel puțin 17.000 de arbori. O adevărată pădure. Unde e pădurea, domnule fost consilier, actual viceprimar Dumitrașcu? Probabil doar în mintea dumneavoastră, pentru că în Mamaia Nord găsim doar umbra betoanelor.

Unde sunt copacii plantați de Primărie din amenzile încasate de la cei care au încălcat aceasta obligație? Câte amenzi s-au încasat? Ce s-a făcut cu banii?

Sau proiectul din 2017 a fost doar praf în ochii alegătorilor și o ocazie pregătitoare pentru proiectul inițiat acum, prin care investitorii nu vor mai fi obligați să amenajeze 30% din teren ca spațiu verde? Pentru că proiectul dumneavoastră de acum le dă ocazia clară să nu mai planteze niciun fir de iarbă lângă blocuri. Pe ideea că vor planta altundeva.

În patru ani nu s-a plantat nimic altundeva și nici măcar nu te-ai sesizat!“, susțin aleșii locali U.S.R.

Cu toate acestea, Costel Dumitrașcu ne-a declarat că a verificat acest lucru de când ocupă funcția de viceprimar, iar investitorii au respectat Hotărârea Consiliului Local. „Toate proiectele de plantare din Năvodari, din 2017 până acum, s-au făcut cu fondurile dezvoltatorilor imobiliari. Ei au plătit arborii și Primăria i-a plantat“, spune acesta.

Valentin ISPAS

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.