Donație pentru Secția Neonatologie a Spitalului Județean Tulcea

0
250
Spitalul Județean Tulcea. FOTO Cătălin SCHIPOR

În cadrul campaniei de dotare a secțiilor de pediatrie și terapie intensivă neonatală din țară pe care Salvați Copiii a demarat-o în 2021, Spitalul Județean Tulcea va fi dotat cu aparatură nouă pentru secția de Neonatologie

Aparatura care va ajunge la Tulcea pentru a acorda o șansă în plus nou născuților sunt un incubator, un analizor mobil de gaze sanguine cu 500 de cartușe, patru seringi automate, două pulsoximetre, patru cântare, trei aspiratoare chirurgicale și un sterilizator cu aer cald, în valoare totală de 35.000 de Euro. Dotarea este posibilă prin generozitatea Fox România (25.000 de Euro) și a susținătorilor care au ales să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit programului Organizației Salvați Copiii.

„Județul Tulcea are deosebita onoare de a fi din nou pe lista de beneficiari ai donațiilor pe care cu generozitate le faceți în toată țara, de această dată fiind vorba de echipamente medicale în valoare de 35.000 de euro. Aparatura medicală oferită din 2016 până în prezent Secției de Neonatologie a Spitalului Județean Tulcea constituie o dotare mai mult decât binevenită pentru noi, tulcenii, având în vedere rata crescută a mortalității infantile înregistrate în județul nostru“, a declarat Secretarul general al Județului Tulcea, Marius Mihai Cristi.

Prin echipamentele donate de Organizația Salvați Copiii, în ultimii ani Secției de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Tulcea a crescut calitatea serviciilor medicale, fapt care a condus la o scădere a mortalității infantile și perinatale (primele șapte zile de viață), explică dr. Roxana Bibic, coordonatorul secției de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Tulcea.

„Dacă în 2018 am avut nouă decese pe secție, în 2019 am avut șase decese, iar anul trecut patru decese. De asemenea, a scăzut numărul transferurilor către alte unități: dacă în 2019 am avut 25 de transferuri, anul trecut am avut 17, din care 11 cu mame pozitive Covid“, a declarat dr. Bibic.

Directorul Spitalului Județean de Urgență Tulcea, dr. Tudor Năstăsescu, a vorbit despre importanța tuturor proiectelor dezvoltate pentru spitalul tulcean, referindu-se atât la donațiile primite în ultimii ani, cât și la proiectele derulate de Consiliul Județean Tulcea, cel mai amplu având o valoare totală de 48 de milioane de euro (bani europeni).

Amintim faptul că rata mortalității infantile în județul Tulcea (14,8 la mia de copii născuți vii) este de aproape trei ori mai mare față de media națională (5,8 la mia de copii născuți vii), motiv pentru care Organizația Salvați Copiii România demarează în regiune un amplu program de combatere a mortalității infantile atât prin dotarea cu aparatură medicală vitală a Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Tulcea, cât și prin servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) dedicate mamelor, gravidelor, gravidelor minore și copiilor până în 5 ani, în comunitățile vulnerabile.

În anul 2019, la maternitatea din Tulcea s-au născut 882 de copii, dintre care 97 de prematuri și 61 de nașteri în rândul mamelor sub 18 ani. Anul trecut au avut loc 933 de nașteri, dintre care 107 nașteri premature și 58 de nașteri în rândul minorelor.

„Datorită donaţiei realizate de Salvaţi Copiii, în viitor mai mulţi nou-născuţi ajunşi la noi în spital vor primi o îngrijire adecvată și unii chiar o șansă în plus la viață. Sperăm să putem veni astfel în întâmpinarea solicitărilor medicale de orice natură din județul nostru, în special a celor legate de nou-născuți, contribuind în acest fel semnificativ la scăderea ratei mortalității infantile. Salvați Copiii a făcut un pas uriaș în acest sens. Vă mulțumim și laolaltă cu noi, vă mulțumesc mămicile tulcene ai căror bebeluși se vor dezvolta sănătoși datorită donațiilor dumneavoastră!”, a declarat Dr. Tudor-Ion Năstăsescu, managerul Spitalului Județean de Urgență Tulcea.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.