Dosarul celor 20 de polițiști care îi sprijineau pe hoții din Port, trimis înapoi la Parchet

0
1811
Foto: Adevărul

 Dosarul celor 20 de polițiști și agenți de pază cercetați penal și trimiși în judecată pentru infracțiuni de corupție, se întoarce la Parchet. Este vorba despre mai mulți polițiști care îi anunțau pe hoții care acționau în Portul Constanța, pentru a nu fi prinși de colegii lor, bineînțeles, contra unor sume de bani.

Dosarul se află în faza de rejudecare la Tribunalul Constanța, iar după mai multe amânări succesive, judecătorul de cameră preliminară a dispus întoarcerea la Parchet a rechizitoriului, pentru remedierea unor deficiențe.

Constată neregularitatea actului de sesizare a instanţei, respectiv a rechizitoriului nr. 181/P/2018 din data de 12.08.2019 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. În baza art. 345 alin. 3 C.pr.pen. Dispune ca în termen de 5 zile de la comunicarea prezentei încheieri, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice judecătorului de Cameră Preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor: Ghica Forian Silviu, Cadîr Demirel, Ştefan Petrică, Buştiuc Cosmin, Badea Cristian, Boghiu Emil, Mitu Viorel, Enache Ciprian, Andreescu Bogdan Andrei, Mitală Mihai, Moisoiu Cristian, Neacşu Alex Tiberiu, Nelepcu Viorel, Baban (fostă Andrei) Simona, Niţu Maria, Dinu (fostă Dicu) Mariana, Dumitru Cristian Marian, Bulgaru Vasile, Panainte Georgeta, Ciorîcu Dumitru Daniel zis „Ţiganu”, Ispravnicu Sergiu, Marcuceac Constantin zis „Piştea”, Arotăriţei Ionuţ Dumitru, zis „Piticu”, Crăciun Marcel zis „Borţos”, Deac Marius, Daniel Florian – Claudiu zis „Conta”, Nedelcu Niculae, Fânariu Mihai zis „Funariu”, Munteanu Iulian Dorel zis „Iuli”, Stoica Ciprian zis „Nebunu”, Vînătoru Norbert Sorin zis „Braşoveanu”, Acozmulesei Constantin zis „Picioruş”, Păun Constantin şi Şerban Marin sau solicită restituirea cauzei. Pronunţată în Camera de Consiliu de la 11.01.2021”, se arată în încheierea de ședință de luni.

Date din dosar

Conform rechizitoriului, este documentată activitatea unei grupări infracţionale care a acţionat pe mai multe paliere în scopul de a obţine beneficii de furturile masive comise pe raza Portului Constanţa. Ca şi infracţiuni, au fost comise fapte de corupţie, fiind atraşi în cercul infracţional lucrători de poliţie şi agenţi de pază. Aceştia fie furnizau informaţiile legate de activităţile poliţieneşti, de acţiunile de depistare şi supraveghere a zonelor din care se furau bunurile, fie omiteau să se sesizeze despre aspectele constatate.

Concret, lucrărorii de politie ce urmează a fi trimişi în judecată efectuau controale formale în zonele de competenţă, ingorau prezenţa hoţilor şi întocmeau rapoarte de activitate în care consemnau că totul este în regulă sau nu le întocmeau deloc. În schimbul acestor acte, poliţiştii primeau sume de bani ca un abonament la mită, mai ales că de regulă, hoţii erau şi avertizaţi în timp util despre tot parcursul activităţilor oficiale pentru a-i proteja pe aceştia să nu fie surprinşi de colegi  de-ai lor.

Organizarea asocierii infracţionale era la modul următor: agenţi de poliţie pe de o parte, agenţi de poliţie de frontieră, pe de altă parte, agenţi de pază pe de altă parte şi persoanele care sustrăgeau în mod efectiv produse de pe raza portului Constanţa şi nu în ultimul rând, persoanele care preluau de la aceştia produsele spre a le valorifica, în care capul asoceierii infracţionale a fost CORÎCIU DUMITRU-DANIEL, care avea ca şi responsabilităţi „strategia de management infracţional”, în sensul că acesta coordona distribuţia hoţilor în teren, care, unde, cine şi cum să fure.   

Locotentul acestuia s-a dovedit a fi AROTĂRIŢEI IONUŢ-DUMITRU, care la rândul său nu numai că îndeplinea ordinele celui dintâi, dar avea o competenţă limitată, în sensul managementului furturilor. Aceşti doi lideri erau cei care comunicau direct cu poliţiştii corupţi care le dădeau mita şi de la care culegeau informaţiile necesare.  

Gruparea infracţională fiind ramificată, sub conducerea liderului mai exista o altă sub-reţea, condusă de SIPOŞ CARMIL, care proceda la fel  – adică  în parametri funcţionali  similari cu AROTĂRIŢEI IONUŢ-DUMITRU.  

La această asociere infracţională au aderat agenţii de pază inculpaţi şi poliţişiti de frontieră, care sprijineau activitatea infracţională, fiecare pe sectorul lor de influenţă şi competenţă. În cadrul structurii infracţionale, trebuie menţionat numitul DEAC MARIUS, care avea gaşca lui de hoţi, parţial identificaţi la acest moment şi care furase semi-independent în mod exclusiv fier vechi din Dana 49 Port Constanţa, fiind protejat de agenţii de pază BULGARU VASILE şi DUMITRU CRISTIAN –MARIAN. Pe cale separată, respectivii erau protejaţi de poliţişti din cadrul Serviciul de Poliţie Transporturi Maritime Constanţa Constanţa şi agenţii de pază de la porţile de acces în Portul Constanţa.   

 Au fost depistaţi şi s-a probat implicarea în gruparea înfracţională prin sprijin efectiv, poliţiştii care vor fi trimişi în judecată, după cum urmează:  

– SERVICIUL POLIŢIEI TRANSPORTURI MARITIME CONSTANŢA: – GHICA FLORIAN-SILVIU; BUŞTIUC COSMIN; BOGHIU EMIL;  MITU VIOREL; MITALĂ MIHAI; MOŞOIU CRISTIAN; NEACŞU ALEX TIBERIU;  NELEPCU VIOREL – aceştia contra cost, îşi ignorau atribuţiunile legal privind însăşi faptele de furt, ascunzând atât furturile ca atare şi făcându-se că nu văd infractorii.

– GARDA DE COASTĂ CONSTANŢA  – ŞTEFAN PETRICĂ şi  CADÎR DEMIREL  – având rol de asigura protecţia hoţilor din momentul  în care furau până când ieşeau din port cu marfa furată.              

–  ŞECŢIA 5 POLIŢIE CONSTANŢA:  – BADEA CRISTIAN şi  ENACHE CIPRIAN – aveau rolul de a proteja pe raza de competenţă a Secţiei 5 de Poliţie grupurile de hoţi, care scoteau marfa din port.

– ŞECŢIA REGIONALĂ POLIŢIE TRANSPORTURI CONSTANŢA: – ANDREESCU BOGDAN-ANDREI. – rolul acestuia a fost de a-i avertiza pe hoţi despre circuitul trenurilor din care se putea efectua sustrageri şi de organizarea sitemului de pază poliţienească şi contractuală a mărfurilor transportate.   

Din structura infracţională fac parte CORÎCIU DUMITRU-DANIEL, AROTĂRIŢEI IONUŢ-DUMITRU, MARCUCEAC CONSTATIN, ISPRAVNICU SERGIU, CRĂCIUN MARCEL, DEAC MARIUS,DANIEL FLORIAN-CLAUDIU, FÂNARIU MIHAI, MUNTEANU  IULIAN-DOREL, STOICA CIPRIAN, VÎNĂTORU NORBERT-SORIN şi ACOZMULESEI CONSTANTIN.

Hoţii nu comunicau direct cu poliţia, ci de regulă doar prin intermediul liderului. A mai fost depistat încă un hoţ în persoana lui NEDELCU NICOLAE,   protejat de lucrătorii de poliţie de frontieră de la  Garda de Coastă, care de care de asemenea, îi mituia pe poliţişti pentru a-şi putea derula furturile nestingherit, sens în care obţinea şi informaţii. Agenţii de pază, ANDREI SIMONA, acutală BABAN, BULGARU VASILE, DUMITRU CRISTIAN –MARIAN, NIŢU MARIA, DINU fostă DICU MARIANA şi PANAINTE GEORGETA aveau rolul de a organiza şi nu observa traficul cu marfă furată pe raza Danei 49, respectiv a porţii de acces în port, ocazie le şi furnizau informaţii hoţilor.  În gruparea infracţională s-a constatat implicarea numiţilor ŞERBAN MARIAN, om de afaceri din Tulcea, care cumpăra  îngrăşămintele chimice furate, pentru a le folosi în ferma proprie, conştient de provenienţa ilicită a acestora, şi PĂUN CONSTANTIN (agent de poliţie de frontieră), care cumpăra îngrăşămintele chimice furate, pentru revânzare.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.