Donald Trump, supus unei noi proceduri de punere sub acuzare: Mike Pence a refuzat îndepărtarea lui

0
193
sursa foto: Getty Images

Președintele american, Donald Trump, va fi supus unei noi proceduri de punere sub acuzare, fiind o premieră absolută în istoria Statelor Unite, ca un președinte să treacă prin două astfel de proceduri într-un singur mandat.

Vicepreşedintele Statelor Unite Mike Pence a refuzat să invoce cel de-al 25-lea amendament al Constituţiei americane pentru a-l înlocui pe preşedinte. A fost răspunsul său la ultimatumul dat de președinta Camerei Reprezentanților, care i-a cerut să-l declare pe Trump inapt să-și îndeplinească atribuțiile, scrie Digi24.ro

“Consider că un astfel de act nu este în interesul naţiunii noastre şi nici nu corespunde Constituţiei“, i-a scris Mike Pence preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, chiar înainte de un vot în camera inferioară a Congresului asupra unei rezoluţii ce solicită utilizarea acestei pârghii inedite în istoria politică americană.

Răspunsul său negativ face sigură supunerea miercuri spre examinare de către aleşii democraţi din Camera Reprezentanţilor a actului prin care se intenţionează punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump pentru “incitare la insurgenţă” în timpul asaltului asupra Capitoliului din 6 ianuarie.

Adam Kinzinger, reprezentant republican: “Acesta este adevărul. Președintele a provocat toate acestea. Președintele este inapt, președintele nu este bine. Președintele trebuie să renunțe acum la controlul puterii executive voluntar sau involuntar”.

Mitch McConnell, liderul senatorilor republicani: “Dacă rezultatul alegerilor ar fi răsturnat prin simple acuzații lansate de partea care a pierdut, democrația noastră ar intra într-o spirală a morții. Națiunea nu ar mai accepta vreodată rezultatele vreunor alegeri. La fiecare patru ani ar avea loc o luptă pentru obținerea puterii cu orice preț”.

În prima sa apariție publică după violenţele de săptămâna trecută, Donald Trump a făcut un apel la calm, dar nu și-a asumat nicio clipă responsabilitate pentru atacul asupra Congresului.

Donald Trump: “Nu vrem violență, niciodată nu vrem violență, nu vrem absolut nici o violență. Și în ceea ce privește destituirea, este continuarea celei mai mari vânătoare de vrăjitoare din istoria politicii. E ridicol. Este absolut ridicol. Această punere sub acuzare provoacă o furie extraordinară și este un lucru îngrozitor pe care îl fac (democrații, n. red.). Cred că este extrem de periculos pentru țara noastră”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.