Doina Păuleanu, relatări despre Vila Regală din Mamaia, clădire gândită de Regina Maria

1
1225

În edițiile anterioare am discutat despre clădirile din Constanța ale Familiei Regale: Palatul Regal (unde, în prezent, funcţionează Tribunalul Constanța) și Pavilionul Regal/Cuibul Reginei. Pe lista imobilelor ridicate la Constanța de Familia Regală se înscrie şi Vila Regală din Mamaia.

Familia Regală a iubit orașul de la malul Mării și ne putem imagina cât de mult prin simpla privire spre Portul Constanța și simbolul orașului, impresionanta construcție denumită Cazinou. Continuăm seria relatărilor despre imobilele care reprezintă istoria urbei, cu acelaşi invitat de excepţie: istoricul de artă şi director al Muzeului de Artă Constanţa, Doina Păuleanu. De data aceasta, discuţia a fost despre Vila Regală din staţiunea Mamaia.

“Regina Maria, după cum se știe iubea foarte mult Marea Neagră pentru că se născuse pe o insulă, copilărise pe altă insulă, este vorba de Malta. În cele din urmă ajunge și după venirea în țară să vadă Marea Neagră, pe care o iubește cu patimă. Sigur că și-a dorit încă de pe vremea când era principesă să poată veni cât mai des la mare dar sigur că atunci încă era dependentă de mișcările familiei regale. În momentul în care Regina Maria după Marele Război poate să își dezvolte pasiunea pentru mare dar și pasiunea pentru construcții, pentru că a fost un neonosit constructor, a fost un om înzestrat cu calități artistice remarcabile, de altfel era inclusă în elitele culturale ale vremii, Regina Maria a optat pentru un teren la Balcic pe care să își ridice un castel. A făcut acest lucru după ce, sigur, se așezase în Pavilionul Regal, pe care îl redemunise Cuibul Reginei, dar care purta amprenta Reginei Elisabeta și a unui alt stil de gândire ambientală decât cel propus de marea moastră regină. Așadar, imediat după Război decise să își ridice acest castel la Mamaia și cheamă pentru materializarea gândurilor proprii un arhitect italian care lucra în acea vreme în țară, Mario Stoppa. Toate construcțiile realizate de Regina Maria sunt făcute după ideile proprii, sigur că arhitecții trebuiau să pună planul și în date tehnice aceste gânduri. Dar faptul că Regina Maria gândea chiar în slava spendorii regale a României un castel mai mult pe orizontală decât pe verticală demonstrează o adecvare a viziunii ei la tipologia acestui spațiu. De altfel, una dintre arhitectele preferate ale reginei va fi coptată ulterior în colectivul care va realiza câteva dintre vilele de la Balcic și va aduce ea însăși, alături de comanda regală acest stil caracteristic pentru litoralul Mării Negre. Atunci se elaborează, stil în care predomină orizonatala, în care predomină geamurile mari, terasele cu deschidere spre mare, ca materiale: piatra de multe ori, pentru că se găsește din belșug aici în centrul Dobrogei și la Blacic. Iată, așadar, Regina Maria își construiește un castel regal la Mamaia”, relatează Doina Păuleanu.

“Trebuie să ne imaginăm că la acea dată, Mamaia arăta cu totul altfel decât este astăzi. În primul rând, pentru că oamenii au fost destul de reticenți la fenomenul Mamaia, să ne amintim că el a debutat în anul 1906 atunci când primarul Ion Bănescu a mutat plaja de la Viile Vechi la Mamaia și lumea era reticentă pentru că se gândeau că este prea departe Mamaia, că se ajunge greu, că este doar o limbă de pământ, fără niciun fel de stabilitate, fără umbră, fără confort și așa mai departe. Deci, Mamaia câștigă greu teren în imaginația colectivă, deși, ofertele sunt dintre cele mai alese, terenurile de la Mamaia sunt ieftine, oamenii nu se grăbesc să le ia și mai ales nu se grăbesc să își construiască vile. Așadar, în anul 1923-1924 proiectul reginei era socotit inovator pe atunci, erau foarte puține construcții în Mamaia și regina își amintește că putea să călărească la malul mării prin stațiune, ceea ce este greu de conceput în ziua de astăzi, putea să plece în galop de-a lungul țărmului și să se lase în voia vântului, care sigur că îi răsfira părul și veștimtele. Castelul se construiește dar Regina Maria se îndrăgostește între timp tot de Balcic, este o dragoste definitivă, este marea dragoste, de fapt, în materie de alegeri pe litoralul Mării Negre și aici își va construi cu începere din anul 1924 începând cu Castelul Tenha Yuva și continuând cu celelalte vile și cu Bisericuţa Stella Maris. În acest moment, sigur că Mamaia este abandonată, ea este dată reginei mame, Elena și aici principele Mihai își va petrece zile fericite la malul mării pentru că venea deseori cu mama sa aici. Iată, așadar, două uriașe personalități ale politicii sociale și culturale, Regina Maria și Regele Mihai care sunt indestructibili legați de acest castel de la Mamaia care din păcate acum, în loc să devină un loc de pelerinaj a devenit un spațiu cu totul insalubru și în administrația unor persoane care nu sunt tocmai bine orientate în ceea ce privește, aș spune, privilegiul istoric de a fi avut o asemenea ascendență. Așadar că sunt momente astrale din viața acestei clădiri și a stațiunii Mamaia atunci când ea era altceva decât o stațiune a tuturor sau o stațiune de week-end așa cum a devenit în ultimii ani”, a mai spus Doina Păuleanu.

În timp ce bulgarii au pus în valoare castelul de la Balcic, păstrându-i nota istorică, România și-a bătut joc de monumentele ce ar fi trebuit să fie cartea noastră de vizită, superba clădire în care Regele Mihai și-a petrecut o parte din copilărie, servind, în zilele noastre, în urmă cu câtiva ani drept ”un alt” club din stațiunea Mamaia, iar în prezent, o ruină.

Loredana MIHAI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.