Primarul comunei constănțene Cogealac, Cati Hristu, împreună cu secretarul comunei, Lenuța Delcea, sunt cercetați penal într-un dosar aflat pe rolul DNA Constanța, pentru abuz în serviciu și fals material în înscrisuri oficiale.
Faptele reținute în sarcina lui Cati Hristu ar fi fost săvârșite în mandatele anterioare, înainte de 2016. Plângerea penală făcută împotriva ambilor funcționari publici are la bază un raport al Corpului de Control al Ministerului Dezvoltării Regionale, care a scos la iveală unele nereguli grave. Este vorba despre decontarea frauduloasă a a lucrărilor din cadrul subprogramului ”Reabilitarea structurii de apă și apă uzată din comuna Cogealac”, realizat de Primăria Cogealac pentru satele Cogealac și Tariverde.
Mai exact, potrivit raportului întocmit în urma controlului efectuat, s-au constatat mai multe deficiențe legate de derularea acestor lucrări finanțate din fonduri europene.
Câteva nereguli identificate
Organele de control au constatat, printre altele, faptul că la așa-zisa finalizare a lucrărilor nu s-a întocmit recepția finală, întrucât instalațiile erau nefuncționale și nici nu erau racordate la rețeaua electrică. Mai departe, controalele făcute efectiv în teren au stabilit că o parte din lucrări nu corespund proiectului tehnic, alte lucrări nu au fost identificate, deși fuseseră decontate în baza actelor adiționale, nu s-au identificat procese verbale pentru unele lucrări ascunse.
În afară de aceste deficiențe, s-a constatat că Primăria Cogealac a obținut o decontare ilegală.
Prin adresa nr. 6443/02.04.2014, Consiliul Județean Constanța a transmis centralizat necesarul de fonduri de la bugetul de stat pentru decontarea lucrărilor executate/serviciilor prestate și altor cheltuieli înregistrate până în luna aprilie 2014. Pentru acest obiectiv de investiții a fost solicitată suma de 1.769.000 lei. Această sumă este cuprinsă în factura nr. 397/13.06.2012 în valoare de 2.099.339,74 lei, pentru plata lucrărilor suplimentare.
Comisia de control a constatat că, pentru decontarea parțială a facturii menționată, nu s-a ținut cont de prevederile convenției 3528/20.10.2008, care menționează faptul că: ”în cazul în care realizarea lucrărilor exdecuție a obiectivului de investiții din cadrul subprogramului generează costuri suplimentare sumelor aprobate, aceste costuri sunt neeligibile în cadrul convenției și sunt suportate de UAT.
Prin urmare, s-a constatat că, ulterior derulării contractului, MDRAP a decontat către UAT Cogealac suma de 1.769.000 lei, care însă nu ar fi trebuit decontată ca urmare a dispozițiilor convenției inițiale.
Acestea sunt doar o parte din deficiențele identificate în urma controlului reprezentanților ministerului. Mai multe puteți găsi în documentele atașate.
S-a încercat contactarea primarului, pentru un punct de vedere, însă acesta nu a răspuns la telefon.
Daniel ALBU
mare branza ca-i cercetat cati hristu parca-i primul ori ultimul dosar care este cercetat si scapa problema este alta ca iar a devenit primar iar in comuna apa nu este si nu stiu daca v-a fi cat primari sunt el ori macavei