Dosarul penal al unor afaceriști din Constanța, trimiși în judecată pentru infracțiuni economice (spălarea banilor) este pe punctul de a se prescrie după ce au trecut mai bine de 10 ani de la comiterea faptelor și s-a împlinit, astfel, termenul de prescripție prevăzut de legea penală.
Vorbim despre un dosar în care 7 afaceriști, respectiv, Neculae Popescu (care a decedat între timp), Marian Mutică, Cătălin Olteanu, Silviu Aurelian Petrescu, Cristian Bogdan Chiuc, Daniel Iftinca și Cătălin Stoian, au fost trimiși în judecată, în 2018, de DNA pentru infracțiuni economice precum evaziune fiscală, spălarea banilor și alte astfel de fapte penale.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Începând cu anul 2008, cei șapte inculpați, în calitate de administratori ai unor societăți comerciale, au constituit un grup infracțional organizat cu scopul comiterii unor infracțiuni de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu cereale. Activitatea acestora, care a continuat până în anul 2010, a constat în evidențierea în contabilitatea societăților pe care le administrau a unor achiziții și livrări fictive de cereale.
În concret, s-a reținut că societățile comerciale controlate de inculpați au achiziționat cereale de la persoane fizice, fără documente legale de proveniență, această marfă fiind vândută mai departe către beneficiarii finali (mari comercianți de cereale), cu consecința directă a colectării TVA aferente.
Ca urmare a acestor demersuri, au fost evidențiate în contabilitate cheltuieli nereale în valoare totală de 87.917.374,23 lei, prejudiciindu-se bugetul consolidat al statului cu suma totală de 25.762.816,78 lei.
Pentru a ascunde și disimula adevărata proveniență a banilor obținuți din infracțiunile de evaziune fiscală, inculpații fie au retras de la bancă mari sume de bani fie au dispus transferul altora către conturi din străinătate de unde, ulterior, au fost reintroduse în circuitul financiar fraudulos, cu titlul „creditare societate”.
În același context, inculpații Olteanu Cătălin, Stoian Cătălin și Iftinca Daniel s-au sustras de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin declararea fictivă a sediilor societăților pe care le administrau.
În cauză s-a dispus luarea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Petrescu Silviu Aurelian și Olteanu Cătălin.
Ministerul Finanțelor Publice a comunicat faptul că se constituie parte civilă cu suma de 27.049.857 lei.
Revenind în prezent, dosarul este încă pe fond, după 6 ani de la trimiterea în judecată. Întrucât legea penală pedepsește aceste infracțiuni cu pedepse de până la 12 ani, iar termenul de prescripție a răspunderii penale în acest caz este de 10 ani, putem spune că faptele s-au prescris, având în vedere că au fost comise în perioada 2008 – 2010, adică cu circa 14 ani în urmă.
De precizat că la ultimul termen, la Tribunal, de pe data de 24 iulie a.c., instanța a dispus un nou termen, pe 23 octombrie, pentru întocmirea și depunerea la dosar a unui raport de expertiză.
Urmează a se vedea dacă va fi invocată, sau nu, de către avocații inculpaților, prescrierea răspunderii penale.
Daniel ALBU