Dosar penal: Deșeuri importate din Germania, prelucrate la Medgidia; importatorul le-a schimbat documentele de proveniență

0
2676
Containere cu deșeuri, FOTO Focuspress.ro

Un bărbat în vârstă de 53 de ani, cetățean german, a fost trimis în judecată, împreună cu firma pe care o deține în România, într-unul din dosarele deschise ca urmare a deșeurilor ajunse în țara noastră și care au dat naștere unui val de indignare în rândul românilor. Mai exact, vorbim despre un individ care deține o societate în România dar care poartă cam același nume cu o altă societate din Germania, care apare ca exportator al deșeurilor. Nu este exclus ca individul să le controleze pe ambele, însă acest aspect nu a putut fi confirmat. Prin intermediul celor două societăți, în România au ajuns 204 tone de deșeuri, constând în ambalaje și alte materiale plastice, pe care importatorul le-a depozitat pe raza județului Ilfov, dar pentru care a schimbat toate documentele, astfel încât să apară ca fiind provenite din țara noastră.

În urma cercetărilor, s-a stabilit că, în perioada octombrie 2018 – martie 2019, societatea Rigk SRL, administrată de Dambeck Markus, a importat de la  RIGK GmbH, din Germania, cantitatea de 204 tone deşeuri, constând în 58 de baloţi de ambalaje de mase plastice. În primăvara anului trecut, Garda Națională de Mediu a reclamat că societatea nu elimina deșeurile respective într-o instalație proprie, aparținând  Rigk SRL, destinată acestui scop, așa cum prevede legea, ci era valorificată și eliminată în instalația societății EcoFriend  Recycling SRL dein Medgidia.

Importa deșeuri, apoi le ”masca” proveniența

Practic, situația este simplă: între cele două societăți cu nume asemănătoare, una din România, cealaltă din Germania, a fost încheiat un contract de vânzare și transport deșeuri. Mai departe, importatorul a încheiat un contract de vânzare/cumpărare cu societatea din Medgidia, unde deșeurile erau expediate fără a fi tratate în vreun fel, așa cum prevede legea. Însă, la data controlului efectuat de către lucrătorii Gărzii de Mediu, reprezentanții societății procesatoare  nu au putut prezenta certificatele de valorificare aferente deșeurilor respective, stabilindu-se ulterior că transferul deșeurilor a fost făcut în mod ilegal, iar prelucrarea deșeurilor ar fi trebuit făcută chiar de firma importatoare, în instalația proprie. Mai exact, vorbim despre un transfer de deșeuri, folosind acte de proveniență germane până la sediul societății din județul Ilfov – comuna Bragadiru, după care au înlocuit documentația ca și cum deșeurile ar fi internaționale, fiind încălcate legile naționale.

A început urmărirea penală

A fost deschisă, astfel, o anchetă penală, iar în urma cercetărilor s-a stabilit că s-au încălcat în mod flagrant normativele privind operațiunile de import/export, mai ales că nu a fost făcut un singur transport.

Interesant este că, prin aceste suprapuneri de documente diferite pentru aceeaşi marfă, de la o firmă germană și una românească, o parte din cantitatea totală de deșeuri a fost recepționată la fabricile de ciment din Medgidia, care, în realitate, au fost preluate în vederea valorificării prin reciclare și nu prin coincinerare în unitățile respective.

Directorul executiv al SC EcoFriend Recycling SRL Medgidia, audiat ca martor, a atestat că niciodată deșeurile primite a unitatea de procesare pe care o conduce nu au avut document de proveniență Germania, ci exclusiv România, ceea ce înseamnă că inculpații au schimbat setul de documente ale deșeurilor aduse în țară ca și cum acestea ar proveni de pe teritoriul României și nu din Germania.

”Tupeu nemțesc”: inculpatul refuză să se prezinte la audieri

Trecând peste alte aspecte procedurale sau de principiu, s-a constatat că în această cauză nu este vorba despre infracțiuni prin care s-a adus vreun prejudiciu patrimonial, ci este vorba despre infracțiuni de pericol, fiind încălcate drepturile comunității, mai ales că este încălcat în mod evident dreptul la un mediu sănătos.

De precizat că odată cu declanșarea anchetei, societatea importatoare, Rigk SRL România și-a schimbat administratorul, Dambeck Markus, care a invocat mai multe motive pentru a nu se prezenta la audieri, singura dată când a fost audiat fiind la începutul anchetei, când avea calitate de suspect, în toamna anului trecut.

La finele lunii iulie a.c., s-a cerut trimiterea în judecată a cetățeanului german, Dambeck Markus, respectiva  societății administrat de acesta, SC Rigk SRL, pentru infracțiuni precum importul sau exportul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale, Garda Națională de Mediu fiind parte vătămată în proces.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.